logisztika

Üzemanyagcella vagy lítium-ion akkumulátor?

2022.08.21.

A fenntarthatóság egyre fontosabb kérdés az intralogisztikában. Aki alternatív, környezetbarát energiaellátási módokat keres járműparkja számára, két alapvető lehetőség közül választhat: lítium-ion akkumulátorok vagy üzemanyagcellák.

 

Mind a lítium-ion akkumulátorok, mind az üzemanyagcellák központi szerepet játszanak a jelen de még inkább a jövő logisztikájában. A targoncák és más raktári járművek alternatív meghajtási módjai iránti kereslet nem fog csökkenni - éppen ellenkezőleg, nőni fog. A belső égésű motorral hajtott teherautókkal szemben jelentős előnyöket kínálnak: az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás és a helyi szennyezés elkerülése hozzájárul a környezet védelméhez. Ezenfelül az akkumulátoros és üzemanyagcellás targoncák magas rendelkezésre állást és alacsony karbantartási igényt kínálnak, ami hozzásegíti a vállalatokat a költséghatékony működéshez.

Pontosan melyek tehát e két energiaforrás erősségei, hasonlóságai és különbségei?

A lítium-ion akkumulátorok megbízható, nagy teljesítményű energiaforrások

A lítium-ion akkumulátorok kivételesen hatékonyan alakítják át a tárolt energiát kimenő teljesítményre. Akár 30 százalékkal hatékonyabbak a mozgási energia átadásában, mint például az ólomsavas akkumulátorok. Néhány lítium-ionos villanytargonca már képes elérni a dízelüzemű targoncák teljesítményét. Ezáltal akár nyolc tonnás terhek emelésére is alkalmasak. Rendkívül rugalmasak, akár szélsőséges körülmények között is képesek megbízhatóan működni.

A lítium-ion akkumulátorok jól bírják az intenzív és gyakori töltést, és ez növeli vonzerejüket az intralogisztikai ipar számára. Ez lehetővé teszi, hogy a targoncákat több műszakon keresztül többé-kevésbé folyamatosan lehessen használni. Az ólom-sav akkumulátorok nem rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. A lítium-ion akkumulátorok ráadásul gyorsan töltődnek. Megfelelő töltéssel pár perc alatt annyienergiát képesek felvenni, hogy a targonca egy órán keresztül működhessen. A feltöltési folyamat pedig nem károsítja az akkumulátort. Sőt, kívánatos: az ideális töltöttségi állapot a teljes kapacitás 20-80 százaléka között van.

Van, ahol előnyösebb a hidrogénüzem

Nulla károsanyag-kibocsátás, nagyfokú rendelkezésre állás, magas energiahatékonyság - ezek mind olyan tulajdonságok, amelyekkel az üzemanyagcellás hajtások büszkélkedhetnek. Az üzemanyagcellák optimális kihasználásához azonban a megfelelő infrastruktúra kiépítése szükséges. A targoncákat jellemzően egy helyi hidrogéntöltő állomáson keresztül töltik fel. A megbízható hidrogénellátást mindenkor biztosítani kell, ezért a házon belüli infrastruktúrát általában külső beszállítókkal kombinálják.

A befektetés azonban hosszú távon megtérülhet. Egy hidrogénállomás tartósan előnyös minden olyan vállalkozás számára, amely körülbelül 20 darabos, gyakran használt járműparkkal rendelkezik, és nagy a készletforgalma. Az egyik legnagyobb előnyük, hogy ugyanolyan gyorsan feltölthetők, mint a hagyományos, belső égésű motorral működő targoncák - és a folyamat rendkívül biztonságos és tiszta. Ennek eredményeképpen az üzemanyagcellák ideálisak a rendkívül magas higiéniai követelményeket támasztó iparágakban, például a gyógyszeriparban és az élelmiszeriparban. A mai üzemanyagcellák energiasűrűsége nagyon magas. Következésképpen a nagy rendelkezésre állás, a hosszú üzemórák és a több műszakos működés tekintetében felvehetik a versenyt a lítium-ion akkumulátorokkal.

A több műszakos áruforgalmi tevékenységek esetében érdemes lehet egy nagy flottát üzemanyagcellákra átállítani. Ha viszonylag kevés targonca vagy vontató van használatban, és a készletforgalom alacsony, akkor valószínűleg nem éri meg beruházni egy teljes körű infrastruktúra-frissítésbe. Ehelyett ezekben a forgatókönyvekben célszerűbb átállni a nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátorokkal szerelt elektromos targoncákra.

Összefoglalva, mindkét meghajtási rendszer nagy lehetőségeket rejt magában, és a jövő intralogisztikájának alakítása előtt áll. A lítium-ion akkumulátorok és az üzemanyagcellák nem közvetlen versenytársak, és valószínűleg egymást kiegészítő szerepet játszanak majd a jövő raktáraiban.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....
2023.05.30
Ahogy változik a világunk, nem csak bennünk záródnak kapuk, de az autóiparban is. Ezért is üdítő,....
2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....