rali-vb

A káoszt hozó szombaton Ogier átvette a vezetést Portugáliában

2024.05.12.

Sébastien Ogier közel áll ahhoz, hogy megdöntse Markku Alén portugáliai győzelmi rekordját, feltéve, hogy a vasárnapi zárónapon is meg tudja tartani előnyét a Hyundai versenyzőjével, Ott Tänakkal szemben.

A 2024-es FIA Rali Világbajnokság ötödik fordulójának viharos szombati napja átrendezte az élmezőnyt, a nap végén Ogier 11,9 másodperces előnyt épített ki az élen.

A Toyota Gazoo Racing csapata teljes erőbedobással kezdte a szombatot azok után, hogy pénteken az összes dobogós helyet elfoglalták a pilótái. Szombaton azonban máshogy alakultak a dolgok: már korán reggel Kalle Rovanperä és Kacuta Takamoto Katsuta is kiesett. A pénteket még élen záró finn szombaton, a Felgueiras-i nyitó gyorsaságin elért győzelmét követően tovább növelte előnyét, de nem sokkal később a nap második gyorsaságiján, Montimban besokallt egy jobbkanyarban, és egy fán megtámaszkodva az oldalára fektette a GR Yarist. Kacuta kiesése kevésbé volt drámai: egy komoly ütés összetörte a GR Yaris jobb hátsó felfüggesztését, miközben a japán pilóta a harmadik helyért küzdött.

 

A Toyota reményei így már csak Ogier vállán nyugodtak. A nyolcszoros világbajnok francia az élen Tänakkal küzdött, majd az Amarante szakaszon rövid időre átadta neki a vezetést, de aztán visszatért az élre, amikor az észt versenyző Hyundai i20-asa a következő szakaszon defektet kapott. Bár Tänak a délutáni megismételt kör első két szakaszán győzni tudott, Ogier erre szintén két szakaszgyőzelemmel válaszolt, és tovább növelte a különbséget. Egy esetleges vasárnapi győzelme már a hatodik lenne neki Portugáliában. Jelenleg az olasz legendával, Markku Alénnel közösen vezeti a verseny dicsőséglistáját, aki az 1970-es és 80-as években a Fiat és a Lancia színeiben aratott öt győzelmet itt.

„Ez egy jó nap volt számunkra. Trükkös volt: nem számítottunk arra, hogy ennyi minden fog történni reggel, sajnos a csapatunk két autót is elvesztett. De elégedett voltam a konzisztens teljesítményemmel, és néhány kulcsfontosságú pillanatban keményen tudtam nyomni a gázt, hogy egy kis különbséget alakítsak ki. A délután nagyon megterhelő volt. Az első két szakaszon vesztettem egy kis időt, de azt terveztem, hogy a hosszú Amarantén majd nyomom, és szerencsére ez a taktika jól működött számunkra, és sikerült ismét egy kicsit nagyobb különbséget kialakítanunk. Holnap be kell fejeznünk a munkát: a különbség nem elég ahhoz, hogy megnyugodjunk. Még rengeteg kilométer van hátra és néhány új szakasz is” – nyilatkozta Ogier szombat este.

Az elöl zajló drámából Thierry Neuville profitált, aki a napot 59,5 másodperccel csapattársa, Tänak mögött zárta, miután a hatodikról a harmadik helyre kapaszkodott fel. Mivel a fő bajnoki vetélytársa, Elfyn Evans csak a hatodik helyen tanyázik, Neuville tovább növelheti az előnyét a pontversenyben. A belga sztár a nap első gyorsasági szakaszán megelőzte Dani Sordót, de a spanyol nem nagyon szakadt le a kollégájától, csak 14,2 másodperccel hátrébb fejezte be a napot, így három Hyundai volt az első négyben.

Sordo mögött mindössze 7,3 másodperccel maradt le az M-Sport Ford versenyzője, Adrien Fourmaux, aki kényelmes, majdnem kétperces előnnyel vezet Evans előtt. A Toyota walesi pilótája nehezen tudott ritmusba kerülni a GR Yarisszal, és a rossz rajtpozíciója is hátráltatta (neki és az előtt rajtoló Munsternek kellett takarítania a pályákat), ráadásul egy megpördülés csak tovább fokozta a megpróbáltatásait.

A Rally2-es autók töltötték ki az élmezőny hátralévő részét, Nyikolaj Griazsin az abszolút hetedik helyen áll a Citroën C3-mal, de a nyolcadik Jan Solans az első a WRC2-es regisztrációval rendelkező pilóták között, míg Josh McErlean és Yohan Rossel teszi teljessé az első 10-et. A pénteken még a WRC2-t vezető Oliver Solberg két kanyarral később hibázott, mint Rovanperä, de ő fel is borította az autóját, a  zebraszínű Skoda Fabia RS Rally2-t, amely többször átpördült a hossztengelye körül.

Az állás szombat este:

1. Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3h01m55.8s

2. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +11.9s

3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m11.4s

4. Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m25.6s

5. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1m32.9s

6. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +3m23.8s

7. Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +9m25.5s

8. Jan Solans/Rodrigo Sanjuan (Toyota GR Yaris Rally2) +9m35.2s

9. Josh McErlean/James Fulton (Škoda Fabia RS Rally2) +9m43.2s

10. Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +9m46.8s

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.18
„Élvezd a kabriót, feel the sunshine!” ..
2024.06.18
- Már rendelhető az új Crafter modell, amelynek az első járművei már nyáron elérhetők lesznek a....
2024.06.18
Miért és hol jár büntetés a bevált szokásért?   ..
2024.06.18
Összeütközött négy személyautó az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, az M0-s autóúti....
2024.06.18
A Porsche bejelentette, hogy Szingapúr lesz a tizenegyedik Porsche Experience Center (PEC)....
2024.06.18
Figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt Magyarország területére szerda éjfélig a....
2024.06.18
- A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a....
2024.06.18
- Csődöt jelentett a Fisker amerikai elektromos autógyártó alig egy évvel első modellje piacra....
2024.06.18
- Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig....
2024.06.18
Sem az ittas vezetés, sem pedig a gyorshajtás nem kifizetődő: büntetőpontok, a jogosítvány bevonása....