Mazda

Mazda CX-5 dupla teszt: a benzines vagy a dízel jobb?

2018.01.17.

Ha van japán autó, amelynek a minősége a német prémium modelleket pironkodásra készteti, akkor az a Mazda CX-5. Ráadásul jelenleg ez a legszebb szabadidő-autó a magyar autópiacon. Dízel és benzines csúcsmodellt tettünk próbára. Melyik jobb? A végén kiderül.

Hogy néz ki?

Annyira szép és annyira jól összerakott autó, hogy nehezen találjuk meg a gyenge pontjait. Persze korántsem hibátlan, de lássuk először, hogy is néz ki. Az elődjéhez képest alacsonyabb lett (35 milliméterrel), hátrébb tolták az A-oszlopot és laposabb a szélvédője. Hossza egy centit nőtt a korábbi nemzedékhez képest, a légellenállási együtthatója 6 százalékkal kedvezőbb. A legszebb szabadidő-autó a mezőnyben, ehhez nem fér kétség. Szépségének forrása az orra: a fényszórók és a hűtőrács mélyebben ülnek, mint a motorháztető és a lökhárító, ezeket egy szárnyas krómszobor köti össze, amely csak úgy lebeg.

A CX-5 második nemzedékében széria a LED-es főfényszóró, a közepes felszereltségtől fölfelé minden fényforrás LED-es az autón (oldalanként 12 darabos a készlet).

A 4550 milliméteres hossz és a 2,7 méteres tengelytáv tágas utasteret rejt, két-két felnőtt elöl és hátul is jól elfér. Tesztautóink csúcsfelszereltséggel érkeztek, fehér bőrkárpittal. Az üléseket elöl és hátul is fűthettük, a hátsók kapcsolóját a lehajtható könyöktámaszban keressük két USB-dugalj mellett.

Az új CX-5 is megkapta az ajtóval együtt felemelkedő karakuri kalaptartót, illetve csomagtérrolót, immár motorral nyílik és csukódik a csomagtérajtó. A dupla padlós csomagtartó alaphelyzetben 477 liter, az alsó szinttel együtt 506 liter, az ülések síkba hajtásával pedig 1620 literig bővíthető.

Hogy megy?

A ráncfelvarrással a Mazda CX-5 motorpalettája nem változott. Benzines fronton egy kétliteres és egy két és fél literes motor közül választhatunk, 160, illetve 194 lóerős teljesítménnyel. Dízelmotor egy van, 2,2 literes, de kétféle teljesítménnyel, 150, illetve 175 lóerővel. Az előbbi 380, míg az erősebb 420 Nm nyomatékkal bír. Dupla tesztünkben az erősebb motorokat tettük próbára.

A négyhengeres, 194 lóerős 2,5 literes benzinmotor az összkerékhajtás és a hatgangos hagyományos automatikus sebességváltó ellenére is dinamikusan mozgatja az 1560 kilós kocsit. A 258 newtonméteres forgatónyomaték elegendő tartalékot rejt. Álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 9,2 másodperc alatt ugrik, végsebessége 195 kilométer/óra. Hengerlekapcsolós, részterhelésen a négyből két henger nem kap üzemanyagot, így az autó kéthengeresként üzemelhet 130 kilométer/órás tempóig. Ebből menet közben semmit sem veszünk észre, de sajnos, a benzinkútnál sem. Skyactiv motor ide, hengerlekapcsolás oda, a 2,5-es motor úgy nyel kilenc liternél is több benzint 100 kilométerenként, mint macska a snecit.

Bár gyengébb a 2,2-es dízel, de biturbó feltöltése révén hatásosabban gyorsul, már 1500-as percenkénti fordulattól élénken reagál a gázadásra, és négyezerig erőteljesen húz. Maximális teljesítményét 4500-as percenkénti fordulaton adja le, 420 newtonméteres csúcsnyomatéka kétezernél már hadra fogható. Százas sprintje 9,5 másodpercig tart. Ez a világ legalacsonyabb kompressziójú dízelje (14:1 a sűrítés aránya), ráadásul SCR-katalizátor nélkül teljesíti az Euro 6-os kibocsátási normát. Könnyű, alig 1,6 tonna.

Milyen vezetni?

Nagyon csendes az autó, a benzinestől ezt el is várjuk, de a meglepetést a dízel szolgáltatja. Dupla üvegezéssel, az ablaktörlő lapátok elrejtésével, a motortartó bakok gumiszigetelésével és a dugattyú-csapszegek módosításával (ami a dízelek kellemetlen, 3500 hertzes frekvenciáját hivatott csökkenteni) érték el ezt a fantasztikus nyugalmat, a kereplés csak hideg reggeleken szűrődik be az utastérbe. Amint azonban a motor üzemmeleg, elalszik a kis kék piktogram a műszerfalon és újra csendbe burkolózik a Mazda CX-5.

