Fenntartható fejlődés

Mandula- és citromhéjból készülnek majd alkatrészek a jövő autóihoz

2019.12.15.

Ugye ismerősek azok a feliratok, amelyek élelmiszerek csomagólópapírjain fedezhetőek fel, és úgy szólnak: a termék nyomokban tartalmazhat különböző anyagokat és anyagmaradványokat? Mostantól ne lepődjenek meg, ha olyan feliratokat látnak az autójukon: újonnan vásárolt gépkocsija akatrészeiben lehetnek citrom-, brokkoli- és mandulamaradványok. 

Különleges projektbe kezdtek a spanyolországi Alicante Egyetem kutatói. Kísérleteik arra irányulnak, hogy növényi anyagokat, köztük citrom-, brokkoli- és mandulamaradékokat használjanak fel az  autóalkatrészek gyártásához. 
 
Az újrahasznosítás évek óta  jelen van az életünkben. Az üveg, az alumínium, a műanyag, a karton, a papír olyan anyagok, amelyek újra felhasználása szinte már természetes, sőt kötelező  az egyre fejlettebb és fenntartható újrahasznosítási technológiáknak köszönhetően. Az autóipar számára ez nem idegen, sőt. A fenntartható fejlődés elvének beivódásával az autógyárak mind nagyobb mértékben használják fejlesztéseik során az újrahasznosítható anyagokat. A mai autók sok eleme már újrahasznosított alkatrészekből áll, amelyek biológiailag lebontható anyagokból és vegyületekből származnak.
 
 
A legutóbbi nagy előrelépés és felfedezés az Alicante Egyetemen (UA) kutatócsoportjának érdeme. A tudósoknak sikerült bizonyos utóalkatrészeket előállítaniuk  a citrom, a gránátalma, a brokkoli, illetve a mandula héjából, illetve élelmezési szempontból már nem hasznosítható maradványaiból. A különleges, a fenntartható fejlődést szolgáló projektben tucatnyi európai vállalat működik együtt. Közülük is kiemelkedik a Fiat, valamint a spanyol Acciona cég, amelynek fő profilja a megújuló energián alapuló infrastruktúrák fejlesztése, elterjesztése.  
 
Kutatásaik során az Alicante Egyetem tudósainak sikerült a fent említett gyümölcs- és zöldségfélékből olyan anyagokat kinyerniük, amelyek ellenállnak a mikrobáknak, ugyanakkor  képesek különleges illatanyagokat felszabadítani, egyúttal különleges színek és optikai hatások érhetőek el felhasználásukkal. 
 
 
Hol lehet  szükség ilyenekre az autózás során? A kutatócsoport koordinátora, Carmen Garrigós szerint az általuk előállított anyagokat a hétköznapokban elsősorban azok a cégek hasznosíthatják, amelyek nagy mennyiségű járművel és sok felhasználóval dolgoznak. Ilyenek például a  carsharing vállalkozások, amelyek esetében sok különböző adottságú és egészségi állapotú járművezető használja ugyanazt az autót. Ezek a járművek fokozottan ki vannak téve különböző típusú  szennyeződésnek és olyan mikroorganizmusoknak, amelyeket a potenciális vezetők hordoznak, így a jármű belsejében fertőzési gócot hozhatnak létre. A természetes anyagok antibakteriális közeget hoznak létre, ugyanakkor megszüntetik vagy jelentősen enyhítik a kellemetlen szaghatásokat.   
A citrom, a brokkoli és a gránátalma maradványai számos hasznos természetes tulajdonsággal rendelkeznek, ideértve az új illatok és színhatások létrehozásának képességét. Természetes hatásuknál fogva alapvetően különböznek azoktól a lehetőségektől, amelyeket a műanyagok kínálnak.  A mandulahéj pedig feldolgozott állapotában a megszólalásig hasonlít a nemesfák külső megjelenéséhez. Az autók belső "fa" borításának elkészítésekor a mandulahéj felhasználása nem csak sokszorta olcsóbb, de megjelenésében, tapintásakor is jóval természetesebb és élethűbb, mint bármilyen műanyag. 
 
 
Az egyetemi kutatócsoport arról számolt be, hogy a citromból, brokkoliból, gránátalmából és mandulahéjból kinyert természetes maradékanyagok  a 3D-s nyomtatás révén új életre keltek. Immáron autók műszerfalainak, fogantyúinak és egyéb kényelmi berendezési tárgyainak alapanyagaként hasznosulnak. 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.04.03
Autók nagy benzinmotorral. Mindennapi használatra indokolatlan? ..
2020.04.03
Hicabi Demirci Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.04.03
Alighanem a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős volt az utolsó magyar autós páros, amely....
2020.04.03
A martorelli gyár SEAT Leon gyártósorára szinte rá sem lehet ismerni. Ma  már nem autókat gyártanak....
2020.04.03
Különleges akcióval népszerűsíti részben vagy teljesen elektromos típusait a Peugeot Európa egyik....
2020.04.03
A társadalom világszerte nehéz időket él meg. A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében....
2020.04.03
Egy amerikai pincérnővel gonosz tréfát űztek munkaadói. Ő azonban nem találta humorosnak az ügyet,....
2020.04.03
A nyitott 356-osban az eredeti négyhengeres helyett egy 911 Turbóból származó hathengeres,....
2020.04.03
Négy órára nőtt a személygépkocsival Romániába utazók várakozási ideje péntek délelőttre a nagylaki....
2020.04.03
A 2017 szeptembere óta a CleverShuttle, az egyik legfontosabb német iránytaxi-szolgáltató....