Mesél a szakértő – Mi ez, KRESZ-tábla cső? | Autoszektor
szakértő

Mesél a szakértő – Mi ez, KRESZ-tábla cső?

2018.07.21.

Így kiáltott a kolléga az S60-as Volvo alól...

Vásárlás előtti, független járművizsgálat. Ez a szolgáltatásunk neve, de őszintén szólva, soha nem gondoltam volna, hogy vizsgálataink kimeríthetetlen tárházát adják majd a cikktémáknak. Sajnos azonban az a szomorú valóság, hogy néha olyan dolgok jönnek szeme, amiről álmodni sem mertünk, nem gondoltam volna, hogy vannak ennyire durva esetek.

Pedig nem a 200 ezer forintos selejtről beszélünk

Nagyon kedves barátom egyszer elhatározta, hogy Volvo S60-ast vesz. 1-2 éves autókat nézett, a Bécsi úton talált egy kereskedést, akik kifejezetten erre szakosodtak, még színválaszték is volt a 40 ezer kilométer alatti futásteljesítményű, automataváltós S60-asokból.

Nem tartozik ide, de soha nem felejtem el, hogy kezdő szakértő voltam és mennyire jól esett, hogy elhívtak, én is nézzem meg a kocsit. A Volvo-kban az első ülések első élén szokott lenni egy zseb. Reflexből belenyúltam az egyikbe és volt benne 60 amerikai dollár, ami az enyém lett.

Ülészsebek - egész istenes a beltér, hihető a 240 ezer KM

Tehát annak idején 1 évesen bőven 6 millió forint felett mentek ezek az autók, és most, már hivatalos megrendelésre egy ugyanilyet kell vizsgálnunk. A barátom Volvo-ja azóta is megvan, mindig beszélünk a tapasztalatokról és együtt helyeslünk, amikor arra jutunk: ezek a luxuskocsik 10 éves korukra a gazdasági totálkár mintapéldái. (A link mögött egy V70-es Volvo esettanulmánya nyílik.)

A legolcsóbb D5-ös automata

Aranyszabály, hogy egy megfelelően szűkített keresés után is minimum élünk a gyanúperrel, hogy a legolcsóbb találat – ha tényleg kiugróan olcsó – akkor tartogat kellemetlen meglepetéseket. Most is ezzel a jelenséggel volt dolgunk.

A cikk írásának pillanatában még mindig aktív a hirdetés, amely 1,2 millió forintért árulja ez a 240.000 km-t futott, szervizkönyv nélküli Volvo-t. A 9 autós felhozatal 2 milliónál zárul egyébként.

Kinetic vagy Momentum?

Ez a két szó a Volvo belépő, illetve közepes felszereltségű kivitelét jelenti. Ha nem tudjuk milyen felszereltség, akkor inkább ne írjuk ki! A hirdetés megjelent Kinetic felszereltséggel, de az autó Momentum felszereltségű. Annyit azért meg kell jegyezni, hogy fordítva rosszabb lett volna, mert a megadott Kinetic alacsonyabb felszereltséget jelent, mint a Momentum.

Volvo vásárlóknak mondom, hogy a felszereltség fantázianeve a típustáblán 99%-ban fel van tüntetve. A típustáblát pedig a jobboldali B-oszlop hátsó ajtó felé eső részén kell keresni.

Facelift

Azt hiszem 2006-ban varrták fel az akkori S60-as ráncait. Ahogy a barátom mantrázta régebben, (szerinte) az öt fő jellemzője ez volt:

  1. tükörbe integrált oldalsó irányjelzők (ejtsd: tükörindex)
  2. 400 Nm-es csúcsnyomaték
  3. 185 lóerő
  4. krómozott kipufogóvég (meg talán díszcsíkok) és
  5. fajlagosan a legerősebb dízel Volvo.

Ha ez utóbbi némi magyarázatra szorul, megértem: Mivel a zászlóhajó S80-ban is ez volt a legerősebb motor, a kisebb modellekben pedig talán csak kétliteres volt a csúcs, a kg/lóerő arány ebben a kivitelben lehetett a legkedvezőbb. (Magunk között szólva, ez amolyan önmeggyőzés volt talán.)

