Hispano Suiza

100 éves a „világ legjobb autója”, a Hispano-Suiza H6

2019.12.09.

Európa még alig ocsúdott fel az első világháború okozta sokkból, amikor 1919. október 9-én megnyitotta kapuit a Párizsi Autókiállítás. Idén sokszor lehetett olvasni a rendezvényről, hiszen itt mutatkozott be az első Citroën. Ám nem szabad megfeledkezni egy másik különlegességről, a Hispano-Suiza H6-ról sem!

A Hispano-Suiza – nevű autógyárat 1904-ben alapította egy svájci származású mérnök, Marc Birkigt, akinek a szükséges pénzügyi hátteret Damian Mateu, egy spanyol vállalkozó biztosította. Innen a cégnév: Hispano-Suiza azaz spanyol-svájci. A cég Barcelonában telepedett le, s egészen 1946-ig gyártott különböző személy- és teherautókat, továbbá autóbuszokat. Az első világháború előtt a virágzó francia piac lehetőségeinek jobb kiaknázása érdekében Párizs egyik elővárosában összeszerelő üzemet létesítettek.

Marc Birkigt (Forrás: Gallica)

A Hispano-Suiza számára a világhírnevet az első világháború hozta el. Birkigt 1914-ben egy 200 lóerős, V8-as repülőgépmotort tervezett. Ebből az első világháború során a liszenszerződéseknek köszönhetően több, mint 50,000 darabot készítettek Franciaországban, Spanyolországban, Angliában, Olaszországban és az Amrikai Egyesült Államokban.

A háború lezárásaként 1919. január és szeptember között a párizsi Békekonferencia résztvevői megpróbálták az első világháború hatásait kezelni, s kialakítani az új világrend kereteit.

Eközben Marc Birkigt és csapata gőzerővel dolgoztak egy vadonatúj luxusautó-alváz fejlesztésén. Az első prototípus 1919. májusára készült el. Így amikor 1919. október 9-én a Salon de l’Automobile, du Cycle et des Sports megnyitotta kapuit a Hispano-Suiza standján már ott pompázott az új H6 alváz. Egészen pontosan egy csupasz alváz, amelyen a műszaki részleteket lehetett tanulmányozni, továbbá két komplett jármű. A H6 a kiállítás leghatalmasabb járműve volt – csupán a szintén repülőgép-tapasztalatokkal bíró Farman testvérek hasonló luxusautója ért a nyomába. Ám a Farmanból néhány darab készült, míg a Hispano a kor egyik meghatározó járműve lett.

Szépségverseny Franciaországban 1922-ben (Forrás: Gallica)

A H6 3690 milliméteres tengelytávja egyébként 3 centivel meghaladta a Farmanét, sőt a három évvel később bemutatott első Maybach is kisebbnek bizonyult. A szintén 1919-ben debütált Citroën A-típus rövidebb változatának teljes hossza is elmaradt a H6 tengelytávjától. Nem véletlen, hogy az egyik brit lapban egy olyan karikatúra jelent meg, amely a kiállítás fölé tornyosuló gigászi méretű H6-t ábrázolt.

A H6 orrába Birkigt soros hathengers motort helyezett el. Ezt az erőforrást a sikeres V8-as repülőgépmotorból fejlesztette ki: a V8 alapjaira elkészítette egy V12-es repülőgépmotor terveit, amelynek gyártása 1923-ban kezdődött. Ennek a V12-esnek az egyik hengersora lett a 6,5 hengerűrtartalmú soros, hathengeres, hengerenként két szelepes, felülvezérelt motor. A blokkot alumíniumból készítették, míg a 45 kilós főtengelyt egy acéltömbből faragták ki. Utóbbit hét bronz csapágyban helyezték el. Hengerenként két gyújtógyertya segítette a motor kiegyensúlyozott működését. A 120 lóerő teljesítményű erőforrás megfelelő felépítménnyel kombinálva több, mint 130 km/h sebességet tett lehetővé. Összehasonlításként: a Rolls-Royce motorja kb 70 lóerős volt, míg az Isotta-Fraschini 80 lóerőre volt képes.

Már a motor is gyönyörű látványt nyújtott: a motorblokkot és a szelepfedelet fekete zománc borította, amely éles kontrasztot jelentett a főtengely, a kormánymű és a szívócsonk fémtiszta felületével.

(Forrás: The Revs Institute)

Birkigt számos műszaki újítást szabadalmaztatott, amelyek közül a szervófék az egyik legfontosabb. Mind a négy kerékhez tartozott egy-egy fékdob – a legtöbb autóhoz csak az 1920-as évek végétől kínáltak négykerékféket. Ráadásul már külön fékpedált is beépítettek, amely jelentősen javított a jármű kezelhetőségén. S mindezt kiegészítette az előbb említett mechanikus rásegítés.

(Forrás: The Revs Institute)

A Hispano, amelyet egy időben a világ legjobb autójaként reklámoztak műszaki és szempontból valóban kiemelkedő konstrukció volt. Példának okáért a Rolls-Royce még évekig oldalt vezérelt motort kínált, továbbá a Silver Ghost-hoz csupán a hátsó kerekekhez jártak fékdobok. Ennek megfelelően a Hispano-Suiza H6 árban is jócskán megelőzte riválisait: Nagy-Britanniában egy Silver Ghost 1575 fontba került, míg egy H6 2000-be. Néhány évvel később a H6B változatot már „elfogadhatóbb” 1400 fontos áron kínálták.

