Jaguar-Land Rover

Az önvezetés okozta szédülést vizsgálja a JLR

2021.02.28.

Korábban mi irányítottunk, így nem kellett ezzel számolnunk, de mi lesz a mozgásváltozás okozta szédülés jelentkezésével, amikor majd az autónk vezet helyettünk?

Talán sokan átélték már azt a kellemetlen érzést, hogy a buszon ülve, a telefonunkat bámulva, vagy esetleg valaki mellett, az autóban utazva, és a térképet vizsgálva, egy pillanatra megszédült. Ellenben, ha mi irányítunk, tehát vezetéskor, ez nem jelentkezik. Ezt a furcsa jelenséget az okozza, hogy egy pillanatra megtéveszt minket az agyunk, és a szemünk mást érzékel, mint a belső fülünk. A szemünk lát egy bizonyos fajta mozgást, azonban a testünk mozgása eltér ettől. Például amikor azt hisszük, hogy a busz egyenesen fog haladni, de hirtelen befordul egy utcába.

Nos, ez a jelenség a hétköznapok részévé válhat azok számára is, akik autóznak majd a jövőben, ugyanis az önvezetés terjedésével fokozatosan adjuk majd át az irányítást az autónk számára. Először kisebb időszakokra, majd később talán teljesen. Így óhatatlanul jelentkezhet majd szédülés az utasok számára, ami nem túl szerencsés, ha éppen hirtelen át kéne venni az irányítást, és reagálni kéne egy forgalmi szituációra. Erre az eddig nem túl felkapott problémára keres megoldást a Jaguar-Land Rover csoport, és önvezető technológiájuk legfrisebb változatába már be is ültették a programot, ami segíthet csökkenteni a mozgásiszonyt.

A JLR szerint akár 60%-kal is csökkenthetik a jelentkező szédülést mindössze az autó mozgásának finomításával. Igyekeztek még finomabban összehangolni a lassítást, a gyorsítást és a kormányzást, tehát az adaptív tempomatot és a sávtartót, hogy csökkentsék a kellemetlen érzést. Ahogy a legtöbb hasonló rendszer, ez is képes tanulni és a megtörtént események alapján optimalizálni a következő beavatkozását. Állítólag úgy lesz képes tanulni az önvezető rendszer, hogy közben képes lesz az autó alapvető karakterét is megtartani, ami rendkívül izgalmas kihívásnak hangzik. Hiszen a legtöbben attól tartanak, hogy minden autó unalmas közlekedőedénnyé degradálódik majd, amikor átveszik tőlünk az irányítást.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.18
Teljes a paletta: az FIA által felépített rali piramis minden szintjén kínál versenyautót az M-....
2021.04.18
Egy nukleáris rakéta nem elég erős ahhoz, hogy megszökjön a Föld gravitációs vonzásából. A tervek....
2021.04.18
Halálos karambol történt szombat éjjel. A rendőrök a baleset helyszínelésének idejére az érintett....
2021.04.18
Súlyos kimenetelű vadbaleset történt szombaton az esti órákban a Mátra déli oldalán. ..
2021.04.18
A baleset miatt lezárták az M1-es autópályát a Budapest felé vezető oldalon. ..
2021.04.17
Belefér a Toyota portfoliójába egy retro sportkocsi? Az internet egyik legismertebb független....
2021.04.17
Fantázia és némi meló a végszerelésben? Nem nagy dolog, ismét trendi a régi ötlet: találd ki és....
2021.04.17
Milenko Kozanovic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.04.17
Az autómegosztók terjedésével most egy zseniális ötlet is megszületett: társasházak számára....
2021.04.17
Korlátozott darabszámú, exkluzív változatokkal bővítik Európa legkelendőbb pickupjának kínálatát....