Lexus

Új változattal bővült Lexus nagyágyúja, az LM

2024.05.10.

A négyüléses luxusbusz és a hétszemélyes VIP utazójármű után egy harmadik üléskonfiguráció is megjelent a Lexus LM palettáján, amely a legnépszerűbbnek bizonyulhat mind közül – főleg, ha Japánon kívül is forgalomba hozzák.

Utazó tér, ahol helyére billen a világ: ez az ígéret vezérelte a Lexus LM fejlesztő csapatát, amikor megalkották azt a prémium-buszlimuzint, amely menetkomfortjának és stabilitásának köszönhetően sem a sofőr, sem az utasok részéről nem követel kompromisszumot. Az egyterű modellek helykínálatát a luxuslimuzinok szolgáltatásaival ötvöző típus bevezetése óta kétféle utastér-kialakítással érhető el.

Az egyikben két Executive hátsó ülés biztosít olyan kényeztetést, amivel csak a repülőgépek első osztályán szokás találkozni. A másik hagyományos üzleti utazójárművé varázsolja a Lexust, amely a sofőr mellett hat (elöl egy, a második sorban kettő, leghátul pedig három) utas számára kínál férőhelyet.

A 2024-es modellév újdonsága a Lexus LM L, amely a két variáns erényeit ötvözi egy praktikus és vonzó csomagban. A névhez biggyesztett L betű ezúttal nem utal a hosszúság növekedésére: az új variáns pontosan ugyanakkora maradt, mint volt: az 5125 mm hosszú karosszéria 3000 mm-es tengelytávon nyugszik, az autó szélessége 1890, magassága a felszerelt kerékmérettől függően 1945/1955 mm.

Nem csak méretében azonos az eddigiekkel a hatüléses kivitel, de berendezésében is. Már a fényképek elárulják, hogy alapvetően a hétüléses variáns észszerűbb kiviteléről van szó, hiszen bár ennek leghátsó üléssorán legálisan valóban utazhat három felnőtt, az ülések kialakítása miatt pontosabb 2+1 ülésesként jellemezni ezt az ülőbútort.

A Lexus tervezői tehát úgy alakították át ezt a leghátsó üléssort, hogy a plusz egy férőhelyet megszüntetve még kényelmesebbé tették a fennmaradó két ülést. Az itt kialakított, mélyített polc tökéletesen alkalmas egy mobiltelefon biztonságos elhelyezésére; a nagyobb személyes tárgyakat, vizes palackokat pedig a külső falon kialakított rekeszek és üregek várják  - ugyanúgy, mint a hétszemélyes változat esetében.

A második és harmadik sori ülések egyébként ettől a változtatástól eltekintve teljes mértékben megegyeznek a hétszemélyes verzióban megismertekkel, és ez remek hír, hiszen az iparág talán legjobban átgondolt szerkezeteiről van szó.

A második sori ülések külön-külön állíthatók, csaknem fél méteres (48 cm) hosszon tologathatók – mozgásuk a középső kartámaszban elhelyezett érintőképernyőn keresztül vezérelhető. Kényelmi funkcióikat összehangolták az autó négyzónás klímaberendezésével, így például a rendelkezésre álló több közérzetjavító program egyike ritmusosan be- és kikapcsolja az ülésfűtést, így stimulálva az utasokat. Felépítésüket, párnázatukat tudományos megfigyelések alapján, az utasok testének utazás közbeni mozgását figyelembe véve alakították ki.

Ugyanezeket az elveket a harmadik üléssoron is szem előtt tartották, így a legtöbb versenytárssal ellentétben a Lexus LM leghátul is pihentető utazási élményt kínál. Ezek az ülések használaton kívül nem a padlóba süllyeszthetők, hanem az oldalfalra hajthatók fel, így biztosítva különösen tágas helyet az utasok csomagjainak.

Ha az Európában ismert, hétszemélyes verzióval összehasonlítjuk a japán piacra gyártott, hatüléses kivitelt, még egy fontos különbséget találunk, ennek azonban nincs köze az utastér konfigurációjának. Míg ugyanis nálunk a 2,5 literes, soros négyhengeres szívó benzinmotorra épülő full hibrid hajtáslánc mozgatja az LM 350h-t, Japánban a 2,4 literes turbómotor adja a hibrid egység alapját. Ez az LM 500h teljesen más elektromos komponenseket is alkalmaz, továbbá összkerékhajtási rendszere és sebességváltója is eltérő. A legnagyobb különbség a rendszerteljesítmény terén érzékelhető: míg az LM 350h 250 lóerős, az LM 500h kombinált csúcsteljesítménye eléri a 371 lóerőt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.18
„Élvezd a kabriót, feel the sunshine!” ..
2024.06.18
- Már rendelhető az új Crafter modell, amelynek az első járművei már nyáron elérhetők lesznek a....
2024.06.18
Miért és hol jár büntetés a bevált szokásért?   ..
2024.06.18
Összeütközött négy személyautó az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, az M0-s autóúti....
2024.06.18
A Porsche bejelentette, hogy Szingapúr lesz a tizenegyedik Porsche Experience Center (PEC)....
2024.06.18
Figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt Magyarország területére szerda éjfélig a....
2024.06.18
- A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a....
2024.06.18
- Csődöt jelentett a Fisker amerikai elektromos autógyártó alig egy évvel első modellje piacra....
2024.06.18
- Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig....
2024.06.18
Sem az ittas vezetés, sem pedig a gyorshajtás nem kifizetődő: büntetőpontok, a jogosítvány bevonása....