A több szigetelőanyag és dupla szélvédők mellett átlagosan 35 kilóval lett könnyebb az új CX-5 és ez a vezetési élményen is érződik, kezesebb, mint az elődje, még dízel változatban is.

A japánok a 3-as és 6-os után az új CX-5-ben is bevezették nyomatékszabályzást (G-Vectoring), amivel még élvezetesebb a kocsi vezetése. Kanyarban a befecskendezés pillanatnyi szüneteltetésével átterhelődést idéz elő, amitől elől nő a tapadás, hátul pedig egy picit csökken, így mérséklődik az alulkormányzottsági hajlam. A futómű elöl MacPherson, hátul többlengőkaros. 4x4-es hajtása automatikus és intelligens. 27 szenzorával figyeli az autó különböző paramétereit a gázpedálállástól a kerekek csúszásán keresztül a kormányszögig. Ezek alapján másodpercenként 200 alkalommal hoz döntést arról, hogy mennyi nyomatékot küldjön hátra, száraz úton csak elöl hajt. Érdekesség, hogy megváltoztatja a nyomatékelosztást, ha bekapcsoljuk az ablaktörlőt, a rendszer felkészül a síkosabb utakra. A 19 hüvelykes kerekek ellenére soha nem kemény a futómű, az úthibákat is inkább csak halljuk, nem érezzük.

Van azért gyenge pontja, például az automatikus váltó (a benzines változatnak volt sport fokozata is, de az sem segített), amely tompa és késlekedve teszi a dolgát. A másik a fogyasztás. A dízel 7,4 literes átlagával sem voltam maradéktalanul elégedett, de a benzines 9,4 literes fogyasztása egyenesen riasztó (csak egyszer szorultam be vele a karácsonyi dugóba, egyébként elővárosban és országúton használtam). Talán ez is szól ellene. Bármilyen meglepő, de a kétféle motorizáltságból én a dízelt választanám: nyomatékosabb, takarékosabb, lendületesebb, határozottabb és harmonikusabb. A Bose hangrendszert bepipálnám az opciók közül, de a fehér bőr belsőt inkább feketére cserélném.

Mennyibe kerül?

A Mazda CX-5 belépő ára 160 lóerős benzines motorral, fronthajtással és kézi váltóval 7,35 millió forint. A csúcsdízelért, összkerék-meghajtással közel 12 millió forintot kérnek, a képeken szereplő piros Mazda CX 5 2.2 CD175 AWD AT Revolution Top tesztautó ára: 11 959 900 forint. A csúcsfelszereltségű modellekben minden benne volt, így nem hiányzott a szélvédőre vetített színes, jó felbontású kijelző, a nagyméretű képernyővel ellátott, egyszerűen kezelhető információs és szórakoztató rendszer, a Bose hifi, valamint az olyan biztonsági felszerelések, mint az adaptív tempomat (kissé hektikusan és darabosan viselkedik, ahogy azt a japánoktól megszoktuk), a holttér-figyelő, a táblafelismerés, az önvezetésre is képes sávtartó asszisztens és a tolatókamera. Városi fékasszisztense a gyalogosokat is felismeri, az adaptív távolsági fényszórója nem vakítja a közlekedés többi résztvevőjét. Decemberi csípős reggeleken beteget jelentett a frontkamera, az asszisztensek többsége sztrájkolt, hiába kapartam le a jeget a szélvédőről, meg kellett várni, amíg maradéktalanul elolvad minden zavaró körülmény.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.16
A Hyundai és a Motional közösen fejlesztik az IONIQ 5 alapú robottaxit, amelyet fejlett autonóm....
2022.05.16
Sopronból, Győrből, Budapestről, de számos más nagyvárosból és a környező országokból is érkeznek....
2022.05.16
A sorozatgyártást előkészítő utolsó finomhangolási fázisba lépett a BMW M GmbH első hálózatról....
2022.05.16
Bárki is nyeri meg a 7-Eleven nyereményautóját, mostantól nem lesz gondja arra, hogy hova tegye a....
2022.05.16
Az ABB Robotics bemutatja a világ első, robotfestésű, műalkotásnak minősülő “art car” autóját. ..
2022.05.16
A világ lakosságának több mint a fele jelenleg városi területeken él és ez az arány az emberiség....
2022.05.16
A Renault Rosszija részvényei Moszkva város, a Renaultnak az Avtovazban lévő részesedését pedig az....
2022.05.16
A tisztán elektromos hajtású Niro EV 460 kilométeres hatótávolságot kínál és a plug-in hybrid is....
2022.05.16
Megrongálták Nyíregyházán, a KRESZ-tanpályán kihelyezett közúti jelzőtáblákat – írta a police.hu. ..
2022.05.16
Két kategóriában is magyar győzelem született a motorcsónakosok Hydro GP világbajnoki sorozatának....