biztosítás

Korszerű autó, korszerű biztosítás

2023.01.26.

Így biztosítsd az elektromos autódat.

Az elektromos autók már a spájzban, akarom mondani a garázsban vannak. 2021-ben az Európai Unióban több elektromos személyautót értékesítettek, mint dízelmotorost. Az új technológiákkal sok régi tudnivaló, műszaki tartalom válik tárgytalanná, azonban olyan új szempontok is keletkeznek, amelyre érdemes minden EV-vásárlónak odafigyelnie.

Mielőtt megvennénk

Sok esetben – főleg „teliáras” üzemanyagok visszetérésével – tapasztalható az új, vagy akár használt elektromos járművet vásárolni szándékozók között, hogy viszonylag kevés információ birtokában szeretnének tölthető autóra váltani. Mivel a tisztán elektromos járművek használata merőben új szokásokat követel meg a tulajdonosoktól, érdemes vásárlás előtt kellőképpen körül járni a szükséges tudnivalókat, töltésről, élettartamról, megtérülésről és nem utolsó sorban a megfelelő biztosításról.

Milyen extra szolgáltatásokra lehet szükség?

A pénzemberek első jó tanácsa az szokott lenni, hogy „Biztosíts mindent értékén!”. A tanács mögött az áll, hogy a megtermelt javakat nem szabad kockára tenni, vagyis fel kell készülni minden olyan eshetőségre, amely veszélyeztetheti értékeinket. Az elektromos autóknál több ilyen tényező is akad.

Egy tönkrement, teljesen lemerített nagyfeszültségű akkumulátor megbontása kutatási célból

Az elektromos autók működésének záloga a nagyfeszültségű akkumulátor. Ha ezzel bármi történik, akkor a kocsi és vele együtt az utasai is menetképtelenek lesznek. Érdemes mindent megtennünk, óvnunk-védenünk az áramforrást, de nem csak a szakszerű töltésről kell beszélünk, hanem a biztosításról is.

Ami egy hagyományos autónál 4 millió lett volna, az elektromosnál 14 lett…

Az elektromos járművek sok tekintetben egyszerűbb kivitelűek, mint a hagyományos hajtáslánccal rendelkező autók, mégis, azért az új technológia tartogathat extra költségeket is. Példaként megemlítem az egyik legkirívóbb esetet, amelyet igazságügyi szakértői munkám során tapasztaltam egy viszonylag új autó sajáthibás, ütközéses káreseménye kapcsán. A karosszériában mintegy 4 millió forint javítási költséggel járó sérülés keletkezett. A baj csak az volt, hogy a jármű utasvédelmi rendszere a tűzveszély elhárítására működésbe lépett és a légmentesen lezárt, nagyfeszültségű akkumulátor belsejében a pirotechnika feszültségmentesítette a járművet. Mivel a nagyfeszültségű akkumulátor megbontására a márkaszerviznek nincs jogosultsága, a gyári javítási technológia szerint új akkumulátor kellett az autóba, ami önmagában 10 millió forintba került.

Pedig az akkumulátor megúszta fizikai sérülés nélkül

Mivel elsősorban most öngondoskodásról beszélünk, mai témánk az elektromos autókra megköthető CASCO biztosítás. A Generali Biztosító nemrégiben dobta piacra a kifejezetten tisztán elektromos (EV) és tölthető hibrid (PHEV) járművek számára elérhető CASCO csomagját, amely rugalmasan varálható, online köthető és kezelhető, valamint gyors és ügyfélbarát kárrendezést kínál, ahogyan a Generali egyéb termékeinél ezt már megszokhatták az ügyfelek.

Az „EV CASCO”

Az elektromos autók CASCO-ját ötféle alapcsomagban választhatják az ügyfelek. Az alapcsomag a Standard: a belépőszintet képviselő csomag anyagi védelmet nyújt töréskár, elemikár, üvegtörés kár ellen, de tetszőlegesen bővíthető további kiegészítőkkel. Az Optimál csomag már tartalmazza a lopáskár rendezését, a baleset, valamint a rongálás során keletkezett károk térítését, de segít az üvegkárok, sőt, még a töltőlopás esetén is.

A Prémium csomagot választva máris tucatnyi plusz szolgáltatást kaphatnak az autósok. Csak felsorolás jelleggel ezek közé tartozik a hibás tankolás kiegészítő biztosítás PHEV autóknak, a műszaki hiba és defekt assistance szolgáltatás, az ingyenes töltőlopás biztosítás, a másodlagos villámkár biztosítás és az EV-k esetében.

Természetesen segítséget kapunk akkor is ha elektromos autónk véletlenül lemerülne, az akkumulátor assistance szolgáltatás keretein belül az autót a legközelebbi töltőpontra, vagy szükség esetén szervizbe szállítják.

Az új autók estében – soha ne legyen rá szükség – hasznos lehet az úgy nevezett újérték kiegészítő biztosítás, amely a gépjármű 3 vagy 12 hónapos koráig garantálja azt, hogy a károsult, a kocsi vételkori számlaértékét kapja meg kártérítésként.

Csak címszavakban említjük, hogy a csomag része az avulásmentes térítés kiegészítő biztosítás, a maradvány plusz kiegészítő biztosítás, a gumiabroncs defekt biztosítás, a járműben ülők és poggyászaik, a jogvédelmi szolgáltatás és még sok más, amit az EV CASCO weboldalán részletesen is megismerhetnek.

Ám ezzel még nincs vége. Érdemes átböngészni a honlapot, hogy az igényeinknek legmegfelelőbb konstrukciót alakíthassuk járművünk és pénztárcánk védelme érdekében. A cikkben található információk nem minősülnek ajánlattételnek.

Cikkünk megjelenését a Generali Biztosító támogatta.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....
2024.07.22
Két autóbusz ütközött össze hétfő délután Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei....
2024.07.22
A világ legnagyobb és legdinamikusabb piacán októberben újabb, korábban sosem látott modellek....
2024.07.22
Mosonszolnok határában történt a baleset – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.07.22
Pénteken ideiglenes menetrend szerint újraindul a Gemenci Állami Erdei Vasút. Pörböly és....
2024.07.22
Az iparág meghatározó szereplője, a RoboSense által fejlesztett, új generációs LiDAR szenzorokat....
2024.07.22
Kalle Rovanperä domináns rajt-cél győzelmet aratott a vb-naptárba első alkalommal bekerült Lett-....