Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – A szirénázó autók | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – A szirénázó autók

2019.10.20.

Ha szirénázó autó tűnik fel az úton, minden közlekedőnek elsőbbséget kell adnia neki. Megmutatjuk, mire figyelj ilyen helyzetben. 

A megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveket mindenki ismeri, még ha a hétköznapokon nem is így emlegetjük őket. A leggyakrabban a mentők, a tűzoltók, rendőrök járművein láthatjuk a villogó kék vagy kék-vörös fényjelzést, és hallhatjuk a szirénát. Fontos, hogy a megkülönböztető jelzés csak akkor érvényes, ha a fény és a hang egyszerre működik.

Ha olyan autóval találkozunk, amelyik használja a megkülönböztető jelzést, minden esetben elsőbbséget kell adnunk. Ha néhány szirénázó autó által közrefogva halad több jármű, mindegyik elsőbbséget élvez. Ilyen leginkább a diplomáciai konvojoknál fordul elő, például ha magas rangú külföldi politikus érkezik az országba. 

A megkülönböztető jelzéssel haladó autóknak mindig elsőbbségük van

Mindegy, hogy milyen járművel közlekedünk – legyen az személyautó, bicikli, motorkerékpár vagy kamion – biztosítanunk kell a szirénázó autó továbbhaladását. Ha pedig a helyzet úgy kívánja, lehúzódással vagy megállással kell elengedni. 

Így engedd el a mentőt!

Éles helyzetben nem mindig könnyű megadni az elsőbbséget és segíteni a szirénázó autók haladását, hogy ne végezzünk balesetveszélyes manővert. Ez főleg a tapasztalatlan közlekedőknek okozhat gondot. Lássuk, hogyan engedjük el a szirénázó autókat, különösen a betegért siető mentőt!

  • A legfontosabb, hogy időben észrevedd a megkülönböztető jelzéssel közlekedő autót. A zenehallgatás jó dolog, de ha bömböl a zene a kocsiban, semmilyen hang nem jut el hozzád a forgalomból, így a szirénát sem fogod észrevenni.
  • Ahogy meghallod a szirénát, igyekezz minél hamarabb kideríteni, merről jön a hang. Így fel tudsz készülni, és nem csak akkor reagálsz kapkodva, amikor már mögötted van az autó.
  • Nem szabad meggondolatlanul, hirtelen reagálni, mert ezzel a többi közlekedőt és szirénázó járműben utazókat is veszélybe sodorhatjuk. 
  • Ne lépjünk hirtelen a fékre, mert könnyen belénk rohanhatnak hátulról, inkább nézzük meg, merre lehet lehúzódni, ezt pedig mindig jelezzük indexeléssel. 
  • Kétszer egysávos úton a lehető legjobban húzódjunk jobbra, ha kell, óvatosan akár a padkára is felhajthatunk. Így az úttest közepén kialakul egy sáv, ahol elmehet a szirénás autó. 
  • Szintén jobbra kell húzódni a többsávos úton, ha az út közepén nincs elzárva akadállyal a két forgalmi irány. Ha nincs nagy forgalom, és nem telítettek a sávok, akkor a külső sávba sorolhatunk.
  • Ha több sáv halad egy irányba, az útpálya pedig osztott – például autópályán –, akkor a belső sávból balra, a külső sávból (vagy sávokból) jobbra kell lehúzódni a mentő elől. 

Így kell az autópályán félrehúzódni, hogy a mentő el tudjon menni

A gyalogosok is figyeljenek

Az elsőbbségadás nemcsak a járművezetőkre, hanem a gyalogosokra is vonatkozik. Vagyis a megkülönböztető jelzést használó járművekkel szemben a gyalogosoknak még a zebrán sincs elsőbbsége. Ha látod a szirénázó autót közeledni, inkább ne szaladj vagy biciklizz át az úttesten, mert nem biztos, hogy jól fel tudod mérni, mennyire van közel a jármű. Ezért inkább hagyd, hogy elmenjen. Ha vészhelyzet miatt riasztják a mentőket, a tűzoltókat vagy a rendőröket, az autók a megszokott városi sebességnek akár a kétszeresével is mehetnek!  

Ha már elment a szirénázó autó, akkor is maradj óvatos, mert lehet némi kavarodás az autósok között. Előfordulhat, hogy szokatlan helyen áll egy jármű, vagy félig benne van a kereszteződésben, és nem látja a lámpát. Inkább várd meg a következő zöldet, hogy biztosan ne történjen baj. 

Ha szirénázó autó közeledik, ne próbálj meg átszaladni előtte, inkább várd meg, amíg elmegy

A túl hangos zenehallgatás a gyalogosok számára is komoly kockázatot jelent, mert nem hallják a külvilág zajait. Ha pedig megkülönböztető jelzéssel haladó jármű tűnik fel, a zenehallgatás még nagyobb veszélyforrás, hiszen aki nem veszi észre a szirénát, gyanútlanul az úttestre léphet. Sajnos történt már emiatt tragédia.

Nekik sem szabad mindent

Azt mindenki tudja, hogy a szirénázó autó átmehet a piroson. Ezen kívül egy sor más szabályt is figyelmen kívül hagyhat, kivéve a rendőr és a vasúti átjáró jelzéseit. De a szabályokat csak úgy hághatja át a sofőr, ha nem veszélyeztet senkit és semmit, illetve meggyőződött arról, hogy a többi közlekedő lehetővé tette az akadálytalan továbbhaladását.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.07.02
A Volkswagen Tiguan Európa legsikeresebb szabadidőautója és a világ egyik legkelendőbb SUV-je.....
2020.07.02
Rögtön az elején szeretném előrebocsátani, hogy aki száraz, technikai adatokra kíváncsi, az most....
2020.07.02
Yalda Hasheminezhad Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.07.02
Jó hír az elektromos autók tulajdonosainak: június 15-től minden tisztán elektromos meghajtású,....
2020.07.02
Véget ért a Hungaroring E-sport Bajnokság öt fordulóból álló online szezonja. Az első öt helyezett....
2020.07.02
Új autóértékesítési és szervizpont létesítéséhez vásárolt ingatlant a budapesti Váci úton az....
2020.07.02
Megérkezett a robosztus és sportos megjelenésű Suzuki ACROSS! A kifinomult plug-in hybrid....
2020.07.02
A Porsche Hungaria Volkswagen márkája is benevezett az Autós Nagykoalíció (ANK) és a Járműipar.hu....
2020.07.02
Fontos mérföldkőhöz érkezett az Alfa Romeo. A fennállásának 110. évfordulóját ünneplő patinás olasz....
2020.07.02
A szabadidőjárművek nemcsak újonnan, de használtan is egyre népszerűbbek az autóvásárlók körében.....