autógyártás

Megkezdődött az új Škoda Yeti gyártása

2013.11.15.

A ŠKODA AUTO Kvasinyban működő gyárában gördül le a szerelőszalagról az alapjaiban átdolgozott új ŠKODA Yeti. A nagysikerű kompakt SUV-modell immár két változatában jelenik meg: míg az elegáns stílusú ŠKODA Yeti inkább utcai használatra készül, a ŠKODA Yeti Outdoor egyértelműen kalandra termett. Mindkét verzió megújult formavilággal, felfrissített utastérrel és innovatív műszaki megoldásokkal érkezik a márkakereskedőkhöz. Újdonság a ŠKODA kínálatában a Yeti számára rendelhető tolatókamera. Az újdonság piaci bevetése 2014 januárjára várható, de a megrendelések már októbertől leadhatók.

Új ŠKODA Yeti modellje gyártásának megkezdésével a ŠKODA az Octavia, a Superb és a Rapid Spaceback után egy további újdonságának termelését indítja el az idén. „2013 az új modellek éve a ŠKODA számára” – jelentette ki Michael Oeljeklaus, a ŠKODA igazgatótanácsának termelés területéért felelős tagja. „A Yeti gyártásának sikeres beindítása összehangolt csapatmunka eredménye.” A ŠKODA Yeti Kvasinyban készül, ahol a mintegy 4.500 dolgozó a Yeti mellett a ŠKODA Roomster és Superb modelljeit is gyártja.

Első ízben jelenik meg a Yeti kínálatában két változat. A „városias” ŠKODA Yeti elegáns stílussal, míg a ŠKODA Yeti Outdoor inkább off-road karakterrel érkezik a piacra. Mindkét változatot egyaránt kiváló utcai és terepes menettulajdonságok jellemzik. A nagysikerű cseh SUV-modell a ŠKODA legújabb formai nyelvezetének stílusában átdogozott orr- és farkialakítással, valamint keréktárcsák bővített választékával várja az ügyfeleket. Utastere is jóval vonzóbbá vált, új háromküllős kormánykerekekkel, új anyagú és mintájú kárpitokkal, illetve a műszerfal új dekorbetétjeivel. Technikájában szintén számos innovatív újdonságot kínál a Yeti, amely például az első, opcióként tolatókamerával rendelhető ŠKODA. Mindezt új „Simply Clever”megoldások egészítik ki.

A 2009-ben bemutatott ŠKODA Yeti a piac egyik legvonzóbb és egyben legsikeresebb kompakt SUV-modellje. A sokoldalú cseh modell elsősorban markáns formai nyelvezete, magas fokú funkcionalitása, kompakt külső méretek mellett is különösen tágas térkínálata, csúcsszínvonalú biztonsága illetve kiemelkedő ár/érték-aránya révén tűnik ki.

A Yeti ennek megfelelően gyorsan kategóriája egyik legsikeresebb modellsorozatává lépett elő, s napjainkig (2013. október 31.) világszerte mintegy 288.700 példány talált belőle gazdára. Európában a ŠKODA Yeti az egyik legnagyobb darabszámban értékesített A-kategóriájú SUV-modell, míg Csehországban egyértelmű piacvezető e szegmensben. A ŠKODA egyedül 2012-ben mintegy 87.400, vagyis a megelőző évinél 24 százalékkal több Yeti modelljét szállította ki, 2013 első tíz hónapja során pedig már több mint 67.300 Yeti kelt el világszerte.

Az Európai Unióban a Yeti jelenleg 4,1 százalékos piaci részesedéssel a legnagyobb volumenben értékesített A-kategóriájú SUV-modell, hatásosan igazolva az összkerékhajtás területén a cseh márka rendelkezésére álló széles körű tudást és tapasztalatot. A ŠKODA 4x4-es modelljei mintegy háromszázalékos piaci részesedést szereztek az EU-országok piacán.

Magyarországon a piaci bevezetéstől kezdve idén október végéig közel 1736 Yeti talált gazdára. A megújult Yeti másfél hete rendelhető a márkakereskedésekben, a belépő Yeti Active 1.2 TSI 105 LE modell alapára 4.898.620 Ft, míg a Yeti Outdoor Active Plus 1.2 TSI 105 LE 4.865.460 Ft-ba kerül. Mindkét modell esetében az Ambition felszereltségi szinttől kezdődően a benzines motorokra 300 000 Ft árkedvezményt ad az importőr, továbbá a korábbi Active Plus akciós modell továbbra is rendelhető mindkét változathoz. Így a szériában kínált felszereléseken túl biztonsági és optikai kiegészítőket tartalmaz, Tempomatot, "SunSet" ablak-árnyékolást, bőrkormányt, 16" méretű "Nevis" könnyűfém keréktárcsákat, de mindezen felül a csomag tartalmaz még egy garnitúra Continental téli gumiabroncsot is 215/60 R16 méretben.

A ŠKODA 2018-ig szóló növekedési stratégiája keretében nemzetközi jelenlétét is jelentősen tovább kívánja erősíteni. A ŠKODA Yeti 2012 vége óta az orosz GAZ Csoporttal együttműködésben már Nyizsnyij Novgorodban is készül, 2013 közepe óta – egyelőre importmodellként – pedig már kínai értékesítése is megkezdődött. 2013 végén a Yeti egy kifejezetten a kínai piac számára készült, hosszított változatában is megjelenik, amely a márka Shanghai Volkswagen partnerének üzemében készül majd.

A mindjárt két változatban is érkező, megújult Yeti formájában a ŠKODA teljes gőzzel folytatja a vállalat történetének legnagyobb modelloffenzíváját, amelynek eredményeképpen a vállalat 2018-ra legalább évi 1,5 millió járműre tervezi növelni termelését.

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....
2024.05.27
A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország....
2024.05.27
A  Magyar Kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte Magyarország tíz legnagyobb....
2024.05.27
Az ÖBB – Osztrák Szövetségi Vasútak -  létszámhiánnyal küzd. A vasútspecifikus foglalkozások a....
2024.05.27
Péntekről szombatra virradó éjszaka egy Hyundai személykocsi csapódott fának Nagymácséd (Galántai....
2024.05.26
Szigetújfalu közelében találták meg vasárnap a Verőcénél múlt szombaton történt hajóbaleset hatodik....
2024.05.26
A megújított Superb kombi változata akkor lép piacra, amikor a riválisok mezőnye ritkul, a....