Teherfuvarozás

KRONE Celsineo – Az újgenerációs hűtőkocsi

2023.11.19.

Egy csipetnyi ötlet, megannyi előny.

Napjaink közúti árufuvarozása elképzelhetetlen hűthető rakterű teherautók és kamionok nélkül. Az immár több mint 100 éves múltra visszatekintő Krone gyár legújabb fejlesztésével növelni tudta az üzemképességet, a javíthatóságot, ezáltal egy gazdaságosan üzemeltethető és megbízható hűtős félpótkocsit kínálva.

Hármas tagolás

Az új Celsineo fantázianevű hűtős félpótkocsi a Krone, és a Liebherr gyárak közös terméke, mely három teljesen egyforma hűtőkörrel van ellátva, amelyek egymagukban kisebbek, mint a hagyományos kialakítású hűtős félpótkocsik rendszerei. Ennek egyik előnye, hogy a részegységek hűtőközeg mennyisége nem éri el azt a szabályozási határértéket, amely felett rendszeresen szivárgásvizsgálaton kell részt vennie az ilyen berendezéseknek.

A három hűtőkör működését a beállított hőfok figyelembe vételével egy vezérlőegység kezeli. Minden gyártó  hűtőmoduljainak időről időre pihenőidőre, ún. leolvasztási fázisra van szükségük, , hogy le tudják olvasztani az elpárologtató egységen felgyülemlett jeget. A Celsineo három hűtőmodulból álló rendszere nem használja ki a maximális teljesítményét ahhoz, hogy a szabványoknak megfelelő hőmérsékleten tartsa a rakteret, így a központi vezérlés mindig ki tud iktatni egy-egy modult leolvasztásra, amíg a másik kettő dolgozik, így a leolvasztások közben tapasztalható hőmérsékleti csúcsok sokkal kisebbek, mint a hagyományos hűtőkocsik esetében.

Meghibásodás esetén is jól jön a redundancia. Ha egy hűtőkör kiesik, a másik kettő szintén képes a megfelelő hűtésre, addig biztosan, amíg a kamion a legközelebbi szervizpontra nem ér, ezzel jelentős problémáktól mentesítve a fuvarozó vállalkozásokat, hiszen a fuvarozott termékek hűtése folyamatos marad.

És gyorsan odaér

A Krone kiterjedt európai szervizhálózata átlagosan 200 km-es távolságban elérhető a kontinensen, ezért meghibásodás esetén közel a segítség, de fontos, hogy az adott Krone márkaszerviznek Celsineo javítási jogosultságokkal is kell rendelkeznie. Az elérhető szervizekről a fuvarozók a https://int.krone-trailer.com/magyar/szolgaltatas/szervizkeres/ honlapon felül, a 24 órában rendelkezésre álló, magyar nyelven is elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is kaphatnak tájékoztatást.

A német Liebherr vállalatot senkinek nem kell bemutatni. A klímatechnikában is jártas cégóriás fejlesztette az egységeket az új Celsineo pótkocsihoz a Krone félpótkocsi gyár-óriással közösen. Mivel a rendszer moduláris és a modulok zárt rendszert alkotnak, javításokhoz nem szükséges klímatechnikusi végzettségű szakember. A javítás részegység cserével történik. A másfél órás normaidejű beavatkozás gyors és hatékony, így a kamion rövid időn belül folytathatja útját, nem fog megromlani az áru. A meghibásodott modulokat a gyárban javítják és a felújítást követően a szervizpontok építik be.

A raktér persze szigetelt

A Krone saját gyártású, vékony acéllemez héjazatú felépítmény panelje poliuretán habbal van töltve. A hőhídmentes felépítésnek köszönhetően a raktér egyetlen pontján sem képződik eltérő hőmérséklet.

Egyébként a felépítmény és a hűtőrendszer együttesen természetesen megfelel romlandó termékek nemzetközi szállítására vonatkozó ATP-FRC szabványnak.

Futómű

A Krone a Celsineo hűtős félpótkocsijait többféle futóművel értékesíti, természetesen ezekhez is rendelhető a mára legtöbbet értékesített, saját gyártású tengely, akár emelhető (liftes) kivitelben is.

Így működik

A Celsineo hűtőköreinek kompresszorai elektromos hajtásúak, amelyek energiájukat egy környezetbarát, háromhengeres dízelmotorból nyerik egy generátoron keresztül. Álló helyzetben a rendszer háromfázisú külső áramforrásról is működtethető.

A Krone már előre gondolkodott a Celsineo rendszer tervezésénél, hiszen a nemrég nálunk is bemutatott eTrailer rendszer menet közben és kívülről is tölthető nagykapacitású akkumulátora képes lesz beépített dízel erőforrás nélkül is üzemeltetni a rendszert.

Napelemmel is kombinálható

Mivel a félpótkocsik óriási kihasználatlan tetőfelülettel rendelkeznek, adódik a lehetőség a rendszer napelemmel való felszerelésére, így még gazdaságosabb lehet az energiafelhasználás.

Az érdeklődők a Celsineo hűtős félpótkocsikkal kapcsolatban bővebb információt a termék honlapján érhetnek el.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....