Fenntartható fejlődés

Mandula- és citromhéjból készülnek majd alkatrészek a jövő autóihoz

2019.12.15.

Ugye ismerősek azok a feliratok, amelyek élelmiszerek csomagólópapírjain fedezhetőek fel, és úgy szólnak: a termék nyomokban tartalmazhat különböző anyagokat és anyagmaradványokat? Mostantól ne lepődjenek meg, ha olyan feliratokat látnak az autójukon: újonnan vásárolt gépkocsija akatrészeiben lehetnek citrom-, brokkoli- és mandulamaradványok. 

Különleges projektbe kezdtek a spanyolországi Alicante Egyetem kutatói. Kísérleteik arra irányulnak, hogy növényi anyagokat, köztük citrom-, brokkoli- és mandulamaradékokat használjanak fel az  autóalkatrészek gyártásához. 
 
Az újrahasznosítás évek óta  jelen van az életünkben. Az üveg, az alumínium, a műanyag, a karton, a papír olyan anyagok, amelyek újra felhasználása szinte már természetes, sőt kötelező  az egyre fejlettebb és fenntartható újrahasznosítási technológiáknak köszönhetően. Az autóipar számára ez nem idegen, sőt. A fenntartható fejlődés elvének beivódásával az autógyárak mind nagyobb mértékben használják fejlesztéseik során az újrahasznosítható anyagokat. A mai autók sok eleme már újrahasznosított alkatrészekből áll, amelyek biológiailag lebontható anyagokból és vegyületekből származnak.
 
 
A legutóbbi nagy előrelépés és felfedezés az Alicante Egyetemen (UA) kutatócsoportjának érdeme. A tudósoknak sikerült bizonyos utóalkatrészeket előállítaniuk  a citrom, a gránátalma, a brokkoli, illetve a mandula héjából, illetve élelmezési szempontból már nem hasznosítható maradványaiból. A különleges, a fenntartható fejlődést szolgáló projektben tucatnyi európai vállalat működik együtt. Közülük is kiemelkedik a Fiat, valamint a spanyol Acciona cég, amelynek fő profilja a megújuló energián alapuló infrastruktúrák fejlesztése, elterjesztése.  
 
Kutatásaik során az Alicante Egyetem tudósainak sikerült a fent említett gyümölcs- és zöldségfélékből olyan anyagokat kinyerniük, amelyek ellenállnak a mikrobáknak, ugyanakkor  képesek különleges illatanyagokat felszabadítani, egyúttal különleges színek és optikai hatások érhetőek el felhasználásukkal. 
 
 
Hol lehet  szükség ilyenekre az autózás során? A kutatócsoport koordinátora, Carmen Garrigós szerint az általuk előállított anyagokat a hétköznapokban elsősorban azok a cégek hasznosíthatják, amelyek nagy mennyiségű járművel és sok felhasználóval dolgoznak. Ilyenek például a  carsharing vállalkozások, amelyek esetében sok különböző adottságú és egészségi állapotú járművezető használja ugyanazt az autót. Ezek a járművek fokozottan ki vannak téve különböző típusú  szennyeződésnek és olyan mikroorganizmusoknak, amelyeket a potenciális vezetők hordoznak, így a jármű belsejében fertőzési gócot hozhatnak létre. A természetes anyagok antibakteriális közeget hoznak létre, ugyanakkor megszüntetik vagy jelentősen enyhítik a kellemetlen szaghatásokat.   
A citrom, a brokkoli és a gránátalma maradványai számos hasznos természetes tulajdonsággal rendelkeznek, ideértve az új illatok és színhatások létrehozásának képességét. Természetes hatásuknál fogva alapvetően különböznek azoktól a lehetőségektől, amelyeket a műanyagok kínálnak.  A mandulahéj pedig feldolgozott állapotában a megszólalásig hasonlít a nemesfák külső megjelenéséhez. Az autók belső "fa" borításának elkészítésekor a mandulahéj felhasználása nem csak sokszorta olcsóbb, de megjelenésében, tapintásakor is jóval természetesebb és élethűbb, mint bármilyen műanyag. 
 
 
Az egyetemi kutatócsoport arról számolt be, hogy a citromból, brokkoliból, gránátalmából és mandulahéjból kinyert természetes maradékanyagok  a 3D-s nyomtatás révén új életre keltek. Immáron autók műszerfalainak, fogantyúinak és egyéb kényelmi berendezési tárgyainak alapanyagaként hasznosulnak. 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.18
Egy most közzétett reprezentatív felmérésben a válaszadók 74,7 százaléka, vagyis 32,7 millió olasz....
2020.02.18
Az Autostat jelentése szerint 159 405 darab prémium kategóriájú autót értékesítettek Oroszországban....
2020.02.18
Januárban csökkent a forgalomba helyezett új személygépkocsi száma az Európai Unióban éves....
2020.02.18
Valentin Dubinin Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.18
Összesen 833 alkalommal állapítottak meg jogsértést a rendőrök a buszok és teherautók egyhetes....
2020.02.18
Az autógyártói kereslet növekedése miatt február közepén már csaknem 12 ezer dollárba került egy....
2020.02.18
A martorelli SEAT üzem jól halad azon célkitűzése felé, hogy fenntarthatóbb, digitalizáltabb és....
2020.02.18
A világ és Magyarország autóipara, a nemzetközi és hazai autósport egyre többször, egyre aktívabb..
2020.02.18
Kettős AUTOBEST-siker az Opelnek: a tegnapi díjátadón, Mainzban, Michael Lohscheller elnök-....
2020.02.18
– Saját termelési helyszínein is intenzíven halad az Audi teljes egészében szén-dioxid-semleges....