Citroën

Citroënek sztárszerepben az Oscar-díjra is jelölt rendező új filmjében

2021.11.01.

A stáb a forgatás elején ellátogatott a márka legendás modelljeit őrző Conservatoire Citroën-be, hogy kiválaszthassa azokat a típusokat, amelyek a történetben fontos szerepet játszhatnak,

A Francia kiadás, az Oscar-díjra is jelölt rendező, Wes Anderson legújabb filmje egy képzeletbeli, XX. századi francia kisvárosban kiadott – ugyanilyen című – amerikai magazin utolsó számának sztorijai közül elevenít meg egy csokorra valót. Az alaptörténet egy Ennui-sur-Blasé nevű fiktív városkában játszódik, amelyben Franciaország egész története összesűrűsödik.

A Citroënnel folytatott művészi együttműködés az egész filmet áthatja. A stáb a forgatás elején ellátogatott a márka legendás modelljeit őrző Conservatoire Citroën-be, hogy kiválaszthassa azokat a típusokat, amelyek a történetben fontos szerepet játszhatnak, így például a Traction-t és a Type H-t. De más Citroën modellek – például a Kacsa (2CV), az Ami 6, a DS és a GS – is fel-felbukkannak a tipikus francia városka utcáin.

Amikor a francia földön, Ennui-sur-Blasé városában kiadott nagy példányszámú amerikai magazin, A Francia Kiadás főszerkesztője meghal, az egész szerkesztőség összegyűlik, hogy írjanak egy nekrológot. A népszerű főnökhöz fűződő emlékekből négy történet áll össze egy mozifilmmé a vásznon. A 30-as, 40-es és 50-es évek drámai hangulatú francia krimiit idéző, „A rendőrkapitány privát étkezője” című rész egyik kulcsjelenetében a valós képsorok helyébe animált filmkockák lépnek, mintegy tisztelgésül a francia képregények, illetve a forgatás helyszínéül szolgáló, ugyanakkor a képregény fővárosaként ismert Angoulême városa előtt. Az autós üldözés sztárja pedig nem más, mint a legendás Traction!

A több mint száz éve töretlen népszerűségnek örvendő Citroën márka a kezdetektől jelen van a mozivásznon, és filmtörténeti jelentőségű jelentek egész sora kötődik a márka legkülönfélébb modelljeihez. Hogy csak néhány, világszerte ismert példát említsünk: 40 éve tűnt fel a Kacsa (2 CV) a James Bond-sorozatban (Szigorúan bizalmas, 1981), aminek egy különleges kiadás is emléket állított, majd egy DS is megjelent a Vissza a jövőbe 2. részében (1989), a Verdák 2 (2011) egyik jelenetében pedig egy DS és egy Kacsa talál egymásra a Szajna felett... Wes Anderson Édes vízi élet (2004) című filmje kétféle módon is kapcsolódik a Citroën márkához: egyrészt Zissou kapitány egy Citroën nevű hotelben szabadítja ki túszul ejtett társát, másrészt pedig a főhősök egy sárga Méharival jönnek-mennek a szárazföldi bázisul szolgáló szigeten.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.24
A  Hockenheimring 90. évfordulója alkalmából bemutatja elektromos sportautójának első különleges....
2022.05.24
A szlovák szakszervezetek általános sztrájkkal fenyegetőznek – írja az automobilwoche.de   ..
2022.05.23
A BMW Motorrad bemutatta a BMW M 1000 RR 50 Years M jubileumi modelljét. ..
2022.05.23
Sokszor bizonyul elégtelennek az autósok természetes intelligenciája, gyakori a tahó megnyilvánulás....
2022.05.23
Súlyos karambol történt délután Hajdúböszörményben – számolt be róla az Országos Katasztrófavédelmi....
2022.05.23
Új támogatási alappal ösztönzi a vállalati napenergia-termelés kiépítését a főváros: akár 200 ezer....
2022.05.23
A Toyota házi tuningcégének számító japán Modellista a prémium szabadidő-autó megjelenését....
2022.05.23
Technológiai színház, monumentális nappali, térugró űrhajó a BMW iX, amit nehéz lenne bármihez is....
2022.05.23
„Hétfőn reggel az M1-es 68-as kilométerszelvényénél található forgalomfigyelő kameránk képén....
2022.05.23
A következő modellévre egy sor fejlett kényelmi technológiával egészíti ki a Highlander....