Fénykorában egy álom volt, most már inkább rémálom

A facelift az erősebb és nyomatékosabb motor, meg a kicsit átszabott külsőn kívül még valamit hozott, amit sok tulajdonos talán nem is tudott: a részecskeszűrőt. (Ezt bele is írták a hirdetésbe amúgy…)

Diagnosztika

Általában a diagnosztika elsőre a motor vezérlőegységét próbálja megtalálni és kiolvasni. Ahány vezérlő, annyi szokás – mondhatnánk – mert nem minden autó szolgáltatja ugyanazokat az adatokat. Mivel a részecskeszűrő a károsanyag kibocsátással kapcsolatos, ezért az értékeit a legtöbb esetben hozza a gép.

Most így volt, de azonnal egy „nem megfelelő jel” tárolt hibakód tartozott a DPF-hez, a tényleges értékekben pedig az oly beszédes DPF nyomáskülönbség is állandó zérus volt, ami gyakorlatilag lehetetlen.

A rajzon látszik, hogy hogyan helyezkedik el az S60-as kipufogórendszere. Sőt találtam egy korábbi vizsgálatot, és nem sajnos rossz minőségű képet, mutatom ezt is.

A színnel jelölt részek fontosak lesznek

KRESZ-tábla cső

És akkor következzen, amiért egyáltalán megszületik ez az írás. Az, hogy ki van kötve, vagy szedve a részecskeszűrő már 90%-os volt, amikor fordulatszámtól függetlenül a DFP előtti és utáni nyomások különbsége nulla volt, de hogy ilyen tákolást látunk, arra azért nem voltunk felkészülve, egy nem is olyan régen még felső-középkategóriás autónál.

A helyszínen csak ennyire lehet megemelni az autót, de ez is sok mindenre jó

A szó, amit eddig kerestem a „méltatlan”. Csövek elvágva, lógnak a semmibe. A feljebb lévő kipufogórendszer részeket nem is tudtuk igazán megvizsgálni, de tulajdonképpen már szükség sem volt rá. A katalizátor után következő részt a gyári dob helyett egy vaskos cső behegesztésével oldották meg. Gondolom a megfelelő áramkörökbe pedig a megfelelő ellenállások, rövidzárak, vagy éppen szakadások statikus kialakításával elérték, hogy az autó ne menjen tiltásba. Azt mondtam már, hogy ez illegális is? Igen.

Beszéljenek helyettem a képek!

Másik irányból...

...közelről

Mégis mit vártál?

Nagyon-nagyon sokszor elhangzott már itt is, de igazából minden értő fórumon. Hagyjunk fel a csodavárással! Luxuskocsink 10-plusz évesen is csak méregdrágán lehet, ráadásul ilyen állapotban megvenni egy autót már-már vétek. Úgyhogy sújtsa a dolgozó (és környezetvédő) nép megvetése azt, aki ilyet tesz az autójával, és azt tízszeresen, százszorosan, aki ezután még el is adja.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.18
„Élvezd a kabriót, feel the sunshine!” ..
2024.06.18
- Már rendelhető az új Crafter modell, amelynek az első járművei már nyáron elérhetők lesznek a....
2024.06.18
Miért és hol jár büntetés a bevált szokásért?   ..
2024.06.18
Összeütközött négy személyautó az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, az M0-s autóúti....
2024.06.18
A Porsche bejelentette, hogy Szingapúr lesz a tizenegyedik Porsche Experience Center (PEC)....
2024.06.18
Figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt Magyarország területére szerda éjfélig a....
2024.06.18
- A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a....
2024.06.18
- Csődöt jelentett a Fisker amerikai elektromos autógyártó alig egy évvel első modellje piacra....
2024.06.18
- Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig....
2024.06.18
Sem az ittas vezetés, sem pedig a gyorshajtás nem kifizetődő: büntetőpontok, a jogosítvány bevonása....