Mercedes

Shooting Brake nem csak vadászoknak

2015.02.02.

Az autók karosszéria építésének története izgalmában vetekszik bármelyik szerkezeti elem történetével, és mivel ez a szembetűnő, talán ez van sokak érdeklődésének középpontjában. Sokan és sokszor írtak már erről. A formák egy része, az üléselrendezések a hintók világából kerültek át az automobilokba, hiszen az első autók többsége motorizált hintó volt.

A nyitott kocsiszekrények például, a convertible, a semi-convertible vagy cabrio coach, a phaeton, a roadster, a skiff mind, mind bőséges eredet történettel bír, és a nevek szófejtése is tartogat érdekességeket. A semi  jelentése fél, félig, a convertible angol szó: átváltoztatható, kinyitható, például a tető, a cabrio, cabriolet francia szó, régi jelentése egylovas, kétkerekű, könnyű kocsi, az automobil világában felnyitható vászontetejű kisebb gépkocsi, a coach hintó, kocsi, de lehet vasúti személykocsi és távolsági autóbusz is. A cabrio európai, a convertible amerikai forma. És ott vannak a zárt karosszériák, a coupe, a post-coupe, amelyiknek van B oszlopa, a limousine, a sedan, a ferdehátúak: a hatchback, a fastback, a notchback. Mindezt csak ráhangolásnak szántam, hogy egy karosszériaformáról szóljak: tisztázzuk, mi is a

Shooting Brake

Az apropót egy hazai hír adja: „Harmadik évében harmadik modelljét kezdte gyártani magyarországi telephelyén a Daimler konszern, melynek legújabb autója, a CLA Shooting Brake csak Kecskeméten készül. Az új modell tulajdonképpen a már sikeres négyajtós kupé kombi változata.” A CLA legolcsóbb változata, a 122 lóerős teljesítményű benzines modell ára 8,3 millió forint, a Shooting Brake kétszázezerrel többe kerül. A CLA AMG 4Matic, vagyis a négykerék-hajtású Shooting Brake legerősebb változata 450 lóerős, és álló helyzetből 4,7 másodperc alatt gyorsul százra, legnagyobb sebessége pedig 250 km/h.

A Shooting Brake típusváltozat azonosító név a Mercedesnél sem mai, például a 2004-ben piacra dobott CLS kombija kapta meg ezt az utónevet. Az AutoPult.hu portálon Szabó Péter így írt róla: „A legdinamikusabb négyajtós megalkotása lebegett a Mercedes-Benz szeme előtt. Azóta már a konkurensek megszaporodó számából is tudjuk, hogy igazi fejőstehénné nőtte ki magát a négyajtós kupék szegmense, így a csillagos márka hódító tevékenységét új irányokba állította, hogy Shooting Brake utónévvel az immár második generációját taposó típusból megszülethessen a kombisok álma. Bár első látásra egyértelmű, hogy a szépen lejtő farból puttonnyá változott hátsó traktus jobban terheli a CLS elegancia jegyében fogant vonalait, a végeredmény túlmutat a szubjektív szépség fogalmán. Az íjként feszülő övvonalat ékszerként megkoronázó világítótestek, az elegánsan lejtő tetőív kimondottan elegáns összképet ad, amelyet az autó sportos konfigurációja sem leplez.”

Az eredet

Mielőtt ezt próbáljuk megfejteni, engedjék meg, hogy elmondjam, hol találkoztam „eredetiben” a Shooting Brake névvel. Angliában a sandringhami kastély King's Lynntől 14 kilométerre található, ahol a királyi család szokta a karácsonyait tölteni. A kastélyt a walesi herceg, a későbbi VII. Eduárd vásárolta meg 1862-ben, majd felújíttatta és pazarul berendezte. A 18. századi kastély a mai napig őrzi az Eduárd-kor hangulatát. A kastély történetében új szakasz következik: II. Erzsébet unokájának, Vilmos hercegnek a 30. születésnapjára ugyanis ezt a kastélyt ajándékozta. A kastély parkjában bárki által látogatható múzeum is van: a királyi autók gyűjteménye.

