Anyukám is érteni fogja! – Akassz a falra egy új naptárt… | Autoszektor
Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja! – Akassz a falra egy új naptárt…

2014.12.23.

…a régi már lejárt

Így énekelt Fenyő Miki a Hungária Dzsungel rock című dalában, ez év végén mindig eszembe jut. Bizony megint eltelt egy esztendő és közben csendben és halkan az Anyukám rovat is elmúlt egy éves. Olvasói visszajelzések alapján most a leglátogatottabb írások kerülnek újra terítékre néhány olyan kiegészítessel, ami nem kapott megfelelő súlyt a cikkekben.

Miért ilyen szájbarágós, nem lehetne szakmaibb?

Amikor az Autós Nagykoalíció internetes fóruma cikkek írására felkért, még nem tudtuk pontosan, hogy hogyan foglaljuk össze a rovatcímben a céljainkat. Hiánypótló sorozatra készültünk, olyanra, amiben azok is használható tudást, információt találnak, akiknek az autózás nem szerelem, vagy hobbi, hanem akik számára az autó csak eszköz, hogy azt ne mondjam nyűg. Könnyen érthető, lényegretörő írásokat készítettünk, igyekezve elkerülni a szakbarbár megfogalmazást.

Az volt a célunk, hogy olvasóink mind kevesebb nyűgöt érezzenek meg az autózásból, hasznos(nak vélt) tanácsainkkal időt, pénzt, idegeskedést és fáradságot szeretnénk megspórolni mindenkinek. A kezdetek kezdetén – akkor is tél közeledett éppen – a legégetőbb probléma az akkumulátorok téli viselkedése volt.

Akkumulátorok

Három részt is szenteltünk ennek a témának, mert úgy éreztük, csak ilyen terjedelemben tudjuk igazán körüljárni a területet: Az első részben a haldokló akkumulátor jelzéseit beszéltük át, illetve azt, hogy hogyan kell egy másik kocsi és indítókábel segítségével beindítani a kocsit. A második részben kimaxoltuk a bikázás és a töltés témát, sőt számba vettük, hogy hány helyen lehet (elrejtve) az akkumulátor az autóban. Végül ellátogattunk az akkumulátor szaküzletbe, hogy újat vásároljunk…

Téli autózás

Befagyott zárak, befagyott ajtók, lemerült távirányítók, rejtett zárak és fagymentesítés minden mennyiségben, a háromrészes horrorfilmben felkészülünk Tél Tábornok meglepetéseire.

Hideglelés 1

Hideglelés 2

Hideglelés 3

Ködösítés

Ahogyan egyre hidegebb lett, jónak találtuk átnézni, hogyan érdemes ködlámpát használni és milyen veszélyeket rejteget az úttestre fagyó pára. Köd előttem, köd mögöttem!

Ha megtörtént a baj

Jobb mindenre felkészülni – gondoltuk – és két részben megismerkedtünk a baleseti teendőekkel. Először átnéztük, hogy mi van, ha csak a kocsink sérült meg, aztán a rosszabbik esetet is megvizsgáltuk.

Hogyan működik?

Az év során jó pár jármű főegység működését megismerhettük. Nagy sikere volt például a blokkolásgátló rendszer leírásának, aztán közkívánatra a nagytestvér, az ESP mechanizmusába is betekintettünk.

A futómű, a kormánymű és a fékrendszer működéséről főbb hibáiról is szóltunk, majd váltók, lendítőkerekek és a motor világába kalauzoltuk el az olvasókat.

Mozgóképben is

Lelkes lányok segítségével elkészült az első videó is, amelyen két hölgy cserél le egy defektes kereket egy kisautó. Ahogyan illik, szépen elkövetnek minden hibát, amit a videó megtekintése után olvasóink már biztosan nem fognak.

Fogyasztás csökkentés

Az igazi rezsicsökkentés a lábunkban van. Rengeteg apró trükköt mutattunk arra, hogyan lehet egy kis odafigyeléssel litereket spórolni. Bár azóta a benzinárak jelentősen csökkentek, a fogyasztás minimalizálása még mindig fontos, kár lenne pazarolni. Ez lett az eddigi legvaskosabb tankönyvünk, összesen négy részt élt meg

·         Mivé lesz a betankolt benzin?

·         Küzdelem az elemekkel: milyen tényezők befolyásolják a fogyasztást?

·         A légellenállás, mint a legádázabb ellenségünk

·         Fogyasztáscsökkentő praktikák

Járműfenntartás

Ebbe a nagy gyűjtőfogalomba sok minden tartozik. Írtunk a külső tisztításról, a belső takarításról, szervizelésről, szervizkönyvekről, folyadékokról két részben (2. rész) és még sorolhatnám.

Hogyan közlekedjünk?

Átkelés a vasúti átjárón, parkolási praktikák, klímahasználat, a papucs-kérdés. Mind mind fontos, de a legnagyobb visszhangja a megkülönböztető jelzéseiket használó járművek elengedéséről szóló írásnak volt.

Folytatjuk!

Az Anyukám is érteni fogja rovat nem ér véget, 2015-ben is várunk mindenkit a képernyők elé, akik a mindennapi autózást szeretnék gondtalanná tenni. Kevesebb kockázat, kevesebb idegeskedés, kevesebb probléma vezetés közben.

Köszönjük az egész éves kitartó figyelmet, minden kedves olvasónknak boldog, békés karácsonyi ünnepeket és balesetmentes, sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
A leggyakoribb hibát követte el: a mellette lévő sávban megállt az autó a gyalogátkelő előtt, ő....
2022.08.19
Összeütközött két autó az 51-es úton Dunavarsány közelében, az útszakaszt teljes szélességében....
2022.08.19
Több mint kétszer annyival ment, mint a megengedett. ..
2022.08.19
Az indiai autók 2022-ben jelenhetnek meg az orosz autópiacon – írja a carsweek.ru. A Business News....
2022.08.18
Egy turisztikailag népszerű település igyekszik minél nagyobb, akár idényjellegű forrásokat bevonni....
2022.08.18
Két motoros életét vesztette Parádsasvár közelében. Teljes útlezárás mellett tart a helyszínelés. ..
2022.08.18
Egy Ifo-tanulmány szerint különösen az autógyártók és a gépipar szenvednének súlyos károkat, ha....
2022.08.18
Egy korszak a végéhez közeledik, több új elektromos és hibrid személygépkocsit adtak el idén, mint....
2022.08.18
Valamikor a 80-as években tartalékosként behívót kaptam egy katonai továbbképzésre. A behívó....
2022.08.18
Az eset Angliában történt ugyan, de a baleset megdöbbentő. A felvételt az Origo szúrta ki. ..