Saar-vidéki vállalat

Új befektetőt keres a német kormány a Ford régi gyárába

2024.01.13.

A német Saar-vidék tartományának kormánya tárgyalásokat folytat, hogy új befektetőket találjon a Saarlouisban található Ford-gyárhoz, miután az amerikai autógyártó 2025-ben befejezi az utolsó ott gyártott autó, a Focus gyártását. 

A Ford már pár éve bejelentette, hogy az európai piacon teljesen új marketingstratégiát és palettát akar bevezetni, amely sokkal inkább hajaz az amerikai piacéra. Emiatt a legtöbb hagyományos üzemanyaggal hajtott kompakt és városi autó gyártását megszüntetik, köztük a Fiestát, a Mondeót és a Focust is. Helyettük elektromos meghajtású modellekre állnak át, amelyek főképp crossoverek és SUV-k. Saarlouisban több, mint tíz éve készülnek Focusok, 2018-ban szerelték össze a 15. milliomodik modellt.

A saarlouisi gyár jövőjét illetően azonban a németek próbálnak valamilyen megoldást találni, mivel a hatalmas komplexum rengeteg dolgozónak ad munkalehetőséget. Anke Rehlinger, a Saar-vidék elnöke azt mondta, hogy egy autóipari befektetővel a legkecsegtetőbbek a tárgyalások a gyár kapcsán, azt azonban nem mondta el, hogy pontosan melyik cég az, amelyik átveheti a Ford-gyárat. Egy autóipari befektető azért lenne remek megoldás, mivel a gyárban használt berendezéseket nem kellene teljesen lecserélni, legfeljebb átprogramozni. Rehlinger hozzátette:

Továbbra is bízom benne, hogy megoldást találunk az üzem problémájára és a lehető legtöbb munkahelyet tartsuk meg.

Azt is elmondta, hogy alternatív jelentkezőkkel is tárgyaltak, így ha nem is autóipari, de valamilyen befektetést mindenképpen képesek lesznek intézni Saarlouisban.

A Ford egyébként Valenciában fogja berendezni új gyárát, ahol az elektromos platformjait fogja összeszerelni. Az amerikai gyártó maga is intézett tárgyalásokat a Saar-vidéki üzem átadására egy kínai cég számára, azonban ez a terv októberben kudarcba fulladt. Nem ez az első eset, hogy a Ford elesik egy gyártól, ugyanis korábban Törökországba tervezett akkumulátorgyáruk tervezete esett kútba, miután partnerük kihátrált az üzletből.

Rehlinger azt tette hozzá az esethez, hogy a német kormány korábbi intézkedése, amely alapján már nem támogatják a lakosságot a hibrid és elektromos hajtású járművásárlásban, nem fogja befolyásolni azt, hogy egy esetleges autógyártó elektromos járműveket is gyártson a saarlouisi telephelyen, habár egyelőre nem úgy van berendezve az üzem. Rehlinger szerint "végülis egy ilyen döntés nem befolyásolná" a lehetséges befektető döntését.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Nyitókép: Ford

Forrás: 
Europe Automotive News

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.18
„Élvezd a kabriót, feel the sunshine!” ..
2024.06.18
- Már rendelhető az új Crafter modell, amelynek az első járművei már nyáron elérhetők lesznek a....
2024.06.18
Miért és hol jár büntetés a bevált szokásért?   ..
2024.06.18
Összeütközött négy személyautó az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, az M0-s autóúti....
2024.06.18
A Porsche bejelentette, hogy Szingapúr lesz a tizenegyedik Porsche Experience Center (PEC)....
2024.06.18
Figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt Magyarország területére szerda éjfélig a....
2024.06.18
- A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a....
2024.06.18
- Csődöt jelentett a Fisker amerikai elektromos autógyártó alig egy évvel első modellje piacra....
2024.06.18
- Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig....
2024.06.18
Sem az ittas vezetés, sem pedig a gyorshajtás nem kifizetődő: büntetőpontok, a jogosítvány bevonása....