Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így szállítsd a kutyádat autóban | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Így szállítsd a kutyádat autóban

2020.09.20.

A kutyatulajdonosok jó része autóval is szállítja kedvencét, de csak kevesen ügyelnek arra, hogy megfelelő biztonsági felszereléssel utazzon a kutya.

Azt már a kicsi gyerekek is tudják, hogy ha autóval utazunk, mindig be kell kötni a biztonsági övet. A gyerekek pedig csak magasságuknak megfelelő biztonsági gyerekülésben ülhetnek, egészen addig, amíg nem nőnek olyan nagyra, hogy gyerekülés nélkül is használhatják az övet. De ha a család beköti magát, akkor a sok kutya miért utazik az autóban mindenféle biztonsági felszerelés nélkül? Nekik nem lesz bajuk? Dehogynem, egy esetleges balesetnél vagy hirtelen manővernél a kutyák ugyanúgy megsérülhetnek, ráadásul egy csomó egyéb veszélytől is megkímélhetjük magunkat, ha megfelelően szállítjuk a kedvencünket. 

Kevés kutya utazik biztonságban

Magyarországon minden második felnőttnek van kutyája, a gazdik 57 százaléka pedig autóval is szokta szállítani a kutyáját. Vagyis minden második eb autózik kisebb-nagyobb rendszerességgel. Ám csak az esetek ötödében óvják a kutyatulajdonosok házi kedvencüket speciális hám, biztonsági öv vagy kutyáknak készített szállítóláda használatával – derül ki a Groupama Biztosító egy korábbi felmérésből.  

A leggyakrabban valamelyik utas fogja az állatot az ölében, de az is elterjedt megoldás, hogy a kutya a hátsó ülésen szabadon ül. Mindkét módszer balesetveszélyes, és ilyenkor nemcsak a kutya, hanem az utasok testi épsége is kockán forog. Egy csupán 2 kilós yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 kilométer/órás sebesség melletti ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos súllyal csapódik adott esetben a szélvédőnek vagy az utasoknak. 

Ez történik, ha nincs bekötve a kutya. Balesetet szimulálnak egy bábuval (Fotó: Police.hu)

Ha már eljutottunk oda, hogy szeretnénk megvédeni a kedvencünket és magunkat, adódik a kérdés: mivel?. Kistestű kutyáknál megoldás egy hordozó táska vagy műanyag kisállatszállító doboz, amit letehetünk a lábtérbe, vagy biztonsági övvel rögzíthetünk valamelyik ülésbe. Vannak speciális kutyahámok, amelyeket becsatolhatunk a biztonsági öv csatlakozójába, és egy fékezéskor megvédi a kutyát. Fontos, hogy nyakörvvel sose rögzítsük a kutyát a kocsiban, mert életveszélyes!

A kutyák autós szállítására az egyik legjobb megoldás a megfelelő méretű szállítóláda (Fotó: Police.hu)

Egyterű vagy kombi csomagterében is utazhatnak az ebek, de csak akkor, ha rács választja el a csomagtartót az utastértől, így biztosan nem repül az emberek közé a kutya. A legjobb megoldás egy megfelelő méretű szállítóláda, akár nagyobb kutyáknak is. A lényeg, hogy a ketrec ne legyen túl kicsi, de túl nagy se, mert az állat össze-vissza csúszkálhat és csapódhat a nagy térben.

A KRESZ szerint: kutya = rakomány

A KRESZ-ben semmilyen szabály nem szerepel a kutyák és kistestű állatok szállítására vonatkozóan, csak személyek és rakomány szállítására van előírás. Ezért a jogszabály szerint a kutya rakománynak minősül, és „a rakományt a járművön – annak belsejében, illetőleg rakfelületén – úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse”. 

A kutyákat azért is kell rögzíteni a kocsiban, hogy ne zavarják a sofőrt (Fotó: Pixabay)

Miután túltettünk magunkat azon, hogy a kis Buksi egy rakomány a KRESZ szerint, arra is érdemes gondolni, hogy a kutya ne zavarja a sofőrt a vezetésben. Még egy jól nevelt, betanított kutyánál is előfordulhat, hogy olyan inger éri, amire ösztönösen reagál: felpattan, a vezetőhöz ugrik vagy elkezd ugatni. Ez megzavarhatja a vezetőt, elvonhatja a figyelmét, ami balesetveszélyes, ezért is fontos a megfelelő szállítás.

Tippek kutyák autós szállításához

  • Használjunk kifejezetten kutyák számára fejlesztett biztonsági eszközt: hámot, biztonsági ülést vagy biztonsági övet.
  • Ha nincs rögzítő eszközünk, a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett utazzon, de semmiképp sem szabadon.
  • Ne engedjük, hogy kilógassa a fejét az ablakon, mert ez a vezetőre, a többi közlekedőre és az ebre nézve is balesetveszélyes lehet.
  • Csomagtérben csak akkor szállítsuk a kutyát, ha azt rács választja el az utastértől.
  • Hosszú út esetén érdemes 2-3 óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát.
  • Az ismerős szagok megnyugtatják az állatot, ezért vigyünk magunkkal valamilyen otthoni, saját játékot vagy egyéb tárgyat.

Aki rendszeresen visz kutyát az autójában, annak a speciális hordozó eszközök mellett arra is érdemes figyelnie, hogy ne legyen a kocsiban mindenhol szőr és nyál. Vannak kimondottak kutyáknak tervezett kárpitvédők, de ezen a téren valamilyen házilagos megoldás, például egy leselejtezett takaró is megteszi. Egy dolgot viszont sose felejtsünk el: ahogy a gyerekeket, úgy a kutyákat sem hagyjuk benne a lezárt autóban, pláne nem a nyári forróságban. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.01.28
Meghalt egy ember, aki autójával teherautónak ütközött a 6-os főúton Százhalombattánál csütörtök....
2021.01.28
Testkamerát kapnak a BKK jegyellenőrei. A MÁV-nál már bevált a testkamerák alkalmazása az....
2021.01.28
Ez fájdalmas lesz! Ez a véleményük az orosz autósoknak azzal kapcsolatban, hogy idén tavasztól új....
2021.01.28
Az 1980-as évek első felének szintjére zuhant tavaly a brit autóipar termelése, elsősorban a....
2021.01.28
Három percen belül két szerencsétlenül járt autóshoz riasztották a tűzoltókat éjfél utén nem sokkal....
2021.01.27
Minden évben összegyűjtik, hogy mely autók cseréltek a legtöbb pénzért gazdát a Bonhams aukciókon,....
2021.01.27
Robert De Niro és John Boyega is szerepel a Netflixnek készülő The Formula című autóversenyzős....
2021.01.27
Andrei Pijet Kanadából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.01.27
Kiszűrték a gyorshajtókat a 4. számú főúton, a napi rekordot egy 90 km/óra helyett 177 km/óra....
2021.01.27
Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a brit autókereskedők, a koronavírus-járvány mellett a Brexit....