Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Biztonságos közlekedés ősszel | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Biztonságos közlekedés ősszel

2019.09.22.

Az őszi hónapokban sok baleset azért történik, mert megváltozott az időjárás, mostohábbak a körülmények. Ne közlekedjünk úgy, mintha még nyár lenne. Mutatjuk, mire figyelj. 

Bár remélhetőleg lesz még néhány kellemes napsütéses napunk ebben az évben, a hűvös, csípős hajnalok és éjszakák már egyértelművé tették, hogy lassan beköszönt az ősz. Ilyenkor megváltozik az időjárás, és más körülmények fogadják a közlekedőket, a balesetek elkerülése érdekében ezekre oda kell figyelni. 

Megváltozott körülmények

Az őszi hónapokban a balesetek jellemző oka, hogy a közlekedők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket, vagy nem elég körültekintőek, ha gyalogosokról van szó. A legtöbb problémát többnyire a köd és a szitáló eső miatt csúszóssá váló utak, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért ne közlekedjünk úgy, mintha még nyár lenne. Lassabban, körültekintőbben haladjunk kettő- vagy négy keréken és gyalogosan egyaránt.

A köd jelenti az egyik komoly veszélyforrást

Az őszi időszakra jellemző nedves, nyálkás, gyakran falevelekkel borított utak komoly odafigyelést igénylenek. Nedves útfelületen jelentősen nő a fékút, a féktávolság, a hirtelen fékezéssel nagy mértékben nő a megcsúszás, kifarolás veszélye. Ilyen útviszonyok között a megengedettnél is alacsonyabb sebességgel közlekedjünk, óvatos, finom fékhasználatra törekedjünk, illetve kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat. Ez pedig vonatkozik az autósokra és a biciklisekre is. 

Nagyon fontos, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse a járművét. Az autósok ellenőrizzék a fényszórókat,  a ködlámpákat, izzókat, a fékrendszert, az akkumulátort, és ha kell, szervizben nézessék át a kocsit. Fontos, hogy jó állapotban legyenek a gumiabroncsok, és lassan lehet készülni arra is, hogy a téli gumik felkerüljenek a kocsira. Olyan apróságnak tűnő dolgokra is érdemes ügyelni, hogy rendben működjenek az ablaktörlők, és legyen megfelelő ablakmosó folyadék, amiből ilyenkor már áttérhetünk a téli, fagyálló változatra. 

Világítás és láthatóság

Ősszel az esős, párás, ködös időjárás miatt rosszabbak a látási viszonyok, ráadásul korábban is sötétedik. Ezért elengedhetetlen, hogy rendben legyen a világítás a járműveken. A bringások ne hagyják otthon a lámpát, mert esős, rossz időben, napközben is sokat segít a láthatóságon, sötétben pedig kötelező a megfelelő világítás. 

A kerékpárról ne hiányozzanak a fényvisszaverő elemek sem: az elöl fehér, hátul piros színű prizma, valamint legalább az első keréken két darab oldalsó fényvisszaverő. Utóbbi lehet küllőre szerelhető prizma, de ma már megfelel az olyan gumiabroncs is, amelyen fényvisszaverő körgyűrű található.

Csak óvatosan a csúszós falevelekkel!

A bringásoknál esős időben az is rontja a helyzetet, ha olyan fékrendszerük van, amely a felnit fékezi. Ilyen az országúti fék – köznapi nevén a patkófék – vagy a V-fék. A nedves felniken a fékpofák sem fognak annyira, főleg ha már áttekertünk néhány mélyebb pocsolyán. További veszélyforrás ősszel az erős oldalszél vagy széllökés, ami kibillentheti az egyensúlyából a kerékpárost. Ha nem is esik el, hirtelen, kiszámíthatatlan mozgása akár balesetet is okozhat. 

Figyeljenek a gyalogosok is

Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett nagy tócsában áll víz, nehéz az úttesten átkelni. A gyalogos ilyenkor jellemzően arra figyel, hogy ne lépjen a vízbe, kevésbé foglalkozik a forgalommal. Az autósnak számítania kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban az úttestre léphet, és a jármű elé kerülhet. Persze a gyalogosoknak is jó tisztában lenniük ezzel a jelenséggel: attól még, hogy nem szeretnénk bokáig gázolni a vízben, a forgalomra is figyelni kell.

Attól még, hogy esik, a forgalomra is figyelni kell

A gyalogosoknak azt is számításba kell venniük, hogy vizes úton az autók féktávolsága jelentősen megnövekszik, nem tudnak olyan hirtelen megállni. Mielőtt lelépünk az úttestre, gondoljunk erre is, és ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ikább várjunk még egy-két autót.

Főleg lakott területen kívül vagy közvilágítás nélküli utakon jelent veszélyt, hogy a gyalogosokat nehezen veszik észre az autóvezetők. Ezért ha ilyen helyen járunk, mindig vegyünk fel fényvisszaverő, láthatósági mellényt, mert így megelőzhetők a balesetek. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....
2024.04.19
Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi....
2024.04.19
Ha ezt használja, megőrzi autója értékét.   ..
2024.04.19
A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára....
2024.04.19
Mostanában a szokásosnál is több szó esik a BMW legutóbbi 5-ös sorozatáról.  ..
2024.04.19
Az új BMW X3 a BMW Group dél-franciaországi, Miramasban működő tesztközpontjában a sorozatgyártás....
2024.04.19
A külső design alapján egy erőteljes és stílusos SUV rajzolódik ki, a frissítést követően a modell....
2024.04.19
Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9....
2024.04.19
A kvalifikációt az első szakaszt követően negyedórára félbe kellett szakítani, mivel lángra kapott....