motor

Van olyan, hogy "motoros"?

2020.08.13.

Szinte közhellyé vált "motorosokról" beszélni, akár dicsérni, akár szidni akarják őket. Ugyan így egy időben sokat emlegetett trendi kifejezés volt a "női motorosok" meghatározás, ami megpróbálta nemi alapon lekorlátozni a két kerekűvel közlekedők egy elvileg jól meghatározható körét. Mostanában a környezet védelme és a vírus világjárvány kapcsán is sok szó esik ezekről az úgynevezett "motorosokról". Szidják és magasztalják őket és a legszebb az egészben az, hogy az egymásnak töréletesen ellentmondó állítások, szidalmak és dícséretek mind-mind tökéletesen igazak. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Kezdjük a pozitívumokkal. A motorozás, különösen tavasztól-őszig tökéletes alternatívája a városi autózásnak, helykímélő, környezettudatosabb, gyorsabb, praktikusabb és nagyon sok esetben még sokkal trendibb is. Mindehhez járul még hozzá az, hogy a vírus járvány nyomán kialakult nézet szerint a kerékpározás mellett az egyéni mobilitás terén éppen a motorozás jelenthet megfelelő védelmet a járványok terjedésével, a nem kívánt kontaktusokkal szemben. Mindezek okán újabb reneszánszát éli a motorozás. Megdöbbentő adat, hogy Magyarországon és Európa számos más országában - eltekintve azoktól a hónapoktól amikor zárva tartottak a kereskedések - az egészségügyi és gazdasági nehézségek ellenére sem csökkent az emberek vágya a motorok, robogók vásárlása iránt. 

Képre kattintva galéria nyílik!

- Mindezzel párhuzamosan és egy időben, különösen Észak-Olaszország, Ausztria és Németország kezdeményezésére szabályos - és egyébként érthető - hadjárat indult annak érdekében, hogy a kontinens legnépszerűbb üdülőhelyeinek, tájainak nyugalmát megvédjék a motorok mára szinte elviselhetetlenné vált, minden napos, egész napos, reggeltől-estig tartó zajától. A motor és robogó tehát környezet védelmét, a fertőzésmentes egyéni közlekedés optimális alternatíváját kínálja. Mindeközben a motor és robogó elviselhetetlen környezeti terhelést jelent és ezért korlátozni kell a használatát. A két állítás egymásnak tökéletesen ellentmond mégis mind kettő tökéletesen igaz. Az okot én abban látom, hogy az az elnagyolt közhely, amely általában "motorosokról" beszél, jól hangzik de nem létezik. Csak azért, mert mondjuk egy hölgy a kis Gucci táskájával elegáns, ciripelő hangú 125-ös robogójával közlekedik a városban, esetleg egy öltönyös úriember ruhájának színéhez fazonírozott bukósisakban és motorral váltja ki a városi autózás nyűgeit, még nem tekinthető ugyanazon "motoros kaszt" tagjának mint azok a gyakorló elmebetegek akik Visegrád, a Mátra vagy akár az észak-olasz Stelvio hágó útjain reggeltől-estig brutális hangerejű  motorokkal le-föl száguldozva okoznak permanens életveszélyt, elviselhetetlen zajt környezetük számára. Szóval csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy adott esetben azok a hölgyek vagy akár urak akik úgy döntenek, hogy élnek azzal a nagyszerű alternatívával, hogy ma a piacon tucatszámra, ha nem száz számra lehet találni elérhető áron nagyszerű minőségben olyan motorokat, robogókat amelyek nyűg helyett élménnyé változtatják a városi  és város környéki mobilitást, hagyják csak úgy "lemotorosozni" magukat, ezzel akaratlanul is felvéve egy abszolút vállalhatatlan magatartású kisebbség szégyenteljes stigmáját. Ha az az ára az "igazi motorossá" válásnak, hogy együtt kell tüntetni, hőzöngeni azért, hogy bármekkora zajt csaphasson a járművünk éjszaka városban vagy egy természetvédelmi területen, akkor igenis a motorizált kétkerekűekkel közlekedők józan többségének nyugodtan be kell vállalni a "nem igazi motoros" stigmáját, mert, hogy ez más szóval csupán annyit jelent: attól még, hogy motorral, robogóval közlekedek lehetek másokra tekintettel lévő kultúrlény. 

Képre kattintva galéria nyílik!

Képre kattintva galéria nyílik!

Végül egy tanács azoknak akik egyszerűen csak élvezni szeretnék egy elérhető árú, túlzások nélküli motor vagy robogó nyergében a "nem igazi motoros lét", hanem egyszerűen csak a hétköznapi motorozás, robogózás előnyeit, élményeit. Mára óriásivá, szinte áttekinthetetlenné vált ezeknek a járműveknek a kínálata, szinte minden héten feltűnik egy-egy új márka, még a kicsiny hazai piacon is. Aki azonban biztosra akar menni és bütykölés, dühöngés, fogyasztóvédelmi harc helyett egyszerűen csak megbízható és magához illő trendi járművet szeretne ne halásszon a zavarosban, a valódi márkakereskedésekkel, márkaképviseletekkel sem igazán rendelkező próbálkozók között egy kis árelőnyért. Válassza inkább azokat a 70-80-100 éves japán márkákat, amelyek az "igazi motorosok" és a "nem igazi motorosok" számára is tökéletes és megbízható megoldást kínálnak. 

Képre kattintva galéria nyílik!

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.23
- A budapesti hajózás kétszáz évére emlékezik a Közlekedési Múzeum, a Vigadó tér közelében álló....
2020.09.23
A Renault sportos és dinamikus SUV kupéja különböző vezetéstámogató technológiákkal gazdagon....
2020.09.23
Tehergépkocsival letért az úttestről, miközben jelzőtáblának hajtott, majd egy beton kocsibejárónak....
2020.09.23
Folytatjuk hazai körképünket a járműjavító vállalkozásokról ..
2020.09.23
Az első BMW M3 megjelenése után harmincöt évvel a BMW M GmbH reflektorfénybe gurítja a prémium....
2020.09.23
Ismét egy simontornyai vasúti átjáróban levő térfigyelő kamera rögzítette azt a jogsértést, mely....
2020.09.23
A hatszoros NBA-bajnok Michael Jordan az autóversenyző Denny Hamlinnel közösen saját csapatot....
2020.09.23
Az eljárás adatai szerint 2020. szeptember 22-én 8 óra 30 perc körül Siófok belterületén egy 69....
2020.09.23
Tárgyalások kezdődtek a Bugatti luxus sportautó brandjének eladásáról, a The Wall Street Journal....
2020.09.23
A le Mans-i 24 órás verseny 88. évadjának apropóján a Peugeot és a Total hivatalosan is útnak....