közlekedébiztonság

Utcaművészet, gyászszertartással

2020.11.02.

Lehet vele versenyezni, utazgatni, vagy árút szállítani, naná, hogy hirdetési kampányokra is felhasználják az autót.

Nem a legjobb reklám                                                                              Fotó: Boros Jenő

Ponyvaregény

Igazi utcaművészet, amit autókarosszériákra, teherautó ponyvákra és kamionkonténerekre festenek. Minden járműből varázsolnak mozgó célpontra vadászó mobil reklámeszközt, mert így minden közlekedőhöz eljut az üzenet. Lehet bringás pizzafutár doboza, vagy üzletlánc áruszállítója.

Ez az igazi roadshow az utakon, amit mozgásban adnak elő, többnyire termékek és szolgáltatások dominálnak, de a járműveken nem ritkák a rendezvényekről, szakmai kiállításokról szólók, valamint közlekedésbiztonsági felhívások sem.

Bontót hirdető kreáció                                                                                   Fotó: Boros Jenő

 

Négykarikás félbe vágva

A céghirdetés a legelterjedtebb, nem véletlenül, hiszen a gyakran mozgó cégautók hatékonysága megsokszorozódik, de nem ritka az sem, amikor szoborként állítanak talapzatra, vagy helyeznek házfalra egy autót. Kedveltek a forgalmasabb helyszínek, ahol hatékonyan hívják fel a figyelmet valamilyen szolgáltatásra.

Évtizedeken át cégérként hirdette alkotójának tevékenységét, jelen esetben az autójavítást az egyik budapesti főútvonal melletti épület homlokzatára akasztott fél Audi.

És aki autózott már Budapesten, az biztosan látta az M3-as bevezető szakaszán lévő bontós cégér kompozícióját, mely félévszázada áll a telephely kerítésén belül, de már messziről jól látható az oszlopra helyezett Lada hűtőrácsos Fiat 850-es. Az Audi cégér már csak fotón létezik, de azért akadnak még élő példák.

Falra hányt cégér                                                                             Fotó: Boros Jenő

Akciós darabok

Volt időszak, amikor új személygépkocsi vásárlásakor a vételár csökkentése, meg persze a forgalom növelése érdekében beszámították a régit, mindezt stílusosan autókkal reklámozták. A legelterjedtebbek a Trabantok voltak, nem véletlenül, hiszen több ezer vált feleslegessé, amikor sokan megszabadultak kétüteműjüktől, pláne, amikor némi értékként is beszámítottak azt egy új Suzuki Swiftbe.

Jó üzletnek is kell cégér                                                                             Fotó: Boros Jenő

Roncsprogram

Hitelezéssel kombinált roncsbeszámítással is megpróbálták fiatalabbá és tisztábbá tenni a hazai autóparkot, ekkor terjedtek el az utak mellett az olyan különleges kreációk, mint a Trabi a levegőben, vagy konténerbe dobva. A magas oszlopokra szerelt kétüteműek messziről hirdették a lehetőséget az autócserére, hitelfelvételre, vagy akár tartós bérletre. Volt olyan kereskedő, aki telephelye bejárata előtt stilizált zöld konténerbe „hajított” Trabanttal reklámozta akcióját.

Többet megrongáltak, elloptak                                                                      Forrás: ORFK

Zsarutrükk

Sokszor kiselejtezett darabokból kreálnak rendőrautókat imitáló műveket, melyektől még a megengedett tempóval haladó autósok is elveszik a gázt, mert azt hiszik, hogy a mező széléről radaroznak. Olykor még egy autóformájú, kék csíkosra fényezett díszlet is képes hatni a gyorshajtókra. Az orosz utakon a Zsiguli forma a „legnépszerűbb”, a törököknél a helyi gyártású Renault.

