Wolfsburg

A VW főnöke: a szoftverarchitektúra a legnehezebb feladat

2022.06.03.

Diess, a Volswagen vezérigazgatója kommentálta a Cariad IT részleg problémáit. Minden a szoftver architektúráról szól.

 

Herbert Diess Fotó: Volkswagen

A VW vezérigazgatója, Herbert Diess megértést kért, hogy a cég szoftverüzletének felépítése több időt vehet igénybe, mint azt eredetileg gondolták. "Ez nem csak maga a szoftver, hanem a teljes szoftverarchitektúra is, mint sok más körülötte lévő dolog kulcsfontosságú összetevője" - mondta szerdán egy bochumi szakkonferencián.

A Cariad IT részlegének ehhez kapcsolódó témákkal is foglalkoznia kellett, mint például a vezérlőeszközök integrációja, a hálózatépítés vagy a felhőhöz való csatlakozás. Ezen kívül hamarosan kommunikáció lesz az autók között és a közlekedési rendszerrel az autonóm vezetés érdekében. "Bizonyára ez a legnehezebb feladat" - magyarázta Diess. "Megpróbáljuk megérteni és feltérképezni ezeket a funkciókat az autó körül."

"A régi rendszer már nem működik"

Késésekről, költségnövekedésről és a divízió bővítésével kapcsolatos belső ellenállásról érkeztek jelentések. A Cariad főnöke, Dirk Hilgenberg május elején ezt írta az alkalmazottaknak írt levelében: "A kritikát ösztönzésnek és bátorításnak látom, hogy továbbra is keményen dolgozzunk, és teljesítsük, amit ígértünk: egységes szoftver- és hardverplatformunkat. Egy hatalmas projekt áll időnyomás alatt. Nem váratlan, hogy a dolgok nem a tervek szerint alakulnak."

Ferdinand Dudenhöffer iparági szakértő kérdésére, hogy nem túl sok-e a szoftverrendszerek önirányító fejlesztése, Diess megindokolta megközelítését. "Ezt nem ruházhatjuk át" – mondta. "Nem kell mindent magunknak megtennünk – csak azt, ami igazán kritikus. De észrevesszük, hogy a régi rendszer már nem működik."

Például az új vezetési funkciókhoz és az autókkal kapcsolatos szolgáltatásokhoz folyamatosan szükség lesz valós idejű forgalmi adatokra. Másrészt a járműgyártók továbbra is felelősek maradtak a biztonságért, a felelősségvállalásért, az ügyfelek rendszerhez való hozzáféréséért és a rendszeres frissítésekért. "A szoftvert folyamatosan fejlesztjük. Nagy beszállítóktól már nem lehet mindent megvásárolni." A Volkswagen például együttműködik a Bosch-al az autonóm vezetésen és a jövőbeni akkumulátorcella-gyárak felszerelésén.

A salzgitteri cellagyár építése júliusban kezdődik. A partner Northvoltnak az észak-svédországi Skellefteåban található telephelyével és a spanyolországi Valenciába tervezett üzemével ez a harmadik a hat ilyen helyszín közül Európában. Most körülbelül "másfél évente" lesz egy új gigagyár - mondta Diess a bochumi konferencián - egyenként legfeljebb 3 milliárd eurós beruházással.

Nyártól külön testület felel majd a VW akkumulátor részlegéért. „Európai gyártóra van szükségünk” – mondta Diess. "Nem zárnám ki, hogy végül bevezetjük a tőzsdére." A potenciális beszállítókkal folytatott sok megbeszélés után a Volkswagen úgy döntött: "Mi magunk csináljuk." A csoport le kívánja fedni a teljes értékláncot az alapanyag-beszerzéstől a kutatáson, fejlesztésen és gyártáson át az újrahasznosításig – írja a német portál.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Összeütközött két autó az 51-es úton Dunavarsány közelében, az útszakaszt teljes szélességében....
2022.08.19
Több mint kétszer annyival ment, mint a megengedett. ..
2022.08.19
Az indiai autók 2022-ben jelenhetnek meg az orosz autópiacon – írja a carsweek.ru. A Business News....
2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..
2022.08.18
Megkapták idei első éles riasztásukat a balti légteret védő magyar Gripenek - közölte a honvédelmi....