Mi kerül ezen ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (5. rész) – A jármű ápolás feltételei

2020.11.02.

A gépjárműfenntartó tevékenységek és az azokkal kapcsolatos teendők megfelelő elvégzését, valamint a vállalat felépítését szabályzó rendelet nem csak személyi oldalról határozza meg a műhely működtetését. Vannak bizonyos dologi feltételek amelyeknek kötelező megfelelniük.

 

A dologi feltételek magukban foglalják a javítási/karbantartási munkákhoz szükséges eszközöket, berendezéseket, készülékeket, illetve magát a létesítményt is. Ezeket a feltételeket, a munkálatokra vonatkozó műszaki előírásokat és a tevékenység elvégzésével kapcsolatos tanúsítási kötelezettségeket részletezzük.

A dologi feltételek és a személyi feltételek egymáshoz nem sorrend alapján, hanem értelemszerűen kapcsolódnak. Akárcsak a közlekedési jelzéseket, ezeket is együttesen kell kezelni, és értelmezni.

Egy műhely berendezésének kialakításakor, fontos szempont a megfelelő burkolat kiválasztása. Jármű ápolási tevékenységeket csak olyan pormentes helyiségben lehet elvégezni, amelynek padló- és faburkolata ellenáll az olajoknak, zsíroknak. Emellett lényeges tulajdonság a padló teherbírása és tisztíthatósága. Legtöbb helyen PVC összetételű padlólapokat alkalmaznak a kémiai anyagoknak való ellenállása és terhelhetősége miatt.

A kenést igénylő alkatrészek hozzáféréséhez, biztosítani kell emelőberendezést vagy szerelőaknát. A szerelőakna építése során figyelembe kell venni az ügyfélkörhöz tartozó gépjárművek méreteit. Bár a szabványos építés tervrajzát is meg lehet vásárolni, célszerű a saját paramétereinkkel dolgozni (pl. belső mélység kialakítása).

 

 

A rendelet, a jármű ápolás végzésének feltételeként a zsírzóprést is megjelöli, ami már sok esetben nem releváns. A járművekben már alig találunk olyan alkatrészeket, amelyek zsírzógombon keresztül karbantarthatók. A legtöbb esetben önkenő, zárt megoldásokkal találkozhatunk, így karbantartás-mentessé válnak az alkatrészek. Rendelkeznie kell még a kívánt járműtípus konstrukciójának megfelelő olajleszívó és olajtöltő készülékekkel.

 

 

A kenőanyagok, hűtő-és fékfolyadékok, valamint az előző bekezdésben említett eszközök, szennyeződés-mentes tárolását is biztosítani kell. A kenőanyagokat hűvös, száraz helyen kell tárolni, 0 és 30 °C között, sérülésmentes csomagolásban, különben a gyártó által feltüntetett szavatossági idő érvényét veszti. A fékfolyadékot csak hermetikusan zárt tartályban lehet tárolni, elkerülve így az oxidálódást és a nedvesség megjelenését. A használt kenőanyagokat, folyadékokat megbízható, csepegésmentes, biztonságos és szelektív szállítási csomagolásban kell tárolni és átadni.

 

 

Jármű ápolási tevékenységnek minősülhet még a fékfolyadék forráspont mérése és a hűtőfolyadék fagyáspont mérése is. A fékfolyadék nedvesség tartalmának növekedésével a forráspontja alacsonyabb lesz, ezért is fontos a hermetikus tárolása. A fékfolyadék forráspont mérésére szolgáló egyes berendezések valódi forrás-próbát végeznek a fékfolyadékon, és digitális kijelzőn jelzik az alkalmazhatóságot. A hűtőfolyadék fagyáspontjának mérésére többféle műszer is létezik: a pontosabb az ún. refraktométer, amely a fénytörés mértékét méri a folyadékban, de van olyan is, amely a folyadék sűrűsége alapján állapítja meg a fagyáspontot.

 

A tanúsítási kötelezettség az elvégzett munka, a felhasznált kenőanyagok, hűtő- és fékfolyadékok mennyiségének, minőségének és minőségi jelének a leírására terjed ki.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.24
A Continental Automotive Hungary Kft. nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a Nemzeti Befektetési....
2023.03.24
A 16 márkát tömörítő vállalat vezérigazgatója bejelentette, hogy bizonyos modellek esetében....
2023.03.24
Minden nagy kultúrközösség történetében szerepel egy mitikus alak, aki megmenti népét a fenyegető....
2023.03.24
Nézze meg a videót! ..
2023.03.24
Az Audi Hungaria munkaadói oldal tárgyalódelegációja a ma átadta újabb béremelési ajánlatát a....
2023.03.24
A meteorológiai szolgálat pénteken Facebook-oldalán azt írta, ismét nagy területen várható viharos....
2023.03.24
A német Volkswagen-csoporthoz tartozó SEAT S.A. vállalat 73 éves történetének második legjobb....
2023.03.24
Extrém gyorshajtót, mások életét is veszélyeztő motorost mérték be a rendőrök Hévíz közelében - 300....
2023.03.24
A Kühne Logistics University (KLU) kutatói azt javasolják, a logisztikai döntéseknél bátran bízzunk....
2023.03.24
Egyre több elektromos meghajtású kocsit adnak el külföldön a németországi autógyárak, az export....