Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Milyen a jó utas az autóban?

2022.03.06.

Attól függően, hogyan viselkedik, egy utas jelenthet baleseti kockázatot, de nagy segítséget is. Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában megmutatjuk, mit tegyünk és mit ne, ha utasként ülünk az autóban. 

Tóbiás és Balambér heti kalandjaiban rendszeresen foglalkozunk azzal, hogy a járművek vezetőinek – legyen szó autóról vagy kerékpárról – mire kell figyelniük a balesetek elkerülése érdekében. A biztonságos, óvatos közlekedés kulcsa elsősorban a sofőr kezében van, viszont arról gyakran elfeledkezünk, hogy egy autó utasai is befolyásolhatják a vezető viselkedését, ennélfogva az utazás biztonságát. Ezért most azt mutatjuk be, hogyan legyünk jó utasok a kocsiban, és hogyan segítsünk utasként az autó vezetőjének. 

Az utasok nagyban befolyásolhatják a sofőr viselkedését, és így az utazás biztonságát 

Az autó utasának alapvetően semmi dolga, csak beül a kocsiba, és élvezi a fuvart, nézelődhet, nyomogathatja a telefonját, és akár aludhat is. Alapvetően a közlekedés passzív résztvevője, aki az autóban ülve a sofőr szempontjából semlegesen viselkedik. Ám az utas – attól függően, hogyan viselkedik – jelenthet akár komoly baleseti kockázatot is, ellenkező esetben pedig „navigátorként” sokat segíthet abban, hogy a sofőrnek tényleg csak a vezetésre és a forgalomra kelljen koncentrálnia. Sajnos a baleseti adatok azt mutatják, hogy gyakran az utasoknak is szerepük van egy-egy baleset okozásában. 

Legyél jó másodpilóta

Az utas, főleg ha az anyósülésen utazik, nagyon sokat segíthet a sofőrnek anélkül, hogy folyamatosan beleszólna vezetésbe. Például felajánlhatja, hogy segít a telefon kezelésében – új úti célt írhat be a navigációba, felolvashat egy üzenetet – választhat rádiót vagy zenét, de óvatosan rámutathat forgalmi változásokra, terelésekre, vagy olyan táblákra, amelyeket esetleg a vezető nem vett észre. Ha a fáradtság jeleit látja a sofőrön, az utas javasolhatja, hogy mindenkinek jól jönne egy kis pihenő, és érdemes lenne a következő lehetőségnél tartani egy szünetet. 

A legfontosabb, hogy ne vonjuk el a sofőr figyelmét a vezetésről. Persze nem kell szótlanul ülni végig a három órás úton, de nem kell mindenáron folyamatosan beszélni sem. Ha látjuk, hogy a vezető nem tud egyszerre koncentrálni a mondandónkra és az útra, akkor inkább tárgyaljuk meg később a dolgot. Arra is ügyeljünk, hogy ne ilyenkor hozzunk fel olyan témát, amely a vezető számára kellemetlen, felzaklatja vagy stresszeli. 

Ne szólj bele, hanem segíts

Azt senki sem szereti, ha a volánnál ülve folyamatosan minősítik a vezetési stílusát, beleszólnak abba, hogy közlekedik. Ez felzaklathatja a sofőrt, aki így kevésbé tud a vezetésre összpontosítani, mindez pedig veszélybe sodorhatja az autóban ülőket. Ezért inkább ne tegyünk megjegyzéseket a sofőr vezetési stílusára. Ám ahogy fentebb is írtuk, ez nem jelenti azt, hogy nem segíthetünk neki azzal, ha például elfelejtette felkapcsolni a tompított fényszórót, vagy mi látjuk meg hamarabb azt az útbaigazító táblát, amit kerestünk. 

Fiatal autóvezetők esetében még nagyobb veszélyforrást jelentnek az utasok

Az utas természetesen akkor is szólhat a sofőrnek – és szóljon is –, ha a vezető figyelmen kívül hagyott valami fontosat, esetleg nem vett észre egy balesetveszélyes helyzetet. Nem véleményt, kritikát kell megfogalmazni, hanem fontos és az utasok biztonságát érintő információkat adjunk. 

Ne legyünk fölöslegesen pánikoló utasok, akik felkiáltanak, hogy „Vigyázz!”, majd miután a sofőr kétségbeesetten körbenézett és ellenőrizte a tükröket, kiderül, hogy csak egy több száz méterre fékező autóról van szó. Vészhelyzetben egy kiáltás hasznos is lehet, de ezeket a reakciókat tartogassuk a valódi vészhelyzetekre. További jó tanácsok:

  • Figyeljünk a ki- és beszállásnál a többi közlekedőre, és csak akkor nyissuk ki az ajtót, amikor a jármű már biztonságosan megállt, leparkolt. 
  • Éjszakai vezetés közben ne kapcsoljuk fel a belső világítást, mert az befolyásolja a sofőr látását a sötétben. 
  • Lehetőleg úgy üljünk, hogy testünk ne akadályozza a sofőrt abban, hogy rendesen kilásson és használni tudja a tükröket. 
  • Minél többen vannak az autóban, annál nagyobb lesz a hangzavar, és annál könnyebben elterelik a sofőr figyelmét. Próbáljunk halkak maradni, és a zenét sem kell bömböltetni. 

Fiatalok az autóban

A fiatal autóvezetők esetében még nagyobb veszélyforrást jelentnek az utasok. A baleseti statisztikák szerint számos tragédia történt azért, mert a fiatal utasok, jellemzően barátok, hergelik, ugratják vagy cukkolják a sofőrt, és veszélyes manőverekre, gyorshajtásra vagy durva szabályszegések elkövetésére ösztönzik. 

Ilyenkor egy fiatal, de kevés vezetési tapasztalattal rendelkező sofőr bizonyítani akar a kortársai előtt, meg akarja mutatni a tudását, de gyakran jelentősen túlértékeli a saját és a járműve képességeit. Saját biztonságuk érdekében erre a fiatal utasoknak és sofőröknek is nagyon oda kell figyelniük. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.23
Véget ért a négy napos száguldó cirkusz, kiemelt esemény nem történt a ringen. ..
2024.07.23
Három veszélyes esetet is mutatott az MKIF az autós szállítás témaköréből. Az egyik kiteregette a....
2024.07.23
Mesés összeget, 1,9 millió dollárt  (átszámítva 660 millió forint) kapott kártérítés gyanánt egy....
2024.07.22
Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis....
2024.07.22
Meglepően más arcát mutatta villanyosként a Hyundai Kona, mint hibridként. Szegmense legjobban....
2024.07.22
A holland környezetvédelmi és közlekedési felügyelet ellenőrei lefoglaltak 3500, Kínából importált....
2024.07.22
Csakhamar reagálnak a kínai autógyártók az EU által jóváhagyott 37,6%-os új vámra, de....
2024.07.22
Két autóbusz ütközött össze hétfő délután Miskolcon - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei....
2024.07.22
A világ legnagyobb és legdinamikusabb piacán októberben újabb, korábban sosem látott modellek....
2024.07.22
Mosonszolnok határában történt a baleset – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..