Anyukám is érteni fogja! – Akassz a falra egy új naptárt… | Autoszektor

Anyukám is érteni fogja

Anyukám is érteni fogja! – Akassz a falra egy új naptárt…

2014.12.23.

…a régi már lejárt

Így énekelt Fenyő Miki a Hungária Dzsungel rock című dalában, ez év végén mindig eszembe jut. Bizony megint eltelt egy esztendő és közben csendben és halkan az Anyukám rovat is elmúlt egy éves. Olvasói visszajelzések alapján most a leglátogatottabb írások kerülnek újra terítékre néhány olyan kiegészítessel, ami nem kapott megfelelő súlyt a cikkekben.

Miért ilyen szájbarágós, nem lehetne szakmaibb?

Amikor az Autós Nagykoalíció internetes fóruma cikkek írására felkért, még nem tudtuk pontosan, hogy hogyan foglaljuk össze a rovatcímben a céljainkat. Hiánypótló sorozatra készültünk, olyanra, amiben azok is használható tudást, információt találnak, akiknek az autózás nem szerelem, vagy hobbi, hanem akik számára az autó csak eszköz, hogy azt ne mondjam nyűg. Könnyen érthető, lényegretörő írásokat készítettünk, igyekezve elkerülni a szakbarbár megfogalmazást.

Az volt a célunk, hogy olvasóink mind kevesebb nyűgöt érezzenek meg az autózásból, hasznos(nak vélt) tanácsainkkal időt, pénzt, idegeskedést és fáradságot szeretnénk megspórolni mindenkinek. A kezdetek kezdetén – akkor is tél közeledett éppen – a legégetőbb probléma az akkumulátorok téli viselkedése volt.

Akkumulátorok

Három részt is szenteltünk ennek a témának, mert úgy éreztük, csak ilyen terjedelemben tudjuk igazán körüljárni a területet: Az első részben a haldokló akkumulátor jelzéseit beszéltük át, illetve azt, hogy hogyan kell egy másik kocsi és indítókábel segítségével beindítani a kocsit. A második részben kimaxoltuk a bikázás és a töltés témát, sőt számba vettük, hogy hány helyen lehet (elrejtve) az akkumulátor az autóban. Végül ellátogattunk az akkumulátor szaküzletbe, hogy újat vásároljunk…

Téli autózás

Befagyott zárak, befagyott ajtók, lemerült távirányítók, rejtett zárak és fagymentesítés minden mennyiségben, a háromrészes horrorfilmben felkészülünk Tél Tábornok meglepetéseire.

Hideglelés 1

Hideglelés 2

Hideglelés 3

Ködösítés

Ahogyan egyre hidegebb lett, jónak találtuk átnézni, hogyan érdemes ködlámpát használni és milyen veszélyeket rejteget az úttestre fagyó pára. Köd előttem, köd mögöttem!

Ha megtörtént a baj

Jobb mindenre felkészülni – gondoltuk – és két részben megismerkedtünk a baleseti teendőekkel. Először átnéztük, hogy mi van, ha csak a kocsink sérült meg, aztán a rosszabbik esetet is megvizsgáltuk.

Hogyan működik?

Az év során jó pár jármű főegység működését megismerhettük. Nagy sikere volt például a blokkolásgátló rendszer leírásának, aztán közkívánatra a nagytestvér, az ESP mechanizmusába is betekintettünk.

A futómű, a kormánymű és a fékrendszer működéséről főbb hibáiról is szóltunk, majd váltók, lendítőkerekek és a motor világába kalauzoltuk el az olvasókat.

Mozgóképben is

Lelkes lányok segítségével elkészült az első videó is, amelyen két hölgy cserél le egy defektes kereket egy kisautó. Ahogyan illik, szépen elkövetnek minden hibát, amit a videó megtekintése után olvasóink már biztosan nem fognak.

Fogyasztás csökkentés

Az igazi rezsicsökkentés a lábunkban van. Rengeteg apró trükköt mutattunk arra, hogyan lehet egy kis odafigyeléssel litereket spórolni. Bár azóta a benzinárak jelentősen csökkentek, a fogyasztás minimalizálása még mindig fontos, kár lenne pazarolni. Ez lett az eddigi legvaskosabb tankönyvünk, összesen négy részt élt meg

·         Mivé lesz a betankolt benzin?

·         Küzdelem az elemekkel: milyen tényezők befolyásolják a fogyasztást?

·         A légellenállás, mint a legádázabb ellenségünk

·         Fogyasztáscsökkentő praktikák

Járműfenntartás

Ebbe a nagy gyűjtőfogalomba sok minden tartozik. Írtunk a külső tisztításról, a belső takarításról, szervizelésről, szervizkönyvekről, folyadékokról két részben (2. rész) és még sorolhatnám.

Hogyan közlekedjünk?

Átkelés a vasúti átjárón, parkolási praktikák, klímahasználat, a papucs-kérdés. Mind mind fontos, de a legnagyobb visszhangja a megkülönböztető jelzéseiket használó járművek elengedéséről szóló írásnak volt.

Folytatjuk!

Az Anyukám is érteni fogja rovat nem ér véget, 2015-ben is várunk mindenkit a képernyők elé, akik a mindennapi autózást szeretnék gondtalanná tenni. Kevesebb kockázat, kevesebb idegeskedés, kevesebb probléma vezetés közben.

Köszönjük az egész éves kitartó figyelmet, minden kedves olvasónknak boldog, békés karácsonyi ünnepeket és balesetmentes, sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..
2024.04.22
A legsikeresebb európai autó fél évszázados történelme eddig nyolc nemzedéket ölel fel. ..
2024.04.22
Alig futott és egy fűtött garázsban pihent mintegy harminc éven át az a Honda NSX szupersportautó,....
2024.04.22
Összeütközött két személygépkocsi Budapest I. kerületében, a Hegyalja úton, a Sánc utcánál hétfő....
2024.04.22
Az ABB Motion legújabb, „Körforgásos jelleg: Nincs vesztegetni való idő” című jelentése szerint az....
2024.04.22
A felajánlóval, Ferencz Zsolt autótörténésszel és autóival május 18-án Felnémeten is találkozhat....
2024.04.22
A magyar után a német gyártószervezeti tanúsítványt is megkapta a pécsi Magnus Aircraft Zrt. A „....