Zöldrovat

Új önvezető autóbuszos szolgáltatás debütál Amerikában

2022.03.30.

Az Egyesült Államokbeli Jacksonville-ben mutatkozik be a valaha volt legnagyobb amerikai önvezető autóbuszos szolgáltatás.

A floridai Jacksonville Közlekedési Hatóság (Jacksonville Transportation Authority - JTA) bejelentette, hogy a Balfour Beatty Vision 2 Reality (V2R) csapatát és az autonóm járműveket gyártó Beep-et választotta új önvezető autóbuszos szolgáltatásának bevezetésére. A szolgáltatás Jacksonville belvárosában egy nagyjából három mérföldes, önvezető autóbuszos szolgáltatás lesz. Az U2C (Ultimate Urban Circulator) névre keresztelt projekt 12,5 millió dollár finanszírozás mellett központi és helyi forrásból vegyesen kerül megvalósításra. A bevezetés több fázisban valósul majd meg, és az utcaszintű infrastukturális fejlesztések mellett összekapcsolja majd Jacksonville belvárosát a közeli városrészekkel.

„Az U2C program első fázisaként a Bay Street innovációs folyosó megteremti az U2C jövőképét azzal, hogy autonóm járműveket és ehhez kapcsolódó innovatív technológiát vezet be Jacksonville belvárosának első számú mobilitási folyosóján” – nyilatkozta Nathaniel P. Ford, a JTA vezérigazgatója. „Büszkék vagyunk arra, hogy együttműködhetünk a Balfour Beatty V2R csapatával, és annak világszínvonalú és vezető cégekből álló konzorciumával, köztük a Beep-pel. Szakértelmük és innovációjuk segíteni fogja a JTA-t abban, hogy az ország legkiválóbb tömegközlekedési hálózatát biztosítsa fenntartható, elektromos autonóm járművekkel. A meglévő infrastruktúra és technológia kihasználásával, korszerűsítésével és bővítésével, valamint az utcaszintű infrastruktúra fejlesztésével az U2C jó gyakorlatként szolgál majd az ország többi része számára.”

Múlt és jövő, mindez a jelenben, Jacksonville-ben (kép: traffictechnologytoday)

A JTA Automatizálási és Innovációs Osztálya 2017 óta hét önvezető megoldást és négy önvezető platformot tesztelt. A jelenlegi rendszer megtervezése során széleskörű társadalmi egyezetést folytatva együttműködtek közösségi partnerekkel, helyi iskolákkal, elsősegélynyújtókkal és fogyatékkal élők jogvédőivel annak érdekében, hogy az U2C biztonságos, fenntartható és mindenki számára hozzáférhető legyen. A mostani komplex rendszer előzményeként a JTA és a Beep 2020 áprilisa és júniusa között 4. szintű önvezetéssel működő flottát telepített a Mayo Klinikához a koronavírus elleni erőfeszítések támogatására. A négy hónapos időszak alatt az önvezető járművek több mint 30 000 Covid-19 tesztet szállítottak biztonságosan a kórház laboratóriumaiba. A Mayo Klinika projekt azóta számos nemzeti és nemzetközi elismerésben részesült, többek között az Amerikai Tömegközlekedési Szövetségtől (American Public Transportation Association - APTA) és az ITS Világkongresszustól.

Önvezető autóbusz segíti a koronavírus teszteléseket Jacksonville-ben (kép: traffictechnologytoday)

„Megtiszteltetés számunkra, hogy a Jacksonville Közlekedési Hatóság a Beep-et és a V2R csapatát választotta, hogy megvalósítsák az Egyesült Államok valaha volt legnagyobb autonóm személyszállítási projektjét, amely a belvárosban mindenki számára magas szinvonalú mobilitást biztosít” – nyilatkozta Joe Moye, a Beep vezérigazgatója. „Az U2C I. fázisa sikeres partnerségünkre épül, melynek célja az autonóm járművek biztonságos tesztelése, valamint az utasok és a közösség bizalmának kiépítése ezekben az átalakuló közlekedési megoldásokban. Bízunk benne, hogy tapasztalatainkat felhasználhatjuk az Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (National Highway Traffic Safety Administration) önvezető tesztprogramjában is, hogy hozzájáruljunk a közlekedésbiztonság és a fenntarthatóság színvonalának növeléséhez. A projekt jelentősen átalakítja Jacksonville városának közlekedését, és innovatív mobilitási lehetőségeket biztosít a város lakói számára, amelyek célja a közösség aktivizálása és a közlekedés biztonságosabbá tétele.”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

forrás és kép: Traffic Technology Today

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.19
A korábbi keretet csaknem a duplájára emelve több mint 10 milliárd forintot biztosít a kormány a....
2024.05.19
Két Bentley is áldozata lett egy közlekedési balesetnek, amelyet egy kisteherautó figyelmetlen....
2024.05.19
Az Egyesült Államokban 2029-től kötelezővé teszik az automatikus vészfékező rendszer beépítését....
2024.05.18
Amikor a hirdetés tételesen cáfolható. ..
2024.05.18
Szombaton délelőtt 28 km-es dugó volt a dél felé vezető autópályán – írja a Heute című osztrák....
2024.05.18
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a....
2024.05.18
Csaknem egy méter hosszú, villamosított V16-os szívómotor fogja működtetni az új Bugattikat a régi....
2024.05.18
Az egykori F1-es pilóta, Marc Gené lesz a vendéglátója, és egy Ferrari 296 GTB-vel még egy gyors ..
2024.05.18
2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-....
2024.05.18
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) immár hetedik alkalommal adta át a Megbízható....