Toyota Mirai

Űrtechnika magyar rendszámmal

2021.06.24.

Megérkezett a vizet „kipufogó”, üzemanyagcellás Toyota Mirai. Kipróbáltuk.

 

Tankolás az első magyarországi mobiltöltőnél            Fotó:Boros Jenő

Régóta tudunk, hallunk, beszélünk róla, de Magyarországon mindeddig inkább afféle távoli technikai kuriózumnak számított. Ma már azonban itthon is megrendelhető a vizet „kipufogó” Toyota Mirai, ami a világ első sorozatgyártású hidrogén üzemanyagcellás személyautója. Ez még akkor is mérföldkőnek számít a hazai járműtörténetben, ha pontosan tudható: ez a technológia jó ideig nem lesz tömegek számára elérhető, vonzó. Az első lépéseket volt ugyanis a legnehezebb megtenni, mégpedig nagyon leegyszerűsítve egy, a „tyúk vagy a tojás volt előbb” szintű dilemma miatt.

Az autógyártók álláspontja, hogy akkor árulnak majd üzemanyagcellás modellt, ha már lesz hol tankolni. A hidrogént szállító cégek viszont – mivel ennek az anyagnak a tárolása, szállítása, átfejtése nem egyszerű – épp fordítva gondolják: akkor létesítenek kutakat, ha lesznek autók, amiket fel kell tankolni. Itthon végül a Toyota és a Linde Gáz Magyarország Zrt. együttműködve oldotta fel a kérdést: közösen kezdtek el dolgozni az első hazai hidrogénkút létrehozásán, miközben az autógyár felkészült a – 2014-ben bemutatott első generációt 2021-ben leváltó második generációs – Mirai hazai bevezetésére.

Mint egy sima benzinkút

A közös munka nyomán a főváros IX. kerületében üzembe helyezték az első működő – és hamarosan várhatóan közforgalmúvá váló – mobil hidrogénkutat. Ami bár rendkívül bonyolult technológiai megoldásokat rejt, kívülről nagyon hétköznapinak látszik. A konténer oldalán két töltőpisztoly található. A töltőpisztoly egy globális szabvány szerint készült – a hagyományos benzintank-nyílás helyén kialakított – csatlakozóra kell rátolni.

A tankolás ideje 5 perc a Toyota Mirainál, amibe 5,6 kilogramm hidrogén tölthető. A tartályok többrétegű műanyagszerkezetét kívülről szénszálas réteg is erősíti. Tűz, vagy extrém hőhatás esetén a többrétegű tartályok biztonsági szelepe kinyit, és elengedi a hidrogént a környezetbe.

Feltöltés után

Noha a technológia rendkívül összetett, ebből a volán mögött semmit nem érzékelni – derült ki a hazai premier rövid menetpróbáján. A Mirai épp olyan mint egy elektromos autó, hiszen voltaképp az is. Csakhogy itt az áram nem a külső konnektorból feltöltött akkumulátorból érkezik, hanem a kocsi magának állítja elő az elektromosságot. Amikor az üzemanyagcellában kölcsönhatásra lép egymással a hidrogén és oxigén akkor áram – és melléktermékként tiszta víz – keletkezik. A kocsi „motorterében” lévő üzemanyagcellából érkező áram a Miraiban hátul lévő villanymotort hajtja, illetve tölt egy akkumulátort is.

Fotó:Boros Jenő

A gyári adatok szerint a Mirai az 5,6 kilogramm hidrogénből annyi áramot tud előállítani, amivel 650 kilométer is lehet a hatótáv. A Linde közlése szerint 1 kilogramm hidrogén ára 10 euró, így egy teljes tank mintegy 20 ezer forintba kerül. Benzinre átszámítva ez 7-8 literes fogyasztásnak felel meg. Ez ebben a kategóriában – a Mirai majd öt méteres, a Lexus LS-alapjain nyugvó autó – kedvezőnek számít.
 
Ennél fontosabb az: a Mirai úgy képes nulla emissziós működésre, hogy hatótávja több mint elég, üzemanyagköltségei pedig ugyanolyanok vagy kedvezőbbek mint egy hasonló kategóriájú, hagyományos autónak.

Hidrogénben utazunk

A rövid tesztúton hamar kiderült, hogy a méretes Mirait, ha nem is sportosan, de kellően dinamikusan indítja meg a 174 lóerős és 300 Nm-es csúcsnyomatékú, a hátsó kerekeket hajtó villanymotor. 9,2 másodperc kell a százas tempóhoz, de ennél többre nincs is van szükség, hiszen a Mirait a méretei és felsőkategóriás kényelme alapján nem sprintekre, hanem hosszú távokra optimalizálták.

Fontos rögzíteni azt is: míg az első Mirai nem csak technológiája, hanem – finoman szólva – nehezen szokható formavilága miatt is emlékezetes, itt már nyoma sincs ennek a különcségnek. A Mirai nem ahhoz képest szép autó, hogy mennyire különleges a technikája, hanem abszolút értelemben véve elegáns és tekintetet vonzó. Mindezt alapáron 26 millió forintért kínálja a Toyota, a csúcsváltozat pedig 30 millió forintba kerül.

Magyarországon egyelőre öt darab Mirai eladását tervezik, de ahogy új kutak nyílnak – jövőre már 5-7 töltőhelyet ígérnek –, úgy nőhet az érdeklődés az autó iránt. Európában idén 1500 Mirait szeretnének eladni, ami ambiciózus terv, hiszen eddig világszerte összesen kelt el 12 ezer ebből a modellből.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.07.31
Már a tervezettnél jóval korábban, jövőre meg kellene kezdeni a légszennyező, az Euro 5-ösnél....
2021.07.31
A Román Országos Repülési Múzeumba kerül Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor egykori....
2021.07.31
A világ egyik legismertebb és legjobb színésze a világ egyik legismertebb és legjobb terepjáróját....
2021.07.31
Lewis Hamilton, a Mercedes hétszeres világbajnok, és jelenleg is címvédő brit versenyzője bizonyult....
2021.07.31
Megújul majd a mogyoródi létesítmény bejárati része, főlelátója és főépülete is. ..
2021.07.31
Újjáépítette a népszerű Caddy családi változatát a Volkswagen. Minden eddiginél praktikusabb lett,....
2021.07.31
Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten még pénteken. ..
2021.07.31
Ez a balesetek és a dugók reggele, egymást érik a gondok a gyorsforgalmikon az Útinform és a....
2021.07.31
A villanyosítással sincs vége a rali világának, csupán kissé hangtalanná válik, és ebben az....
2021.07.31
Súlyos baleset történt szombat kora reggel a 10-es főúton, Pilisvörösvár és Piliscsaba között. ..