utánpótlás

Merüljünk el a használt autó hirdetések feneketlen tengerében

2019.08.21.

A napokban kért meg édesapám, hogy segítsek neki meghirdetni a családi autót, mivel nekik már felesleges a méretes utastér, és elég lesz egy kisebb jármű is. Mivel soha nem dobom el magamtól az ilyen felkéréseket, boldogan vetettem alá egy kis wellnes kezelésnek a megbecsült csatalovat, majd meg is hirdettem a legsimertebb portálokon. De természetesen előtte átnéztem a kínálatot, és sok érdekességet tapasztaltam. Ha kíváncsi a használtautó hirdetések titkos bugyraira, és arra, hogy milyen plusz információkat lehet leszűrni egy hirdetésből, akkor tartson velem. 

 

pxhere.com

A gondos gazda ismertetőjele, hogy nem fél utánna járni a hibáknak.

 
A szeretett autóm, igényes gazdától eladó
 
Gondolta volna, hogy mennyire sok hirdetésnél lehet felsimerni az ismétlődő frázisokat? (Pl.:Szeretett autó, gondos gazda, megvigyázott, kikímélt, a család szeme fénye.) Sokat morfondíroztam azon, hogy vajon ki lehetett az első hirdető, aki a frappánsnak hitt megfogalmazást létrehozta, aztán mennyien átvették, alkalmazták, de már nem jobbították, így maradt fenn a köztudatban például az idős, orvos házaspár tulajdonos, vagy a hétvégente templombajárós autó fogalma. Leplezzük most le ezeket a sokak által fetisizált példamondatokat, mi lehet a valós háttérben.
 
Idős tulajdonostól:
Amire számítunk, hogy nagypapa a féltve őrzött kincsét csupán száraz időben hozta ki a garázsból, és akkor is csak a jól bejáratott útakon használta. A szomorú valóság eltekintve a kevés kivételtől az, hogy az autó fenntartása nem csak a fiatalok, hanem az idősek körében is egyre nagyobb anyagi ráfordítást jelent, és ők kevésbé hajlamosak elolvasni az összes fórumbejegyzést, megkeresve egy jó szerelőt, vagy utánna járni annak, melyik olaj passzol legjobban az autó motorjához. Húsz-harminc évvel ezelőtt az autók szerkezetileg, és motorikusan is teljesen más színvonalon voltak, és manapság már nem valószínű, hogy a Ladába bevált olaj alkalmas a "nyugati" autókhoz is. Ugyanez a helyzet a vezetési kultúrával, mert szerintem nem én vagyok az egyedüli, aki hallott, vagy érzett már haláltusát vívó kuplungot, illetve 50km/h-nál az ötödik sem a legjobban megválasztott sebességfokozat. Természetesen nagyon sok kivétel létezik, és a legkevésbé sem szeretnék általánosítani, viszont az idős tulajdonsotól száramazó autókat is illik a szokásos fenntartásokkal kezelni.
 
mountpleasantgranary.net
Géza bácsi szerelője szerint a "nyugati kocsikat" is könnyen lehet javítani, de a Ladában több anyag volt. 
 
Hölgy tulajdonostól:
Hívó szó sokak számára ez a kifejezés is, hiszen a hölgyekről kialakult egy olyan kép, hogy autóikra sokkal jobban vigyáznak, mint az erősebbik nem képviselői, és jobban meg is kímélik azt. Nos, valóban megsüvegelendő teljesítmény, ha nem csak a műszaki vizsgák alklamával kap új olajat, és van jó autószerelő ismerős, akihez elkerül az autó minden esetben, ha valami nem odaillőt tapasztal vezetés közben a hölgy tulajdonos. Na, és persze bízzunk benne, hogy a gyerekek is vigyáznak anya autójára, és nem pusztítják le vilámsebességgel a belső teret. És anya ráér időt szakítani a gyermekek, a munka, és a háztartás mellett még arra is, hogy az autóval is foglalkozzon.
 
"Eladóm szeretett autómat"  
Ez is egy gyakran használt kifejezés, ami nyelvtanilag semmi esetre sem, egyébként pedig csak akkor állná meg igazán a helyét, ha nem úgy folytatódna  a hirdetés, hogy a klíma működik, csak gázt kell bele tölteni. A futómű "koppanásmentes", igaz, hogy kicsit darál, de csak hirtelen fékezésnél, és engem nem zavar, mert teszi a dolgát. Ugye összeraktuk, hogy disszharmonikusan hangzik a hirdetés elején a szerett autó, amit a hirdetés végére elfelejtettek karban tartani. Én biztosan kétségekkel kezelném az ilyen autóhirdetést. 
 
media.defense.gov
Az sem árt, ha a "szeretett autóm" legalább tiszta, mielőtt áruba bocsájtják.
 