XIII. Alfonz spanyol király Hispano-Suiza H6 autójában (Forrás: Gentlemen Driver)

A H6 volt az első Hispano személyautó, amelyet nem csupán Spanyolországban, hanem a korábban repülőgépmotorokra koncentráló franciaországi üzemben is gyártottak. Persze a termelés elég lassan indult be: 1919-ben három, 1920-ban 24 alváz talált gazdára.

1921-ben érkezett az erősebb, 135 lóerős H6B. A Hispano egyik fontos ügyfele, André Dubonnet - aki a márka hírnevét versenyistálló alapításával is öregbítette - kérésének megfelelően 1924-re elkészült egy új, nyolc (!) literes változat. Ez lett a H6C, amely 180 lóerő teljesítményre és 150 km/h végsebességre volt képes. A H6C, csakúgy, mint elődei alacsony fordulatszámon is meglehetősen erősnek bizonyult, amely a típus egyik jellegzetessége.

Ladislav Novak Duvivier-karosszériás Hispano-Suiza H6B autója a 2016-os Balatonfüred Concours d'Elegance szépségversenyen

A H6 szériából 1919-1933 között összesen 2508 darab alvázat szereltek össze Spanyolországban és Franciaországban. 1926-1929 között a csehországi Škoda iparvállalat – még mielőtt megvásárolta volna a Laurin&Klement műveket – a Hispano-Suiza H6B liszenszváltozatával lépett be a személyautógyártók sorába.

Škoda-Hispano-Suiza. Az egyik példányt T.G. Masaryk cseh államelnök használta (Forrás:Škoda)

Birkigt az 1920-as évek végén a következő lépésen tűnődött. Nem szerette volna, ha a H6-t valamelyik rivális pipálja le, ezért egy V12-es motorral szerelt luxusautót készített.

A Hispano-Suiza spanyol központja a második világháború után már nem tudott talpraállni. A francia részleg felhagyott a luxusautókkal, s inkább a repülőgépiparra koncentrált. Ez a vállalat számos átalakulást követően ma is működik.

Ez a különleges H6C André Dubonnet megrendelésére készült. Az egyedi felépítmény a Nieuport nevű repülőgépgyártó vállalat készített. Dubonnetnek szüksége volt egy megfelelő autóra az 1924-es Targa Florio versenyhez. Mivel a cél a minél könnyebb súly elérése volt, ezért fordult a Nieuporthoz, akik tulipánfából készítették a karosszériát, amelyet többszáz réz csavarral szereltek össze. A végeredmény egy alig 70 kilós karosszéria lett. Dubonnet hatodik helyen végzett a Targa Florion, majd ötödik helyen futott be a Coppa Florio futamon. Ezek után az autót a közúti használatnak megfelelően átalakították. Ma az autó a kaliforniai Blackhawk Museum tulajdona.

Ezt a Hispano-Suiza H6B alvázat Seymour Knox II, egy amerikai üzletember rendelte meg. Knox „five-and-dime” üzleteket, a mai bevásárlóközpontok ősét üzemeltette. A család óriási vagyonnal rendelkezett, amelyet műtárgyak gyűjtésére, illetve különféle befektetésekre fordítottak. Knox korábban egy Rolls-Royce Silver Ghostot használt. A Hispano alumínium felépítménye Párizsban, Thomas Hibbard és Howard Darrin műhelyében készült, az általuk szabadalmazott Silentlyte eljárással. Knox egészen az 1950-es évekig használta a Hispanot, amllyel összesen 21000 mérföldet, azaz kb 34000 kilométert tett meg. Azóta többször is gazdát cserélt, utoljára az 1970-es évek végén restaurálták.Szintén André Dubonnet megbízásából készült ez a Xenia nevű futurisztikus jármű, amely egy H6C alvázra épült. A formát Jean Andreau tervezte és a Saoutchik műhely valósította meg. Dubonnet új, lengőkaros futóművének reklámozására használta az egyedi alkotást, amely nevét az alkotó korán elhunyt feleségéről kapta.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.03
Egy összehasonlító teszt keretében két sikeres vetélytársával mérettetett meg a Peugeot....
2020.08.03
Talán okosabb lett volna megállni a rendőri ellenőrzésen. ..
2020.08.03
Borislav Hegedusic Horvátországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.08.03
A sávját sem tudta tartani, jobbra-balra kacsázva közlekedett az a kamionos, akit az autópálya....
2020.08.03
Egyszerre két világszinten is vezető bajnokságban áll ki az egyenjogúság mellett fekete autóival a....
2020.08.03
A Volkswagen Csoport és márkái üzletmenetét súlyosan érintette a Covid-19 világjárvány 2020 első....
2020.08.03
Már gyárilag is bőséges hellyel szolgálnak a ŠKODA modelljei utasaik és csomagjaik számára, a....
2020.08.03
Sokszor írtunk már az online értékesítéssel foglalkozó használtautó kereskedő startupokról. Ilyen....
2020.08.03
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. július 31. és augusztus 2. között....
2020.08.03
Vadelütés miatt egy nap alatt kétszer is baleset történt Győr-Moson-Sopron megyében - írja a....