Lancia

Mi lesz veled Lancia?

2021.07.24.

Neves dizájner kinevezésével mutatja elköteleződését a Lancia márka felélesztésében a Stellantis, ami prémium márkaként éledhet újjá.

A hónap egyik legfontosabb híre az autóiparban egyértelműen az volt, hogy a Stellantis (a PSA és az FCA új egyesülése) ad még egy esélyt a Lancia márkának. Tudod, a több mint 100 éves autómárkának, ami egykoron Olaszország egyik legpatinásabb autóit dobta a piacra, megannyira legendás modellel, közúton és a versenypályákon egyaránt. No, nem mintha a Lancia márkának nagy felélesztésre lenne szüksége, de már nem a régi önmaga.

Egykoron hatalmas modell palettával rendelkeztek, lefedve minden létező szegmenst, azonban a városi terepjárók térnyerésével már nem tudták tartani a tempót, és jelenleg mindössze egyetlen modellt forgalmaznak: a Lancia Ypsilont. A csavar mindössze annyi a dologban, hogy ezzel az egyetlen, egyébként Fiat 500 alapokon nyugvó autójukkal is vezetik az olasz kisautó szegmenst, külföldön ugyanis nem forgalmazzák.

Amikor szóba került a francia PSA és az olasz FCA egyesülése, és persze az ezzel járó költségcsökkentések, akkor joggal aggódhattunk a kisebb márkák túléléséért, amilyen a Lancia is. Most azonban véget érhet a Lancia zsugorodása, ugyanis a Stellantis egy rangos fődizájner bejelentésével tudatta: adnak még egy esélyt a márkának, és a kinevezésből már arra is következtethetünk, hogy hová szeretnék pozícionálni azt.

Jean-Pierre Plouét bízták meg a Lancia felélesztésére, akinek nem lesz ismeretlen a terep, hiszen jelenleg is a 14 márkát tömörítő egyesülés egyik fő dizájnere a Torino Centro Stile irodaházban. Sőt, nem ez lesz az első Ploué számára, hogy egy márka újjászülését levezényli. 1999-ben már ugyanezt végigcsinálta a Citroennel, és olyan meghatározó modelleket köszönhetünk neki, és csapatának, mint a C4, a C5, a C6 vagy a DS3.

Mivel a legtöbb márka éppen most, a villanyosítás közepette hozza vissza egykori modelljeit retro formavilággal, talán nem is lehetne jobb pillanat feltámasztani az olasz márkát. Ploué nyilatkozatai alapján pontosan erre készül: „Valóban izgalmas kihívás a Lancia reneszánszát koordinálni. A Lancia egy ikonikus márka, amit szeretnénk újra Európa középpontjában helyezni.” Leginkább fiatal dizájnerek dolgoznak majd a projekten, ami retro, fiatalos, prémium márkaként élesztheti fel a Lanciát.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.21
Autóshow-k ünnepelt sztárjai voltak egykor, ma is ragyognak: száz évnyi Audi koncepció ..
2023.03.21
A Geely Auto Group kínai autógyártó rekordbevételt ért el tavaly a tartós chiphiány és a....
2023.03.21
Egy 54 éves motoros halt meg, amikor személyautóval ütközött - írja a police.hu ..
2023.03.21
Az elektromos mobilitás korában is tovább írja kompakt modelljei sikertörténetét a Volkswagen márka....
2023.03.21
A szakképzett munkaerő hiánya és az infláció is lassítja a stájer autósiskolákat. Az ágazat....
2023.03.21
A VIN 001-es autó 500 000 dollárért kelt el a Barrett-Jackson által szervezett aukción. ..
2023.03.21
Állami támogatásból, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) és a 4Sales Systems....
2023.03.21
Nagyot fordult a világ az elmúlt években a hazai magánegészségügyi szférában. A világjárvány....
2023.03.21
Februárban tovább nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az előző évi....
2023.03.21
Gyanúsítottként hallgattak ki a tamási rendőrök egy dúzsi férfit, aki egy Hertelend-pusztai....