A fotók, és az általános benyomás
 
Kardinális kérdés lehet, hogy a portéka mennyire kelti fel a potenciális érdeklődők seregét. Nem árt tehát ha lemossuk, és kitakarítjuk autónkat, hiszen ez máris egy igényességet sejtet az érdeklődő szemében. Az sem mindegy, hogyan, és hol fotózzuk. Jó, ha találunk egy homogén felületet, pl. farakás előtt, vagy fal mellé állunk. Így semmi egyéb nem vonja el a tekintetet a lényegről. Jöjjön néhány  jó, és kevésbé jó példa. Én szeretem az ápolt, rendezett autót (talán túlságosan is), így egy alufelni, amibe már beleégett a fékpor, elrettenthet, ugyanúgy, mint egy koszos, piszkos utastér. De természetesen nem vagyunk egyformák, hiszen van aki például kihagyja a kerekeket autómosás alkalmával, mások pedig azt mondják, hogy az autó van értük, és nem számít, ha koszos, mert úgy is elvisz ugyanoda. Az biztos, hogy én nem tőlük fogok autót venni. Ugyanakkor megvan a mondás? "Egy férfi arról ismerszik meg, ahogy az autójával bánik." Az autós szempontból filmtörténeti klasszikusból származik az idézet, ami talán nem áll messze a valóságtól. Ha igényesek vagyunk a bennünket körülvevő tárgyakra, az az igényesség életünk más területeire is átragad, és jó hatása lesz.  
cdn.pixabay.com
Jó fotó: Homogén háttér, jó fények, fókuszban az autó. 
 
en.wikipedia.org
 
Rossz fotó: Figyelmet elterelő háttér, és nem a legjobb szögből fotózott autó. 
Mit tanácsolok?
 
Használt autó vásárlásnál már összefoglaltuk a fiatalok igényeit, itt, és itt is. De eladásnál is ugyanez a feladat, hiszen az örök igazságok itt sem változnak. Nézzünk utána, hogy mennyit ér autónk, ne hallgassuk el a rejtett hibákat. Habár a magyar használt autópiac ebből a szemontból is különleges, mivel a vevők álmokat kergetnek, például ragaszkodnak az évjárathoz, és a bizonyos kilométer futáshoz. De ne mi ne legyünk naívak, és ne dobjunk el egy jobb karban lévő autót csak azért, mert hamrincezerrel több kilométert futott. Hosszútávon pedig mindenkinek sokkal jobban esik az őszinteség, így fordítsunk időt az autó felkészítésére az eladáshoz, illetve a jó fotókra is legyen meg az igény, és akarat. Így hamarosan befut majd az új tulajdonos is, aki remélhetőleg értékeli az alapos törekvéseinket.
Na, és hogy közben sikerült e eladni édasapám autóját? Nem volt nehéz ügy, de közben nagyon sokan, és változatos stílusban érdeklődtek, így meg is van már a következő cikkem témája az " érdekes elképzelésekkel rendelkező" vevő jelöltekről. Tartson velünk a folytatásban is, közösség oldalunkon pedig várjuk a szórakoztató, vagy tanulságos történeteket egy-egy emlékezetes adásvételről. 
 
 
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.13
Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan már augusztus 15-től érvénybe lépnek korlátozások a....
2022.08.13
A történelem egy darabja kerül árverésre a hónap végén. Lady Diana vezette azt a Fordot, amit a....
2022.08.13
A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én....
2022.08.13
Teljes szélességében lezárták a 61-es főutat Nagykanizsa közelében, miután a helyszínen meghalt egy....
2022.08.13
Az Audi ingolstadti központjában a jövő már jelen. Nem csak az autógyártásban, hanem a....
2022.08.13
A Volvo már az EXC90 nevet is levédette a szabadidő-autóhoz. ..
2022.08.13
Augusztus 11-én, csütörtökön elkezdték lebontani Lánchídnál a budai toronydarut, és napokon belül....
2022.08.13
Folyamatosan, ütemezetten végzik több százmillió négyzetméternyi területen a növényzetgondozási....
2022.08.13
Összesen mindössze 275 darab készül majd a Mercedes-AMG ONE-ból. Az exkluzív, kispéldányszámú....
2022.08.13
Szememben a Ford legrokonszenvesebb, korunk követelményeihez legjobban alkalmazkodó, józanul....