Lancia

Mi lesz veled Lancia?

2021.07.24.

Neves dizájner kinevezésével mutatja elköteleződését a Lancia márka felélesztésében a Stellantis, ami prémium márkaként éledhet újjá.

A hónap egyik legfontosabb híre az autóiparban egyértelműen az volt, hogy a Stellantis (a PSA és az FCA új egyesülése) ad még egy esélyt a Lancia márkának. Tudod, a több mint 100 éves autómárkának, ami egykoron Olaszország egyik legpatinásabb autóit dobta a piacra, megannyira legendás modellel, közúton és a versenypályákon egyaránt. No, nem mintha a Lancia márkának nagy felélesztésre lenne szüksége, de már nem a régi önmaga.

Egykoron hatalmas modell palettával rendelkeztek, lefedve minden létező szegmenst, azonban a városi terepjárók térnyerésével már nem tudták tartani a tempót, és jelenleg mindössze egyetlen modellt forgalmaznak: a Lancia Ypsilont. A csavar mindössze annyi a dologban, hogy ezzel az egyetlen, egyébként Fiat 500 alapokon nyugvó autójukkal is vezetik az olasz kisautó szegmenst, külföldön ugyanis nem forgalmazzák.

Amikor szóba került a francia PSA és az olasz FCA egyesülése, és persze az ezzel járó költségcsökkentések, akkor joggal aggódhattunk a kisebb márkák túléléséért, amilyen a Lancia is. Most azonban véget érhet a Lancia zsugorodása, ugyanis a Stellantis egy rangos fődizájner bejelentésével tudatta: adnak még egy esélyt a márkának, és a kinevezésből már arra is következtethetünk, hogy hová szeretnék pozícionálni azt.

Jean-Pierre Plouét bízták meg a Lancia felélesztésére, akinek nem lesz ismeretlen a terep, hiszen jelenleg is a 14 márkát tömörítő egyesülés egyik fő dizájnere a Torino Centro Stile irodaházban. Sőt, nem ez lesz az első Ploué számára, hogy egy márka újjászülését levezényli. 1999-ben már ugyanezt végigcsinálta a Citroennel, és olyan meghatározó modelleket köszönhetünk neki, és csapatának, mint a C4, a C5, a C6 vagy a DS3.

Mivel a legtöbb márka éppen most, a villanyosítás közepette hozza vissza egykori modelljeit retro formavilággal, talán nem is lehetne jobb pillanat feltámasztani az olasz márkát. Ploué nyilatkozatai alapján pontosan erre készül: „Valóban izgalmas kihívás a Lancia reneszánszát koordinálni. A Lancia egy ikonikus márka, amit szeretnénk újra Európa középpontjában helyezni.” Leginkább fiatal dizájnerek dolgoznak majd a projekten, ami retro, fiatalos, prémium márkaként élesztheti fel a Lanciát.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
A legnépszerűbb európai Lexus-ként ismert, és szegmense egyik legkelendőbb modelljének számító UX....
2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....
2021.09.17
Túlsúlyos karavánt intettek ki a forgalomból a Pest megyei rendőrök. ..
2021.09.17
Belgiumban a cég minden negyedik munkatársa a tisztán elektromos meghajtású MINI-t választotta, a....
2021.09.17
Az Ioniq 5 után három évvel jöhet a nagy terepjáró az elektromos almárka kínálatába. ..
2021.09.17
Néhány perc különbséggel adott hírt tegnap késő este a katasztrófavédelem két oszlopnak csapódó....