használtautó átvizsgálás

Kimentem megtapsolni a Lexus-t

2024.01.07.

Két ünnep között vizsgáltuk az NX300h-t.

Ember tervez, Isten végez. Egyáltalán nem akartam dolgozni a két ünnep között. Sőt, igazából már karácsony előtt is fékezni akartam a mókuskereket, de egyszerűen nem lehetett, tisztességesen nyomtam az ipart még 23-án, szombaton is. Aznap esett be egy megrendelés, amit a karácsony és szilveszter közötti időszakra kértek. Meg is szerveztük a jármű vásárlás előtti helyszíni átvizsgálását, de a kollégám felhívott, hogy covid-os az egész család. Maradtam én.

Szerencsés, aki ilyen autóban tud gondolkodni

A kiszemelt kocsi egy 2021-es Lexus NX300h, nem több mint 37 ezer kilométerrel. Sajnos a hazai vásárlók 99%-a nincs abban a helyzetben, hogy ilyen minőségű, korú, állapotú és futásteljesítméyű autót nézzen, pedig ez lenne a normális. Igaz, hogy meg kell fizetni az árát, cserébe alacsony kockázat és  minimális további költségek várhatók.

A Lexus-ért 14,2 millió forintot kértek, de ez már egy csökkentett ár a korábbi 14,9 helyett, amivel indult a hirdetés.

Mi lehet a kockázat egy ilyen autóban?

Azzal kezdeném, hogy attól, hogy egy autó km-órája keveset mutat, még egyáltalán nem biztos, hogy az valóban annyi, sőt az sem, hogy kevés kilométerrel nem jelentkezik valamilyen meghibásodás. A másik gyakori jelenség, hogy a fiatalabb, alacsony futású kocsik gyakran törött állapotból vannak helyreállítva, aminek a minősége esetleg nem megfelelő és/vagy az autó olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amelyek még a javítás után is befolyásolják a szerkezeti tényezőket, merevséget stb.

Úgyhogy nincs mese, főleg ilyen drága autónál, simán és gondolkodás nélkül rá kell szánni a vásárlás előtti vizsgálatra a pénzt. Ha kiderül valami, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért érte meg.

De alig derült ki valami

Egy zuglói lakóparkban találkoztam az autó eladójával és jött az ügyfél is. Közben a ház előtt összeverődött a szomszédság, úgyhogy egész népes kis tábor nézte, ahogyan nagyjából egy órán át vizsgálom a kocsit. Ünnepi időszakos jókedv lett úrrá mindenkin.

Persze a tulajnak nem volt félnivalója. Tudta ő jól, hogy ebbe az autóba nehéz lesz belekötni. Én is sejtettem már, amikor megláttam a hibrid crossovert, hogy ma én is tapsolni jöttem. De ahogyan említettem, az ördög nem alszik, még egy ilyen kaliberű autónál is jobb a békesség.

Egy karcolás nem sok…

Természetesen tüzetesen átnéztem a kocsi karosszéria elemeit, üvegeit, lámpáit, a felniket és gumikat. A Lexus egyszerűen hibátlan volt. Természetesen egész életében garázsban állt, nem volt kitéve az utcai parkolás kockázatainak. De hogy útközben is még nagyobb legyen a biztonság, az első vészhárítón, a motorház fedélen, az A-oszlopokon, a tükörházakon, de még az ajtók alsó részén is védőfólia bevonat volt a kocsin. Igen, még az is sértetlen volt.

A jobb első küszöb belső részén azért csak volt egy minimális karcolás

Nem tűnt úgy, hogy nemrégiben polírozták az autót, mégis, az alapos vizsgálat után sem tudtam még egy karcolást sem feljegyezni a kocsin. Tökéletes állapotban volt.

Kavicsok a szélvédőn

Kívül az egyetlen sérülés az első szélvédőn lévő kisebb kavicsfelverődések voltak. Lefotóztam egy tollhegy mellett az egyik sérülést. Ez volt a legnagyobb. Cseréje nyilván indokolatlan, de muszáj megnézni, mert a minden segédrendszerrel megáldott autó első szélvédőjének cseréje félmilliót kóstál, és az talán ezen a szinten sem mindegy.

Az ülés nem bírja annyira

Az utastérben sem találtam semmilyen sérülést, nem volt összekarcolva, lekopva semmi. Mondjuk kitakarítva sem volt, a használatból fakadó szennyeződések ott voltak a szőnyegbetéteken és némi kosz látszott az ülésen is.

Emiatt igényeséknél már beadják egy kozmetikába a kocsit. Persze ezzel nem arra célzok, hogy a tulajdonos igénytelen lett volna, mindössze nem kereskedő, aki mindent megtesz a külső csillogásért. Tulajdonosként a lassankénti elszennyeződés sokszor fel sem tűnik. Olyan ez mint a fodrász esedékessége, ha már feltűnik, akkor tényleg időszerű.

A kocsi eddigi tulajdonosai, egy szimpatikus 60 körüli házaspár, együtt sem nyomhattak 120 kilót. Ráadásul az autó a filigrán asszony nevén volt, feltételezem, hogy ő is vezette, a vezetőülés baloldali combtámasza mégis úgy ki volt ülve, mintha a kocsiban legalább háromszor ekkora futás lenne és a vezető önmagában is hozná a mázsás súlyt.

Felhívtam erre az ügyfél figyelmét, de úgy láttam, hogy teljesen negálja az információt és nem foglalkoztatja a kérdés, sőt, ő is vezette a kocsit és neki fel sem tűnt.

Azonnal költség nem is várható

37.000 km alatt nyilván még nem koptak el a féktárcsák. A kocsival egy idős gumiabroncsok is hozták a 6 mm-es profilmélységet. A futómű csendes, minden berendezés működik, az autó szépen megy, nincsenek kérdések.

Az autó 2023. tavaszán volt utoljára időszakos karbantartáson, természetesen márkaszervizben. A kijelzés szerint még 8.100 km van hátra a következő szervizig. Nagyszerű.

Ez tényleg egy olyan autó, amiben csak bele kell ülni és menni vele és persze továbbra is nagyon vigyázni rá. Szerencsés, aki ilyen autót tud vásárolni és bölcs, hogy a magas vételár, az alacsony futásteljesítmény ellenére is kért egy vásárlás előtti vizsgálatot!

Ha Te is használtautó-vásárlás előtt állsz, tudunk segíteni!

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.21
A nyolcszoros világbajnok akkor állt az élre az utolsó napon, amikor mindkét versenytársa hibázott....
2024.04.21
Kölykök, szülők csodálták, amikor megjött, ma hűlt helye van, de nem azért mert mélyhűtött árukat....
2024.04.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Autó és a szép nők. ..
2024.04.21
Damiano, a világhírű Måneskin rockegyüttes frontembere ezúttal színészként jelenik meg a....
2024.04.21
A címvédő Michelisz Norbert a hetedik helyen zárt a vasárnapi második futamon a túraautósok....
2024.04.21
Pár hete adódott egy lehetőség, hogy kipróbálhassam milyen vezetni egy autóbuszt, persze csak zárt....
2024.04.21
- Folytatódnak a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér megközelíthetőségét is érintő útfelújítási munkák....
2024.04.21
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.04.21
Thierry Neuville vezet, de Elfyn Evans és Sébastien Ogier ott lohol a nyomában. A belga 108 km....
2024.04.21
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt közlekedési baleset feltételezett okozója ellen....