Itthon már évtizede bevetették a trükköt balesetmegelőzési céllal a 4-es számú főút mellett, Szajol és Törökszentmiklós között. A 32-es főút mellett, Jászalsószentgyörgy és Pusztamonostor belterületén a kamu rendőrautó megjelenésekor javultak a statisztikák, ám nem sokáig, mert a kétdimenziós Ford Focust két hónap után ellopták. Hasonló történt Zalában, a 76-os út mellett és a 76-os főút egyik kanyarjánál, Alsónemesapáti közelében, ahol a kamu zsarukocsi parkolásának idején nem történt baleset, ám miután ellopták, két nap alatt négy személyi sérüléses eseményen kellett helyszínelniük a rendőröknek.

Így is hirdették a haladási irányt                                                                  Forrás: Fortepan

Irányváltó a villamoson

A közlekedésbiztonság érdekében már a múlt században is bevettek több mozgó, vagy kiszuperált járművet. Az 1941-es átálláskor villamosokra festett hatalmas felíratok figyelmezettek arra, hogy megváltozott a közlekedés rendje és már nem a baloldalon, hanem a jobbon kell autózni, motorozni.

Több székesfővárosi villamos vagonján hirdette hatalmas fehér betűs felírat, hogy „Hajts jobbra! Óvatosan közlekedj!”

Műremek a műút mellett

A korai darabok emlékezetes mementója az oszlopra helyezett összetört autó, mely a túlzott száguldásra hívta fel a figyelmet ezzel a felirattal: Lassú hajtás, vagy gyászszertartás. A legendás helyszínen sok ezer fotó készült, még az is lehet, hogy a szabálytalan megállás miatt is lettek balesetek, de erről szólnak a krónikák. Ami biztos, hogy az akkor még keskeny és többnyire kockaköves balatoni műúton, egészen pontosan Lepsénynél sok baleset történt.

Ezekre emlékeztetett a múlt század legismertebb közlekedésbiztonsági fotója, mely a fortepan kollekciójában található.

Balatoni út, 1935.   Forrás: Fortepan/Privát fotó és film Archívum-Höfler Tibor gyűjtemény

Mindig aktuális

Az 1935-ben készült kép közkinccsé tétele a Privát fotó és film Archívum-Höfler Tibor gyűjteménynek köszönhető. Az adományozónak hála némi módosítással ma is tanulságos a roncsa alatti tábla felirata: „Lassú hajtás vagy gyászszertartás, vagyis ne hajtsunk gyorsan.”

Az ismeretlen mester korai alkotása mintha az Autós Nagykoalíció elnökének hitvallását jelképezné, aminek lényege, hogy mindenkit haza várnak, vagy hogy pontosan idézzük Knezsik István elnököt: „ Aki reggel elindul, az este egészségben hazaérjen.”

Mert az autók és a közlekedés tempója változott, de  a lényeg nem.

Nem gyerekjáték, hogy mindig épségben érjünk haza             Fotó: Balogh László 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.25
A BMW M divízió prémium kompaktjának teljesítményét mérnöki precizitással továbbfejlesztett futómű-....
2021.10.25
Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti....
2021.10.25
A Tündérszépek egy megyei szintről induló országos szépségverseny, melynek célja, hogy  hétköznapi....
2021.10.25
A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván. ..
2021.10.25
Tolatás közben elütött egy munkást egy szemétszállító teherautó Gádoroson, a férfi a helyszínen....
2021.10.25
Az ERC3-as kategória 12. helyén, a 2WD-s magyar párosok között az ötödik helyen végezte a Rally....
2021.10.25
- Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - tájékoztatta a Budapesti....
2021.10.25
Az országban több helyen is óriási a torlódás az autóutakon, Csanádpalotánál a kilépésre várakozó....
2021.10.25
Az orosz Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov kettős nyerte a rali Európa-bajnokság (ERC)....
2021.10.25
Úgy tűnik, hogy a fényezésben is van még hova fejlődnie az autóiparnak, és a bajorok jó úton járnak....