használtautó vásárlás

Használtautó-vásárlás biztonságosan?

2015.06.17.

Elsősorban a használtautó vásárlókat foglalkoztatja a kérdés: vajon van-e megoldás a visszatekert kilométerórák és trükkös használtautó nepperek ellen? Míg ezidáig nemhogy egy laikus családanyát, de még egy autóbolond férfiembert is nagy eséllyel át tudott ejteni a palánkon egy közepesen dörzsölt eladó, egy hamarosan debütáló szolgáltatásnak köszönhetően a jövőben egyre nehezebb dolguk lesz a trükközőknek. Az Autószektor elsők között számol be arról, hogyan szolgálja a KEKKH online Gépjárműadat-lekérdező szolgáltatása a vásárlók érdekeit?

A gazdasági válságból való kilábalás lassan kezdi éreztetni a hatását mind az új autók, mind a használtautók piacán (erről szóló ICDP elemzéseink IDE és IDE kattintva olvashatók). A 2013-as növekedő tendencia tavaly tovább folytatódott, mindemellett a használtautó értékesítés továbbra is meghaladta az új autó értékesítés piacát, ahogy arról az Autós Nagykoalíció tagjaként az autópiaci marketinggel és információszolgáltatással foglalkozó DataHouse adataira támaszkodó cikkünkben korábban már  beszámoltunk.

(adatok forrása: DataHouse)

A használtautó vásárlás többé kevésbé lutri, éppen ezért a potenciális vásárló minden olyan muníciót szívesen fogad, amely csökkenti a vásárlás kockázatait. Különösen igaz ez az árérzékeny piacokon, így hazánk esetében is. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) jóvoltából még idény nyáron egy hiánypótló szolgáltatás kerül bevezetésre, amely a használtautó piacon kiszemelt gépjármű kulcsadatainak azonnali lekérdezését teszi lehetővé.

De mi is ez pontosan és hogyan fog működni?

A tervek szerint a KEKKH honlapján elérhető gépjárműadat-lekérdező szolgáltatás Ügyfélkapu regisztrációval vehető majd igénybe. A használatához ezen felül nem kell mást tudni, mint a kiszemelt gépjármű rendszámát. A portálon keresztül néhány kattintással egyszerűen lekérdezhetőek lesznek a gépjármű nyilvántartásban szereplő adatok, így többek között kiderül a gépjármű gyártmánya, típusa, elsődleges színe, színkódja, hogy forgalomban van-e, az összes nyilvántartásban rögzített km-óra állás és a rögzítés időpontja (!), valamint az esetleges körözés ténye.

Az összes lekérhető adat közül a legértékesebb talán a km-óraállás, amelynek köszönhetően használtautó vásárláskor kiszűrhetőek lesznek a szélsőséges, esetleg manipulált értékek. A használtautó vásárlás futásteljesítmény-állapot dilemmájával kapcsolatban az Anyukám is érteni fogja rovatunkban korábban már adtunk néhány tanácsot. Az óra visszapörgetéséért egyébként akár egy év börtön is járhat, erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Arról is írtunk korábban, hogy ez mennyire jellemző módja hazánkban is az autó „jóárasításának”, sőt arról is, hogy milyen lépéseket tett a felelős szaktárca a visszaélések visszaszorítása érdekében (egyébként ez az alapja a most bevezetésre kerülő szolgáltatásnak).

Mennyi az annyi? Van rá esély, hogy ezek után higgyünk a szemünknek…

A szolgáltatás részeként lehetőség nyílik bizonyos adatok egyezőségének ellenőrzésére is, ahol az ellenőrizni kívánt adatok megadása után (pl. forgalmi engedély száma; a jármű gyártási éve stb.) a rendszer egy „egyezik” vagy „nem egyezik” választ ad attól függően, hogy a megadott adat megegyezik-e a nyilvántartásban szereplő adattal. A komolyabb érdeklődőknek a több kiszemelt autó közti választás dilemmájának feloldását elősegíti, hogy egy gépjárműadat-lekérdezés során akár több gépjárműre vonatkozóan is igényelhetünk adatot, és kérhetünk adategyezőség vizsgálatot.

Da de mennyibe fáj is ez pontosan?

A szolgáltatás igazgatási szolgáltatási díja gépjárművenként 275 Ft, de eljárásonként a minimum fizetendő összeg 625 Ft.

·        1 gépjármű lekérdezése - 625 Ft

·        2 gépjármű együttes lekérdezése – 625 Ft

·        3 gépjármű együttes lekérdezése – 825 Ft

·        4 gépjármű együttes lekérdezése – 1100 Ft

·        5 gépjármű együttes lekérdezése – 1375 Ft

·        stb.

Sok? Kevés? Nem kell atomfizikusnak lenni ahhoz, hogy gyors kockázatelemzést végezve megvilágosodjunk: kevesebb mint két liter üzemanyag áráért akár sokszázezer forint kiadástól is megkímélhetjük magunkat, elég csak a visszapörgetett kilométeróra-állásra vagy egy eladásra gyorsan összetákolt autóval való kálváriára gondolni.

„Nekem te ne, én is ebből élek…”

 

Tárgyalási pozíciónkat erősítheti, hogy az Ügyfélkapu tárhelyére lementett PDF formátumú, egyszerűsített határozatott kinyomtathatjuk, és ott lobogtathatjuk a kereskedő orra előtt. Kíváncsian várjuk a szolgáltatás megjelenését, de egy biztos: ha beválik, egyrészt villámgyorsan rettenetesen népszerűvé válik a használtautó vásárlók körében, másrészt jelentős mértékben hozzájárulhat a „fair play” eladó-vevő kapcsolat megteremtéséhez, és a a tiszta piaci viszonyok kialakításához. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.23
Modellfrissítést kapott a cseh gyártó legnépszerűbb modellje, a külső mellett a belső sem maradt....
2024.02.23
Az MG Motor Hungary alig ünnepelte meg első születésnapját Magyarországon, máris újabb mérföldkőhöz....
2024.02.23
A heves havazás fennakadásokat és forgalmi dugókat okoz Tirol útjain – írja az osztrák....
2024.02.23
Már hivatalos képeken látható a BYD prémium almárkájának karcsú szedánja, ami döbbenetesen erős....
2024.02.23
- A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával....
2024.02.23
Az áremelés súlyosan érinti a „nagy” autókat.   ..
2024.02.23
- Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi....
2024.02.23
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.....
2024.02.23
A magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató rendszerét....
2024.02.23
Közeleg a 2024-es, UNIX-AMTS Autó, Motor és Tuning Show, ahol Magyarországon először lesznek....