Kecskemét

Saját gyártású védőeszközöket használ a Mercedes-Benz gyár

2020.06.10.

A kecskeméti autógyárban továbbra is a munkatársak egészsége áll az első helyen. Ahogyan azt már az április végi újraindulás során a vállalat bejelentette, több mint 120 intézkedést vezetett be a kollégák védelme érdekében. Ezek között szerepelnek olyan eszközök is, melyeket a gyár saját maga készít. Ilyenek például a 3D nyomtatóval gyártott ajtónyitók és a gyártásban dolgozók számára készített arcpajzsok.

A koronavírus-világjárvány okozta több hetes szünetet követően 2020. április 28-tól fokozatosan újraindult a termelés a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. A vezetőség a munkavállalók egészségét és védelmét szolgáló több mint 120 intézkedést vezetett be. A gyár több mint 4400 munkavállalót foglalkoztat, így különösen fontos, hogy a munkatársak biztonságos környezetben dolgozhassanak.

A jelenlegi tudományos ismeretek alapján a koronavírus bizonyos felületeken akár több órát is képes megmaradni, ezért a gyárban a gyakran érintett felületeket folyamatosan fertőtlenítik.  A gyár vezetése a kollégákat arra kéri, hogy az egyes felületek érintését kerüljék, sőt kreatív megoldásokkal is segíti őket. Éppen ezt a célt szolgálja az a speciális, alkarral működtethető, kilincsre szerelhető ajtónyitó, amellyel a gyár üzemeiben és az irodákon belüli közlekedés során nem kell közvetlenül megérinteni a kilincseket. Ennek a védőeszköznek a legnagyobb különlegessége, hogy minden egyes darabja az összeszerelő üzemben, 3D nyomtató segítségével készül. A gyártás már a leállás alatt elkezdődött, eddig több mint 200 darabot helyeztek fel a telephely különböző területein lévő ajtókra, és folyamatosan készülnek az új darabok is.

Az ajtónyitó azonban nem az egyetlen „házi készítésű” védőeszköz: a kilincsre szerelhető ajtónyitók mellett arcvédő pajzsokat is készítettek a gyár munkatársai, amelyek az összeszerelő üzem azon munkaállomásaira készülnek, ahol a munkatársak nem tudják tartani az előírt távolságot. Ennek révén sikerült olyan saját készítésű modellt gyártani, amely nem párásodik, és a pánt része is megfelelően illeszkedik. A védőpajzsok 3D nyomtatással készülnek el, méghozzá három óra alatt. A legújabb darabok már továbbfejlesztett, optikailag tiszta, torzításmentes plexiből készülnek az első, gyárban készített típusokhoz képest. 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.28
Kevesen gondolnák, hogy a több mint 1000 lóerős Lucid Air villanyautóban, a vadonatúj Range....
2022.05.28
A hely, ahol festői környezetben James Bond BMW-je parkol és ahol egy gombóc fagyi drágább, mint....
2022.05.28
Igazi ritkaságokkal érkezett a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az AMTS-re. ..
2022.05.28
Charles Leclerc, a Ferrari hazai versenyzője indulhat az élről vasárnap a Forma-1-es Monacói....
2022.05.28
Lehet, hogy nem ez a legerősebb és leglátványosabb autó a kiállításon, de ennek van a legjobb....
2022.05.28
A kamerákkal, radarral és lidarral felszerelt autonóm teherautók hamarosan nagyrészt önállóan....
2022.05.28
A Volkswagen standján a számtalan pályarekordot tartó Volkswagen ID.R prototípus is megtekinthető a....
2022.05.28
Vác ad otthont a hazai ralibajnokság soron következő futamának, a Dunakanyar Rallye-nak. A Peugeot....
2022.05.28
A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) több kategóriában meghirdette és....
2022.05.28
Négy évtized, négymillió eladott példány, négy hajtott kerék: a Toyota 4Runner a modern kompakt....