A kocsik között találjuk a Shooting Brake utónevűeket. Az első az 1924-ből származó Daimler 57 HP Shooting Brake.

Ez volt az első abból a négy automobilból, melyet a Hooper & Co. Coachbuilder cég készített V. György király részére 1924-ben. Az autó 8 személyt és a vadászathoz szükséges fegyvereket, kellékeket szállította. Megemlítik, hogy az autó biztonságát a négy kerékfék szavatolja.

A másik modell egy Armstrong Siddeley 30 HP Shooting Brake.

Az autót York hercege, a későbbi VI. György király részére készült, 1929. januárjában adták át.

Mindezek mutatják, hogy ezek olyan társas gépkocsik voltak, melyek egy kisebb vadász kompániát tudtak felszerelésükkel együtt vinni, akár a vadászkutyákkal együtt és még az elejtett apróvadak hazaszállítására is elegendő hely volt bennük.

A „Shooting” a vadászatra utal, a „brake” egyik régies jelentése: a vad kitör rejtekéből. Valószínű azonban, hogy a „brake” a lovak betöréséhez, kocsihúzáshoz szoktatás szerkezete volt, egy robosztus, sokat kibíró lovaskocsi „alváz”.

Az elsők között volt az 1910-ben készült Rolls-Royce Silver Ghost Shooting Brake.

Ilyen felépítményeket készített a korai időkben az Albion Motors, említhetjük az 1912-es Hudson Modell 33-at. Ha a vadászat céljára készült társas gépkocsiban két üléssort szemben egymással, hosszirányban helyezték el, az autó nevet wagonette volt. Gyakran használták arra is, hogy a vasútról a kastélyba szállítsa a vendégeket és csomagjaikat.

A Shooting Brake elnevezést elhagyták, helyette a station wagon, illetve az estate megnevezéseket használták a kombi felépítményekre. A franciáknál a break név terjedt el.

A sportkombi neve Shooting break

A név újjászületése az Aston Martin cég tulajdonosához, Sir David Brown-hoz fűződik. Brown úr a vadászathoz szükséges felszerelését, kutyáit nem tudta a DB5-ösében elhelyezni, ezért 1963-ban elkészíttette a világ első sportkombiját, mely a keresztségben – ismerve az angol autóépítés történetét – Shooting Brake utónevet kapott.

A Shooting Brake név felkapott lett, az áramvonalas sportkombik tárháza szinte „végtelen” még a Ferrarit is elérte. A címkép egy Caddillac Seville CoupeFive modellt mutat Shooting Brake opcióval. Az újkori modellkínálatában nekem az egyik legszebb modell a Volvo 1800 ES, 1971-ből.

 

Dr. Nagyszokolyai Iván

az Autótechnika főszerkesztője

(Az Autótechnika folyóiratban a sandringhami királyi autómúzeumról cikk jelent meg. Legyen Ön is az Autótechnika előfizetője 2015-ben! További információ http://autotechnika.hu )

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.29
Átírja a piaci versenyt a kínai autóipar előretörése, változnak a fogyasztói elvárások, a....
2024.02.29
A következő napokban érkezik a legtöbb szaharai por fölénk, több helyen sáros eső is előfordulhat....
2024.02.29
 ..
2024.02.29
Összeroncsolódott személyautó az 1-es főút 10-es és 11-es kilométerszelvénye közötti szakaszon 2024....
2024.02.29
A Mazda Motor Corporation a saját fejlesztésű festési technológiáját, a Takuminurit[1] alkalmazta,....
2024.02.29
Az öt epizódból álló rajzfilmsorozat GR Corollát vezető főhőse társai segítségével száll szembe egy....
2024.02.29
Tragikus eset történt kedden kedden reggel a vasúton: kinyílt a mozgásban lévő gyorsvonat ajtója,....
2024.02.28
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetése a lezárt 2023-as év eredményei alapján úgy....
2024.02.28
Több más autósporots sikertörténethez hasonlóan ez is a magyar M1RA csapathoz köthető. ..
2024.02.28
A Wizz Air légitársaság lesz a magyar csapat hivatalos utaztatója a párizsi ötkarikás játékokra a....