közlekedésbiztonság

Becsaphatnak a vezetéstámogató rendszerek

2021.01.16.

Egy amerikai tanulmány szerint a sofőrök figyelmetlenebbé válnak, miután megszokják a gépjármű aktív biztonsági rendszereit.

 

A kutatás eredményei azt bizonyítják, hogy a vezetéstámogató rendszerek nyújtotta biztonságérzet miatt a sofőrök gyakrabban veszik le kezüket a kormányról. Az amerikai Autópálya-biztonsági Biztosító Intézet (IIHS) és a Massachusettsi AgeLab Műszaki Intézet vizsgálata arra irányul, hogy feltárja, hogyan hatnak a korszerű vezetéstámogató rendszerek a vezetők magatartására, milyen mértékben erősítik a figyelem elterelődésének kockázatát. A szakemberek egy hónap alatt 20 önkéntes vezetési magatartását tanulmányozták. Az érdekelte őket, hogy a jármű aktív biztonsági berendezéseinek megismerésével és alkalmazásával felépülő bizalom miatt milyen gyakran vették le mindkét kezüket a kormányról, hogy például a mobiltelefont vegyék a kezükbe, vagy a jármű konzolján lévő kezelőszerveket babrálják a vezetésre való odafigyelés helyett.

Az egyik tízfős csoport egy adaptív sebességtartó automatával (ACC) felszerelt Range Rover Evoque-ot vezetett, amely automatikusan tartja a jármű sebességét úgy, hogy közben megtartja az előre meghatározott követési távolságot. További 10 ember egy ACC-vel és Pilot Assist-tel szerelt Volvo S90-et vezetett. Ez a részben automatizált rendszer ötvözi az ACC-t a sávtartással, de megköveteli, hogy a vezető tartsa kezét a kormányon.

Egy ilyen dögös vassal végezték a kutatók a kísérlet egy részét (kép: Pixabay, Capritography)

A SAE International által kidolgozott osztályozási rendszer szerint az automatizálás szintje 0-tól (automatizálás nélkül) 5-ig (teljesen önvezető) terjed. Az 1. szintű rendszerek a vezetésben támogatják a vezetőt; az ACC ebbe a kategóriába tartozik. A 2. szintű rendszerek, például a Pilot Assist, két feladatban segíthetnek. A 2. szint a legmagasabb szintű automatizálás, amely jelenleg elérhető a sorozatgyártású járművekben Európában.

Amikor a sofőrök először ültek be a teszt járművekbe, egyáltalán nem volt jellemző rájuk a figyelem elterelődése, függetlenül attól, hogy teljesen manuálisan, avagy ACC-vel vagy Pilot Assist-tel közlekedtek. Egy hónap elteltével azonban lényegesen nagyobb valószínűséggel kallódott el a figyelmük a vezetéstől. A Volvo fejlett, 2. szintű rendszerének hatása drámaibb figyelem elterelődést eredményezett volt, mint csupán a sebességtartó automatika használata.

Ez év elején az IIHS ajánlást fogalmazott meg a vezetéstámogató rendszerek „hülyebiztos” használatának elősegítésére. Lehetővé kell tenni, hogy a vezetéstámogató rendszerek figyelemmel kísérjék, figyel-e a járművezető, és a rendszernek megfelelően kell reagálnia, amikor a figyelem megingott.

Az IIHS kutatásának eredményei, valamint a Holland Biztonsági Testület vizsgálatának eredményei alapján az Európai Közlekedésbiztonsági tanács (ETSC) megismétli felhívását a jogalkotók felé, hogy vizsgálják felül a gyakorlati sávtartó segítségnyújtási rendszerek (például a Pilot Assist) és az emberi viselkedés összefüggéseit és szabályozási lehetőségeit, annak érdekében, hogy az emberi tényező közlekedésbiztonsági kockázata csökkenthető legyen.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

nyitókép: etsc.eu

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.28
Informatikai fennakadás miatt órákra leállt a termelés a Volkswagen csoport (VW) számos üzemében, a....
2023.09.28
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt szeptember 28-án 6 óra 30 perc körül a 4918-....
2023.09.28
Elköszönhetünk az alap M3, M4 és egyéb M-es modellektől. A jövőben a BMW minden sportmodellje....
2023.09.27
Amint arról beszámoltunk, informatikai hiba miatt leállt a termelés a Volkswagen-konszern....
2023.09.27
A VW németországi üzemei ​​leálltak. Egy informatikai hiba megbénította a csoport központi....
2023.09.27
A vezetés egyre inkább luxussá válik – a költségek az utóbbi időben aránytalanul megemelkedtek –....
2023.09.27
Összeütközött három személyautó az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 39-es....
2023.09.27
„Pollerpiknik“ címmel szervezett demonstrációt és közösségi eseményt az Ágfalva/Schattendorf....
2023.09.27
Három célzott lövéssel állította meg a szentendrei körzeti megbízott egy menekülő embercsempész....
2023.09.27
Lassan egy hónapja becsengettek, ez azt jelenti, hogy szépen lassan mindenki visszarázódik a....