japán autó

Lopás miatt a Nissan kénytelen elhalasztani a következő generációs Kicks gyártását

2023.10.13.

A Nissan Kicks következő generációjának gyártásának megkezdését az akadályozza, hogy nélkülözhetetlen berendezéseket loptak el a vállalat egyik mexikói beszállítójától. Nem tudni pontosan, hogy milyen dolgokat, gépeket vagy szerszámokat vittek el a tolvajok, de a következmények súlyosak.

A helyzetet ismerő források szerint a Nissan emiatt kénytelen öt hónappal elhalasztani az új kompakt SUV amerikai bevezetését. Az autógyártó tervei szerint a mexikói Aguascalientesben jövő júniusra tolódott a sorozatgyártás megkezdése, az amerikai szállítások pedig csak ezután kezdődhetnek meg.

 Ez már második csúszás, amely miatt halasztódik új Kicks piacra dobása.  Az autó gyártása eredetileg decemberben kezdődött volna, de az ütemtervet korábban mintegy másfél hónappal kitolták, mivel az autó rosszul teljesített a törésteszteken.

Laurie Harbour, a beszállítókra szakosodott HarbourResults tanácsadó cég vezérigazgatója megjegyezte, hogy a berendezések, akár egy kisebb járműalkatrész hiánya is jelentős zavart okozhat a gyártási folyamatban. Már egyetlen hiányzó alkatrész is leállíthatja a teljes termelést, amiből látható, hogy milyen finom kölcsönhatások működnek az autógyártásban.

Az eset azonban felvet néhány kérdést az elkövetők indítékát illetően. A lopott dolgok kizárólag a Nissan számára jelentenek értéket, hacsak a tolvajok nem akarnak saját gyárat alapítani.  Olyan találgatások is lábra kaptak, hogy a tolvajok esetleg váltságdíjat próbálnak majd kicsikarni a gépekért cserébe.

Szakértők szerint a lopás miatti öt hónapos késésen nincs mit csodálkozni. Nem világos, hogy pontosan mit vittek el, de például a prés- vagy az öntőgépek leggyártása akár egy évet is igénybe vehet. Az ilyen kellékeket jóval az új modellek debütálása előtt rendelik meg. Esetleges cseréjük komoly kihívást jelent az autógyártók számára, a beszállítóknak pedig nem mindig van szabad gyártási kapacitásuk a sürgős munkák elvégzéséhez.

A Nissan hivatalosan elismerte a Kicks következő generációjának késését, de részletekbe nem bocsátkozott.  Brian Brockman, a Nissan szóvivője annyit mondott, hogy a Kicks továbbra is a szegmens egyik legnépszerűbb autója, és a következő generációjának érkezése a vállalaton kívül álló, előre nem látható körülmények miatt késik.

A Kicks modellt 2016-ban kezdték forgalmazni a latin-amerikai országokban, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig 2018-ben váltotta fel a nála valamivel rövidebb Nissan Juke-ot. A modell 2021-ben külső és belső frissítéseket kapott. Átlagára 25 ezer dollár (8,6 millió forint) körül mozog, egyikek a legolcsóbb autóknak az amerikai piacon, ezért az ottani Nissan-kereskedők számára fontos modell. A tavalyi év második negyedévében, a világjárvány okozta ellátási problémák enyhülésével 28 százalékkal nőttek az eladásai.  Összesen a Nissan tavaly 54 879 darabot adott el a kis SUV-ból, ami például a Mitsubishi teljes naptári évi amerikai eladásainak csaknem kétharmada.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.27
Könnyen koszolódnak, és úgy tűnik, elég könnyen rozsdásodnak is a Tesla Cybertruckok. ..
2024.02.26
Hétfőn az éjszakai órán két súlyos baleset is történt - jelenti a Katasztrófavédelem. ..
2024.02.26
Idén a kínai márkáké lesz a főszerep, de a Renault Csoport is jelen lesz a Daciával együtt. ..
2024.02.26
A 2024-es év autója a Renault Scénic. A modell 329 ponttal nyerte el az Év Autójaként is emlegetett....
2024.02.26
És rekord mennyiségű víz kellett az eloltásához.    ..
2024.02.26
Helyben előállított villamosenergia segíti a Magyar Suzuki energiaellátását: hétfőn hivatalosan is....
2024.02.26
Négykerekű, három személyt egymás mellett szállító, nagy teherbírású, mini terepjáró a Polaris....
2024.02.26
Ezúttal sem úszták meg a gyorshajtók. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. Kerületi....
2024.02.26
Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának új elnöke és Alfons Dintner, a vállalat leköszönő....
2024.02.26
„Innováció, hatékonyság, megújulás – képzésfejlesztési lehetőségek a felsőoktatásban” címmel....