Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – A szirénázó autók | Autoszektor
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – A szirénázó autók

2019.10.20.

Ha szirénázó autó tűnik fel az úton, minden közlekedőnek elsőbbséget kell adnia neki. Megmutatjuk, mire figyelj ilyen helyzetben. 

A megkülönböztető jelzéssel közlekedő járműveket mindenki ismeri, még ha a hétköznapokon nem is így emlegetjük őket. A leggyakrabban a mentők, a tűzoltók, rendőrök járművein láthatjuk a villogó kék vagy kék-vörös fényjelzést, és hallhatjuk a szirénát. Fontos, hogy a megkülönböztető jelzés csak akkor érvényes, ha a fény és a hang egyszerre működik.

Ha olyan autóval találkozunk, amelyik használja a megkülönböztető jelzést, minden esetben elsőbbséget kell adnunk. Ha néhány szirénázó autó által közrefogva halad több jármű, mindegyik elsőbbséget élvez. Ilyen leginkább a diplomáciai konvojoknál fordul elő, például ha magas rangú külföldi politikus érkezik az országba. 

A megkülönböztető jelzéssel haladó autóknak mindig elsőbbségük van

Mindegy, hogy milyen járművel közlekedünk – legyen az személyautó, bicikli, motorkerékpár vagy kamion – biztosítanunk kell a szirénázó autó továbbhaladását. Ha pedig a helyzet úgy kívánja, lehúzódással vagy megállással kell elengedni. 

Így engedd el a mentőt!

Éles helyzetben nem mindig könnyű megadni az elsőbbséget és segíteni a szirénázó autók haladását, hogy ne végezzünk balesetveszélyes manővert. Ez főleg a tapasztalatlan közlekedőknek okozhat gondot. Lássuk, hogyan engedjük el a szirénázó autókat, különösen a betegért siető mentőt!

  • A legfontosabb, hogy időben észrevedd a megkülönböztető jelzéssel közlekedő autót. A zenehallgatás jó dolog, de ha bömböl a zene a kocsiban, semmilyen hang nem jut el hozzád a forgalomból, így a szirénát sem fogod észrevenni.
  • Ahogy meghallod a szirénát, igyekezz minél hamarabb kideríteni, merről jön a hang. Így fel tudsz készülni, és nem csak akkor reagálsz kapkodva, amikor már mögötted van az autó.
  • Nem szabad meggondolatlanul, hirtelen reagálni, mert ezzel a többi közlekedőt és szirénázó járműben utazókat is veszélybe sodorhatjuk. 
  • Ne lépjünk hirtelen a fékre, mert könnyen belénk rohanhatnak hátulról, inkább nézzük meg, merre lehet lehúzódni, ezt pedig mindig jelezzük indexeléssel. 
  • Kétszer egysávos úton a lehető legjobban húzódjunk jobbra, ha kell, óvatosan akár a padkára is felhajthatunk. Így az úttest közepén kialakul egy sáv, ahol elmehet a szirénás autó. 
  • Szintén jobbra kell húzódni a többsávos úton, ha az út közepén nincs elzárva akadállyal a két forgalmi irány. Ha nincs nagy forgalom, és nem telítettek a sávok, akkor a külső sávba sorolhatunk.
  • Ha több sáv halad egy irányba, az útpálya pedig osztott – például autópályán –, akkor a belső sávból balra, a külső sávból (vagy sávokból) jobbra kell lehúzódni a mentő elől. 

Így kell az autópályán félrehúzódni, hogy a mentő el tudjon menni

A gyalogosok is figyeljenek

Az elsőbbségadás nemcsak a járművezetőkre, hanem a gyalogosokra is vonatkozik. Vagyis a megkülönböztető jelzést használó járművekkel szemben a gyalogosoknak még a zebrán sincs elsőbbsége. Ha látod a szirénázó autót közeledni, inkább ne szaladj vagy biciklizz át az úttesten, mert nem biztos, hogy jól fel tudod mérni, mennyire van közel a jármű. Ezért inkább hagyd, hogy elmenjen. Ha vészhelyzet miatt riasztják a mentőket, a tűzoltókat vagy a rendőröket, az autók a megszokott városi sebességnek akár a kétszeresével is mehetnek!  

Ha már elment a szirénázó autó, akkor is maradj óvatos, mert lehet némi kavarodás az autósok között. Előfordulhat, hogy szokatlan helyen áll egy jármű, vagy félig benne van a kereszteződésben, és nem látja a lámpát. Inkább várd meg a következő zöldet, hogy biztosan ne történjen baj. 

Ha szirénázó autó közeledik, ne próbálj meg átszaladni előtte, inkább várd meg, amíg elmegy

A túl hangos zenehallgatás a gyalogosok számára is komoly kockázatot jelent, mert nem hallják a külvilág zajait. Ha pedig megkülönböztető jelzéssel haladó jármű tűnik fel, a zenehallgatás még nagyobb veszélyforrás, hiszen aki nem veszi észre a szirénát, gyanútlanul az úttestre léphet. Sajnos történt már emiatt tragédia.

Nekik sem szabad mindent

Azt mindenki tudja, hogy a szirénázó autó átmehet a piroson. Ezen kívül egy sor más szabályt is figyelmen kívül hagyhat, kivéve a rendőr és a vasúti átjáró jelzéseit. De a szabályokat csak úgy hághatja át a sofőr, ha nem veszélyeztet senkit és semmit, illetve meggyőződött arról, hogy a többi közlekedő lehetővé tette az akadálytalan továbbhaladását.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
Az Audi RS Q8 Performance a Nürburgringen is megdöntötte az SUV-k pályarekordját. ..
2024.07.13
Az ipari gázokra specializálódott Messer és a Toyota Tsusho Europe bejelentette, hogy "SympH2ony"....
2024.07.13
A Bridgestone a párizsi olimpiai- és paralimpiai játékok világszintű támogatójaként nemcsak a....
2024.07.13
Egy 61 éves férfi valószínűleg rosszul húzta be a kéziféket, amikor az ausztriai Penzingben egy....
2024.07.12
Az extrém hőségben gyakrabban meghibásodhatnak a többnyire túlkoros vasúti járművek, berendezések....
2024.07.12
A War Horse furgonok a Mercedes-Benz Sprintert használják alapként, viszont a 35 hüvelykes 'Nitto....
2024.07.12
A MINI izgalmas belépőre készül az idei Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon: egyszerre....
2024.07.12
Bejárta a hír a nemzetközi sajtót, hogy a Volkswagen takarékossági okokból korlátozza a TOP....
2024.07.12
Több mint 1600, fővárosban közlekedő autó- és trolibuszon jelentek meg a holttérre figyelmeztető....
2024.07.12
Két virtuális csapat Európa-bajnoki cím, a német és az angol túraautó bajnokságokban szerzett....