zöldautó

Kukásautó-építő lett David Beckham

2021.08.12.

A legendás veterán focista jó üzletnek látja, ezért beszállt a klasszikus modelleket és kommunális járműveket villamosító brit cégbe.

 

Kukás kocsi és luxusautó is szerepel a kínálatban        Forrás: Lunaz

Forma 1-es pilóták és ralimatadorok gyakran alapítanak istállót, melyekben igazi telivér ménesek születnek. Ilyen volt Jack Brabham és Bruce McLaren, de a ralilegenda Sebastien Loeb és a túraautóbajnok Michelisz Norbert is csapatot, sőt autóépítőműhelyt alapított.

Az már ritkább, hogy más sportágak sztárjai, különösen futballisták szálljanak be kocsiépítő cégekbe. Hát most ez is megtörtént.

Beckham elektromos Rolls-Royce Phantomot tankol                                           Forrás: Lunaz 

Arcát adta egy vietnami cégnek

David Beckham 10 százalékos részesedést vett a klasszikus és drága benzines autókat villamoshajtásúvá alakító és Forma 1-es szakembereket is foglalkoztató angol Lunaz cégben. A veterán focista járműipari kapcsolata már korábban megkezdődött, tavaly arcát adta egy vietnami autógyártónak és meg is jelent a párizsi nemzetközi szalonon tartott premieren, ahol a VinFest márka a vietnami szépségkirálynő társaságában mutatta be legújabb modelljeit, az 5-ös és X5-ös BMW alapjaira épülő Lux A2.0 szedánt és Lux AS2.0 SUV-t.

Nem kap, hanem ad

Legújabb járműipari kapcsolatában szerepet váltott, mert nem kap, hanem pénzt ad egy sikeres vállalkozásba, mely drága és klasszikus autókat villamosít. A Lunaz cég alapítója szervezte be: David Lorenz, mostanság növeli cégének kapacitását az angliai Silverstone Technology Cluster területén, mert már olyan sok a megrendelése. Eddig több Rolls-Royce, Range Rover, Jaguar, Bentley Continental Flying Spur modellt villamosítottak.

Vilamosított klasszikusok                          Forrás: Lunaz

Profilszélesítés

A Lunaz Group három ágazatának egyike a Lunaz Design klasszikus autókat újít fel és villamosít. A Lunaz Applied Technologies flottákkal foglalkozik, míg a Lunaz Powertrain készíti a saját fejlesztésű moduláris hajtásláncokat, jelenleg már teherautókhoz, kommunális járművekhez, többek között kukáskocsikhoz és buszokhoz is. A Lunaz 2024-ig ötszáz új mérnökképesítésű munkatársat vesz fel.

A brit cég elektromos művei                               Forrás: Lunaz

Cápa EV

A legújabb átalakító műtétet egy isteni darabbal, a legendás Citroën ID, vagyis Idea modellen végezték. Az 1955-ös autó már a megjelenésekor igazolta öröklétét, hiszen olyan forradalmi újításokat alkalmaztak építésekor, mint a légrugózás, melynek szabadalmát a Rolls-Royce is a francia márkától vette meg, ez kis táblákon is jelölték a bit drágaságokon.

Cápa EV, avagy Citroen ID                           Forrás: Electrogenic

Nagyobb pakk

A gyönyörű cápaformájú karosszéria maradt, ahogy az egyküllős kormánykerék is, kidobták a benzinmotort, de sok műszaki megoldás, így a fronthajtás, a hidropneumatikus rugózás és félautomata váltó megmaradt.

Hyper 9-es jelzésű, kefe nélküli, 120 kilowattos teljesítményű villanymotorját 48,5 kWh-s akkumulátor táplálja, ezzel egy töltéssel 225 kilométernyi a hatótávolsága. A pakk maximális töltési sebessége 29 kW, ami két órás tankolást jelent. A drágább változat kap egy második akku-modult, amivel már 320 kilométernyi útra képes.

Maradt az egyküllős kormány                Forrás: Electrogenic

Elektromos pumpával

Az átalakító brit Electrogenic cég a hidropneumatikus rugórendszer működéséhez új elektromos szivattyút épített be. Az igényes restaurálás és átépítés összege közel húszmillió forintnyi font.

Korábbi megbízatásuk jóval drágább volt: egy 1961-es Rolls-Royce Phantom kapott XXI. századi technikát, a Lunaz által átalakított klasszikus ára 400 ezer font, a Silver Cloud 350 ezer angol font volt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

  

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
Halálos áldozata is van a Mélykút és Bácsalmás között csütörtök reggel történt vonatbalesetnek -....
2021.10.28
A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol - döntött szerdai ülésén a Fővárosi....
2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..
2021.10.27
Több mint öt órán át tartott az oltás, mert az akkumulátor többször újra kigyulladt. ..