Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így szállítsd a kutyádat autóban | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így szállítsd a kutyádat autóban

2020.09.20.

A kutyatulajdonosok jó része autóval is szállítja kedvencét, de csak kevesen ügyelnek arra, hogy megfelelő biztonsági felszereléssel utazzon a kutya.

Azt már a kicsi gyerekek is tudják, hogy ha autóval utazunk, mindig be kell kötni a biztonsági övet. A gyerekek pedig csak magasságuknak megfelelő biztonsági gyerekülésben ülhetnek, egészen addig, amíg nem nőnek olyan nagyra, hogy gyerekülés nélkül is használhatják az övet. De ha a család beköti magát, akkor a sok kutya miért utazik az autóban mindenféle biztonsági felszerelés nélkül? Nekik nem lesz bajuk? Dehogynem, egy esetleges balesetnél vagy hirtelen manővernél a kutyák ugyanúgy megsérülhetnek, ráadásul egy csomó egyéb veszélytől is megkímélhetjük magunkat, ha megfelelően szállítjuk a kedvencünket. 

Kevés kutya utazik biztonságban

Magyarországon minden második felnőttnek van kutyája, a gazdik 57 százaléka pedig autóval is szokta szállítani a kutyáját. Vagyis minden második eb autózik kisebb-nagyobb rendszerességgel. Ám csak az esetek ötödében óvják a kutyatulajdonosok házi kedvencüket speciális hám, biztonsági öv vagy kutyáknak készített szállítóláda használatával – derül ki a Groupama Biztosító egy korábbi felmérésből.  

A leggyakrabban valamelyik utas fogja az állatot az ölében, de az is elterjedt megoldás, hogy a kutya a hátsó ülésen szabadon ül. Mindkét módszer balesetveszélyes, és ilyenkor nemcsak a kutya, hanem az utasok testi épsége is kockán forog. Egy csupán 2 kilós yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 kilométer/órás sebesség melletti ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos súllyal csapódik adott esetben a szélvédőnek vagy az utasoknak. 

Ez történik, ha nincs bekötve a kutya. Balesetet szimulálnak egy bábuval (Fotó: Police.hu)

Ha már eljutottunk oda, hogy szeretnénk megvédeni a kedvencünket és magunkat, adódik a kérdés: mivel?. Kistestű kutyáknál megoldás egy hordozó táska vagy műanyag kisállatszállító doboz, amit letehetünk a lábtérbe, vagy biztonsági övvel rögzíthetünk valamelyik ülésbe. Vannak speciális kutyahámok, amelyeket becsatolhatunk a biztonsági öv csatlakozójába, és egy fékezéskor megvédi a kutyát. Fontos, hogy nyakörvvel sose rögzítsük a kutyát a kocsiban, mert életveszélyes!

A kutyák autós szállítására az egyik legjobb megoldás a megfelelő méretű szállítóláda (Fotó: Police.hu)

Egyterű vagy kombi csomagterében is utazhatnak az ebek, de csak akkor, ha rács választja el a csomagtartót az utastértől, így biztosan nem repül az emberek közé a kutya. A legjobb megoldás egy megfelelő méretű szállítóláda, akár nagyobb kutyáknak is. A lényeg, hogy a ketrec ne legyen túl kicsi, de túl nagy se, mert az állat össze-vissza csúszkálhat és csapódhat a nagy térben.

A KRESZ szerint: kutya = rakomány

A KRESZ-ben semmilyen szabály nem szerepel a kutyák és kistestű állatok szállítására vonatkozóan, csak személyek és rakomány szállítására van előírás. Ezért a jogszabály szerint a kutya rakománynak minősül, és „a rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse”. 

A kutyákat azért is kell rögzíteni a kocsiban, hogy ne zavarják a sofőrt (Fotó: Pixabay)

Miután túltettünk magunkat azon, hogy a kis Buksi egy rakomány a KRESZ szerint, arra is érdemes gondolni, hogy a kutya ne zavarja a sofőrt a vezetésben. Még egy jól nevelt, betanított kutyánál is előfordulhat, hogy olyan inger éri, amire ösztönösen reagál: felpattan, a vezetőhöz ugrik vagy elkezd ugatni. Ez megzavarhatja a vezetőt, elvonhatja a figyelmét, ami balesetveszélyes, ezért is fontos a megfelelő szállítás.

Tippek kutyák autós szállításához

  • Használjunk kifejezetten kutyák számára fejlesztett biztonsági eszközt: hámot, biztonsági ülést vagy biztonsági övet.
  • Ha nincs rögzítő eszközünk, a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett utazzon, de semmiképp sem szabadon.
  • Ne engedjük, hogy kilógassa a fejét az ablakon, mert ez a vezetőre, a többi közlekedőre és az ebre nézve is balesetveszélyes lehet.
  • Csomagtérben csak akkor szállítsuk a kutyát, ha azt rács választja el az utastértől.
  • Hosszú út esetén érdemes 2-3 óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát.
  • Az ismerős szagok megnyugtatják az állatot, ezért vigyünk magunkkal valamilyen otthoni, saját játékot vagy egyéb tárgyat.

Aki rendszeresen visz kutyát az autójában, annak a speciális hordozó eszközök mellett arra is érdemes figyelnie, hogy ne legyen a kocsiban mindenhol szőr és nyál. Vannak kimondottak kutyáknak tervezett kárpitvédők, de ezen a téren valamilyen házilagos megoldás, például egy leselejtezett takaró is megteszi. Egy dolgot viszont sose felejtsünk el: ahogy a gyerekeket, úgy a kutyákat sem hagyjuk benne a lezárt autóban, pláne nem a nyári forróságban. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.26
Megint autók az Aeroparkban: a Zsiguli dombvidéken felépült Volgai Autógyár termékeiből félszáz....
2020.10.26
Lehet valami egyszerre elegáns és vulgáris? Megfér egy testben az arisztokratikus kifinomultság és....
2020.10.26
Alexander Galaganov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.10.26
Az autóbusz töltőberendezés-gyártóknak és -forgalmazóknak hétfőtől megnyílt a lehetőségük arra,....
2020.10.26
A Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai az állampolgárok....
2020.10.26
Bevezető áron használhatják a villanyautósok az E.ON november 24-től fizetőssé váló elektromos....
2020.10.26
1910-1920. A tömeggyártás kezdete, avagy út a luxustól a szükségesig. A nagy sorozatú termelés....
2020.10.26
Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető....
2020.10.26
A világ vezető környezetbarát prémium autógyártója, az Európában immáron 80%-ban (Nyugat-Európában....
2020.10.26
Magyarország területén a 2020. október 22-én 0 órától 2020. október 25-én 24 óráig a rendőrök 148....