Citroën

Citroënek sztárszerepben az Oscar-díjra is jelölt rendező új filmjében

2021.11.01.

A stáb a forgatás elején ellátogatott a márka legendás modelljeit őrző Conservatoire Citroën-be, hogy kiválaszthassa azokat a típusokat, amelyek a történetben fontos szerepet játszhatnak,

A Francia kiadás, az Oscar-díjra is jelölt rendező, Wes Anderson legújabb filmje egy képzeletbeli, XX. századi francia kisvárosban kiadott – ugyanilyen című – amerikai magazin utolsó számának sztorijai közül elevenít meg egy csokorra valót. Az alaptörténet egy Ennui-sur-Blasé nevű fiktív városkában játszódik, amelyben Franciaország egész története összesűrűsödik.

A Citroënnel folytatott művészi együttműködés az egész filmet áthatja. A stáb a forgatás elején ellátogatott a márka legendás modelljeit őrző Conservatoire Citroën-be, hogy kiválaszthassa azokat a típusokat, amelyek a történetben fontos szerepet játszhatnak, így például a Traction-t és a Type H-t. De más Citroën modellek – például a Kacsa (2CV), az Ami 6, a DS és a GS – is fel-felbukkannak a tipikus francia városka utcáin.

Amikor a francia földön, Ennui-sur-Blasé városában kiadott nagy példányszámú amerikai magazin, A Francia Kiadás főszerkesztője meghal, az egész szerkesztőség összegyűlik, hogy írjanak egy nekrológot. A népszerű főnökhöz fűződő emlékekből négy történet áll össze egy mozifilmmé a vásznon. A 30-as, 40-es és 50-es évek drámai hangulatú francia krimiit idéző, „A rendőrkapitány privát étkezője” című rész egyik kulcsjelenetében a valós képsorok helyébe animált filmkockák lépnek, mintegy tisztelgésül a francia képregények, illetve a forgatás helyszínéül szolgáló, ugyanakkor a képregény fővárosaként ismert Angoulême városa előtt. Az autós üldözés sztárja pedig nem más, mint a legendás Traction!

A több mint száz éve töretlen népszerűségnek örvendő Citroën márka a kezdetektől jelen van a mozivásznon, és filmtörténeti jelentőségű jelentek egész sora kötődik a márka legkülönfélébb modelljeihez. Hogy csak néhány, világszerte ismert példát említsünk: 40 éve tűnt fel a Kacsa (2 CV) a James Bond-sorozatban (Szigorúan bizalmas, 1981), aminek egy különleges kiadás is emléket állított, majd egy DS is megjelent a Vissza a jövőbe 2. részében (1989), a Verdák 2 (2011) egyik jelenetében pedig egy DS és egy Kacsa talál egymásra a Szajna felett... Wes Anderson Édes vízi élet (2004) című filmje kétféle módon is kapcsolódik a Citroën márkához: egyrészt Zissou kapitány egy Citroën nevű hotelben szabadítja ki túszul ejtett társát, másrészt pedig a főhősök egy sárga Méharival jönnek-mennek a szárazföldi bázisul szolgáló szigeten.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Szentlőrinc térségében forgalmi akadályra kell számítani – jelentette az Országos....
2024.05.29
Ideális megoldás lenne az automobilizmus gondjaira a hidrogénhajtás, mert nem szennyezi a....
2024.05.29
Egyszerre két, párhuzamos kutatási és fejlesztési projektet indít útjára a Toyota. Az egyikben a....
2024.05.29
Az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül a gyári első szerelés (original equipment, OE....
2024.05.29
Két kerékpáros ütközött össze Debrecenben, egyikőjük súlyos sérüléseket szenvedett. ..
2024.05.29
Befejeződött a Hungaroringen zajló munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át....
2024.05.29
Megint jön egy újabb szezon, kétkerékre pattan a magyar! De jó is lenne, viszont nem eszik ilyen....
2024.05.29
A retró járművek rajongói 2024. június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villanymozdony....
2024.05.29
Visszatérnek az étkezőkocsik a Balaton InterCitykbe. Idén május 25-től – egészen a szezon végéig –....
2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....