Audi A8

Utánpótlás – A filmvászon kedvencei

2018.04.12.

Az Utánpótlás rovat következő cikkében néhány filmvászon inspirálta autóról írunk, amelyek az izgalmas jelenetekkel és a kedvelt tulajdonságokkal felruházott vezetőikkel beégtek elménkbe. Oly’ annyira, hogy egy-egy modellt meglátva rögtön a filmre asszociálunk.

Fotó: quora.com

Az örök klasszikusok közé tartoznak a Szállító című filmsorozat főszereplői, nevezetesen Frank Martin (Jason Statham) és az Audi A8L W12. A páros tökéletes kombinációt alkot: elegáns autóhoz elegáns sofőr, a sportos pillanatokra pedig robbanékony erő mindkét részről. Egy kicsit árnyaltabban, jól menő üzleti vállalkozás vagy egyéb területen szerzett hangsúlyos vezető szerep esetén megengedhető egy személyi sofőr. A megbízhatóság és pontosság kulcsfontosságú kérdés ebben az esetben, hiszen lényegében mindenhová elkísér minket a pilóta. Frank Martin karaktere sok elit sofőr példaképe lehet. Társalgási képességei, eleganciája, felkészültsége és jó problémamegoldó képessége révén talán még testőrnek is beválna. Ugyan szigorú, szabályok szerinti élete pont mindig a mozivásznon borult fel, de nincs tökéletes sofőr, nézői elvárások viszont annál inkább.

Fotó: torque.com

Hű társa egy ikonikus autó. Hosszított lábtér (+130 mm), 48 szelep és 90 literes tank jellemzi. Az Audi A8L közismert luxuscirkálója volt az utaknak körülbelül a 2005-2010-es évek között. W12-es motorja 450 lóerős teljesítményre és 580 Nm-es nyomatékra képes. Ugyan 5,2 méteres hossza ellenére aránylag jól vezethető, érezhető, a városban maximum 300 kilométeres hatótáv miatt abszolút a „miért ne, megengedhetem magamnak” kategóriába tartozik az autó.

Fotó: prestigeimports.com

Noha a sasorrú Mercedes S-osztály akkoriban is valamivel nagyobb kényelemmel jutalmazta a második szekcióban utazókat a legendák szerint, az Audinál is mindent elkövettek annak érdekében, hogy fejedelmi körülmények között érezzük magunkat: adaptív lengéscsillapítás, ülésfűtés, masszázs és kényelmes fotelek például. A vetélytársakkal szembeni 200 kg tömegbeli mínusz és a tömbszerű, karakteres forma még egy érv volt akkoriban a több mint két tonnás A8 W12 mellett. A legtöbbek bánatára a modellváltáskor megszűnt a far hangsúlyos felső íve, de ezt a modellfrissítéskor sikerült kiküszöbölni, nem beszélve a legújabb generációról.

Néhány extrával 40 milliós ára nagyon nem két fillér volt már akkor sem, de megnézhetjük mit tud a legújabb fapados változat 28 millióért, vagy hogy milyen konkurenst vesztegetnek 51 millióért luxuscirkálók között. Egy biztos, még Ingolstadtban is a ritka pillanatok egyike, hogy valaki A8L W12-vel érkezzen a márka főhadiszállására, ezt igazolja a portás tekintete.

Fotó: http://fastandfurious.wikia.com

A 2013. november 30-án egy autós balesetben elhunyt Paul Walkernek állít emléket több ’90-es és 2000-es évekbeli sportautó. A csibész és merész tulajdonságokkal felruházott Brian karakter az éjszakai versenyzők és az autót tunerek közismert kedvence volt. A Halálos iramban című filmsorozat Lancere vagy Skyline-ja után bizony világszerte sokan megfordulnak az utcákon.

A Mitsubishi Lancer Evo VII 2 literes motorral és rikítózöld festéssel feltűnő jelenség. Neve legendaként él a számítógépes játékok világában is, legyen szó raliról vagy városi küldetésekről. Az 1400 kilométert futott járgányt körülbelül 12 millió forintos áron hirdették meg anno az eBay-en, azóta új tulajdonost boldogít. A másik kedvenc, a Nissan Skyline ebből a filmsorozatból. 2,6 literes, 330 lóerős turbómotorja és egy nagy hídugratás a győzelemhez segítette hozzá Briant.

Fotó: http://fastandfurious.wikia.com

Az alábbi tuningolt modellek jó példaként szolgálnak a régi idők szerényebb teljesítményszintjeire. A nitrótól eltekintve azért valljuk be, a mai átlagembereknek egy fokkal talán élhetőbb és kevésbé idegen járművek kerültek ki anno a műhelyekből az erőviszonyokat tekintve. Manapság elégendő besétálni egy márkakereskedésbe, hogy 500 lóerő feletti autót vásároljunk. Egy-egy ikonikus modell éppen ezért tud még inkább felértékelődni, hiszen régebben ritkább csodák voltak a királykategóriát képviselő szereplők az utakon.

Az alábbi, filmvászon inspirálta autós cikkben a pilóta-gép viszonyáról és a legendás modellek háttértörténetéről olvashattunk. Hasonló autónk lehet munkaeszköz vagy kivételes alkalomkor elővett, épített darab, talán kapcsolatba hozható a fent említett két kategóriával, amelyben az autótól és az autóstól is van mit tanulni.

Fotó: wheels.ca

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.04
A Corolla Cross 2,0 literes öntöltő hibrid elektromos hajtáslánccal szerelt változatának sikeres....
2023.02.04
Kemény és elkeserítő élmény 191 Austrian utas számára szombaton: az egyik gépnek kétszer kellett....
2023.02.04
Az idei év első kilenc hónapjában elért több mint 100 millió eurós veszteség után a német start-up....
2023.02.04
Az Edelényi rendőrök előállítottak, majd szabálysértési őrizetbe vettek egy sofőrt, aki érvényes....
2023.02.04
A 2022-es év közönségdíjas, 2023-as Év Magyar Autója jelölt Suzuki S-Cross teljes hibrid,....
2023.02.04
Növelte forgalmát, üzemi eredményét és nyereségét tavaly az amerikai Harley-Davidson....
2023.02.04
Szombat reggeltől több dunántúli vasútvonalon is fakidőlések, felsővezetékszakadások akadályozzák a....
2023.02.04
A BMW Group fokozza az elektromos járműgyártást a globális termelési hálózatában: a mexikói San....
2023.02.04
Két kamion ütközött össze az M1-esen, Mosonmagyaróvárnál, az egyik jármű árokba borult a főváros....
2023.02.04
2022 első tíz hónapjában 94 ezer 28 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 9,3....