WRC

Neuville nyerte a Svéd-ralit, megvan a Hyundai első idei győzelme

2018.02.18.

A belga lett a harmadik nem skandináv származású pilóta, és győzni tudott a havas versenyen.

A sors visszaadta Thierry Neuville-nek, amit tavaly elvett tőle: 2017-be is dominált a Svéd-ralin, magabiztosan vezetett, de akkor az utolsó szuperspeciálon ütközött egy akadállyal, eltört a kormányösszekötője, és feladni kényszerült a versenyt. Idén szintén végig dominált, és már nem tette meg azt a szívességet az ellenfeleknek, hogy eldobja a biztos győzelmet.

Bár kalandban idén is volt része (szombaton elromlott a kormányon lévő váltófül és egyszer a hófalba pördült), és az üldözők is ott loholtak szorosan a nyomában szombat délutánig, végül közel 20 másodperces előnnyel első helyen végzett. Ezzel átvette a vezetést a világbajnokságon is, az előnye 11 pont Sébastien Ogier előtt.

„Hihetetlen hétvégén vagyunk túl. Nem számítottunk rá, hogy idén is ilyen gyorsak leszünk, de a csapat és az autó megadta a lehetőséget, hogy a győzelemért harcolhassunk. Tavaly is megérdemeltük volna, de idén még jobban rászolgáltunk az első helyre. Nagyon sokat dolgoznak nap, mint nap a csapatban azért, hogy versenyképes autóval állhassunk rajthoz, olyannal, amivel győzni lehet. Ezt a győzelmet nekik ajánlom!”  nyilatkozta Neuville az eredményhirdetés után.

A második helyen Craig Breen végzett, aki ezzel élete legjobb eredményét állította be, sőt, dobogós is csak egyszer állhatott eddig, 2016-ban Finnországban. A Citroën ír versenyzője remek versenyzést mutatott be a Svéd-rali minden napján, végig szoros csatát vívott Andreas Mikkelsennel a második helyért, és maga mögött tudta tartani a részben hazai pályán versenyző norvégot (a Svéd-rali egyes szakaszait Norvégiában rendezték meg idén is), a végén 8,5 másodperc volt csak a különbség köztük.

Esapekka Lappi is nagyszerű tempót mutatott a havas pályákon, csak egyszer hibázott, szombaton, amikor egy hófalba ütközött és elég sok időt vesztett. De vasárnap elképesztően nyomta a gázt, két helyet hozott az összetettben, így végül a legjobb toyotásként a negyedik lett, 17,5 másodperccel lemaradva Mikkelsentől. Lappi azért tudta megelőzni Hayden Paddont, mert a Hyundai új-zélandi versenyzője lefullasztotta az autóját az utolsó szakaszon, és ezzel értékes másodperceket vesztett.

Mads Østberg egyenletesen jó teljesítményt nyújtva hatodik lett a számára teljesen ismeretlen Citroën C3 WRC-vel, tavaly ugyanis még egy privát Forddal ment, és a versenyt megelőzően csak egy napot tudott tesztelni. Pedig a verseny bizonyos fázisában a norvég állt a második helyen is, de aztán szép lassan visszacsúszott, mert nem érezte kényelmesen magát a C3 WRC-ben, és a beállításokat sem találta el mindig.

Jari-Matti Latvala, aki tavaly itt szerezte meg a visszatért Toyota csapat első győzelmét, ezúttal csak a hetedik lett, amiről nem a finn pilóta, hanem a számára kedvezőtlen rajtsorrend tehetett, pénteken ugyanis az elsők között kellett rajtolnia, ami egyet jelentett a hókotrással, amiből a később rajtolók profitálhattak. Szombat este a rakoncátlankodó differenciálmű is nagyon megnehezítette Latvala dolgát, de vasárnapra kicserélte a csapat az alkatrészt, és onnan kezdve hibátlan volt a Yaris WRC.

Még a Toyota-csapatnál is gyengébb eredménnyel zárta a viadalt a Ford, vagyis az M-sport, ugyanis a legjobb versenyzőjük, a magával szemben roppant kritikus Teemu Suninen csak a nyolcadik lett. A Svéd-rali előtt Sébastien Ogier és Ott Tänak vezette a pontvesenyt, de Latvalához hasonlóan mindketten sokat vesztettek pénteken a kedvezőtlen rajtpozíciójuk miatt, és ezt vasárnapig sem tudták behozni. Az észt lett a kilencedik, az ötszörös világbajnok francia pedig a tizedik. A Power Stage maradt számukra az egyetlen esély a pontszerzésre, amit ki is használtak, Ogier a második, Tänak pedig az ötödik lett a bónusz pontokért zajlott utolsó gyorsaságin.

A világbajnokság március közepén folytatódik Mexikóban, a szezon első murvás versenyén, ahol visszatér a Citroënhez Sébastien Loeb.

Végeredmény:

1

Thierry Neuville, N.Gilsoul

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

2h52m13.1s

2

Craig Breen, S.Martin

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

19.8s

3

Andreas Mikkelsen, A.Jager

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

28.3s

4

Esapekka Lappi, J.Ferm

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

45.8s

5

Hayden Paddon, S.Marshall

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

54.4s

6

Mads Ostberg, T.Eriksen

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

1m15.3s

7

Jari-Matti Latvala, M.Anttila

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

2m04.9s

8

Teemu Suninen, M.Markkula

M-Sport Ford WRT

Ford

2m52.2s

9

Ott Tanak, M.Jarveoja

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

3m44.4s

10

Elfyn Evans, D.Barritt

M-Sport Ford WRT

Ford

5m27.4s

 

A világbajnokság állása:

1

Thierry Neuville

41

2

Sebastien Ogier

30

3

Jari-Matti Latvala

23

4

Esapekka Lappi

23

5

Ott Tanak

21

6

Andreas Mikkelsen

21

7

Craig Breen

20

8

Kris Meeke

17

9

Hayden Paddon

10

10

Elfyn Evans

9

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.24
Nézze meg a videót! ..
2022.05.24
Világszerte egyre több ország tervezi a belső égésű motorral rendelkező autók fokozatos kivezetését....
2022.05.24
A Lexus ügyfelei nem átlagos emberek. Olyan individuumok, akik nem érik be a kézenfekvő....
2022.05.24
A terepmotoros EnduroGP világbajnoki sorozat magyarországi futamát és a ZEG Rally Show raliversenyt....
2022.05.24
Megkezdődött a teljesen elektromos VW ID.4 gyártása Emdenben. A cég tájékoztatása szerint....
2022.05.24
Ismét optimistább a német exportipar, azon belül is az autóipar. Az Ifo szerint a gépiparban is „....
2022.05.24
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 34-es kilométerszelvényében egy kisbusz....
2022.05.24
Kiváló nyereségesség a díjbevétel és a működési eredmény növekedésével; kivételesen szilárd....
2022.05.24
Év Gyára 2021 díjat nyert a Bridgestone Tatabánya a „Legjobb menedzsment folyamatok” kategóriában.....
2022.05.24
Innováció, edukáció, környezetvédelem, élmény, mindez egy helyen és úgy tálalva, hogy valamennyi....