Lincoln

Így nézett volna ki a Ford Thunderbird Lincoln változata

2024.03.30.

A kétezres években megújított Thunderbird testvére lett volna a Lincoln Mark X, kényelmes, luxus belsővel és lehajtható tetővel.

A kétezres évek elején nosztalgiahullám kapta el az emberiséget, ami az autóipart sem hagyta ki. Több gyártó döntött úgy, hogy itt az idő elővenni és leporolni régi modelleket, persze modern köntösben. Ennek a mozgalomnak köszönhetjük a Volkswagen New Beetle-t, a Ford Thuderbirdöt vagy a pár éve újra előkerült Ford Broncót. Vannak azonban olyan modellek, amelyek sosem láttak napvilágot és a projektjük hamvába halt. Pontosan ilyen volt a fenn említett Thunderbird testvérmodellje, a Lincoln Mark X.

A Lincoln Mark X. (Forrás: Macum Auctions)

A Ford cégcsoportba tartozó Lincoln mindig is a Cadillac versenytársa volt, a két amerikai gyártó fej-fej mellett küzdött, hogy elnyerjék az uralmat a luxusautó-piacon. Végül ironikus módon a prémium német márkák lesodorták őket, de mind a Caddy, mind a Lincoln megtalálta saját, ha nem is annyira vezető, de mindenképp profitábilis pozícióját. A kétezres években viszont még nagyban ment a verseny, és amikor a Ford bedobta a Thunderbird életrehívásának ötletét, a Lincoln azonnal dolgozni kezdett a testvérautón, mivel a cégnél évtizedek óta bevett gyakorlat volt, hogy ugyanazon platformra épül minden márkából egy-egy modell.

A T-Bird végül elég visszásra sikeredett, nem sok pozitív kritikát kapott, negatívat annál inkább, így a Lincoln már bele sem kezdett a testvérautó sorozatgyártásának ötletébe, egyetlen prototípus azonban fennmaradt. A koncepcióautók általában nem teljes értékű, utcai használatra alkalmas gépek, soknak például nincs is motorja, mivel éppen a külső vagy beslő bemutatása a cél, éppen emiatt a legtöbbet  aprojekt kukázása után vagy megsemmisítik, vagy a gyártó múzeumába kerül. A Lincoln esetében azonban eladósorba került a Mark X-re keresztelt projekt koncepció modellje. A Mecum Auctions nevű cég bocsájtja licitre a 2004-es Lincoln prototípust, amelyet egy szerencsés - és vélhetően igen tehetős - egyén március 8-án vihet haza.

Thunbderbird, csak luxuskivitelben. (Forrás: Macum Auctions)

A Mark X

A koncepció 2004-ben debütált a detroiti Észak-Amerikai Nemzetközi Autószalonon és a Thunderbird receptjét követte, csak sokkal több csillogással és luxussal: kétajtós kupé lehajtható tetővel. Felhajtott állapotban panoráma tetőablak, hogy így is jusson fény az utastérbe. Az autóban ugyanaz a Jaguar alapú motor van, mint a Thunderbirdben: 3,9 literes, V8-as DOHC, amely 280 lóerőre és 388 Nm-nyi nyomatékra képes. A modell hátsókerék-meghajtásos és természetesen automata sebességváltós volt. A kupé nem összekeverendő az MKX crossoverrel, amely a Lincoln gyártásba is kerülő SUV-ja volt néhány évvel később és ahol az X nem a 10-es számot, hanem a crossover szegmenst jelölte.

A Mark X valamivel szélesebb, mint testvére: 2764 mm a Lincoln tengelytávja, míg a Fordé 2723. Hosszanti irányban viszont a Lincoln marad alul, 4699 mm a hosszúsága, míg a Ford 4732 mm. Persze ez a valósában 4 centiméter sincs, így nem sokan vennék észre a különbséget. Oldalról nézve szinte alig lehetne megkülönböztetni a két modellt, ebben a tető kialakítása segíthetett. Míg a Thunderbird lenyitható teteje egyszerű ponyva volt és az autóhoz külön járt egy keménytető, amit a tulajdonosnak fel kellet szerelnie az autóra, addig a Mark X fémtetőt kapott, amely sokkal kifinomultabb és kényelmesebb megoldás lett volna, hiszen egyetlen gombnyomással le-és fel lehetett nyitni, nem kellett egy másik tetővel bajlódni.

Keménytető panorámával. (Forrás: Macum Auctions)

A külső dizájn szintén a T-Birdre hajazott, "lincolnizált" módon: azaz a Lincoln modellek orrát kapta az autó, a tojástartó néven ismert hűtórács az akkori többi Lincolnon is megjelent, de a modell több eleme hasonlóságot mutatott egy korábbi koncepcióautóéval, a Lincoln MK9-cel. A külső szín a Lincoln saját Atlantic Pearl fantázianevű árnyalata, amelyet hétköznapiasan kékes metálszürkeként leetne leírni, persze a gyári név sokkal jobban hangzik. A gyártó akkori bejelentése szerint ez a szín különböző megvilágításban más-más árnyalatnak tűnik, aminek eléréséért a Lincoln sokat kísérletezett.

A belső szintén a testvérautóhoz hasonlít, persze a kényelem sokkal magasabb, mint egy mezei Fordban. Minden bőr, az ülésektől a kesztyűtartó borításáig, a bézs árnyalatnak Lime Sorbet a hivatalos neve, ami viszont már kevésbé hihető, bár lehet, hogy itt is a megvilágítástól látszódhat lime színűnek, de a képeken én bézst látok.

A kétezres évek legfejlettebb technikái és a luxus találkozása. (Forrás: Macum Auctions)

A Mark X koncepcióautónak nem ez az első rodeója az aukción. A Lincoln még 2010-ben vált meg a prototípustól és a projekten dolgozó James Powers dizájner volt a szerencsés, aki hazavihette az egyedülálló modellt. Powers azonban 2023-ban elhunyt és az autó a Mecumhoz került, akik márciusban bocsájtják áruba a Mark X-et. Azonban aki elviheti a kocsit, ne számítson hétvégi kriándulásokra, mivel az autónak nincsen forgalmi engedélye vagy rendszáma. Természetesen így is biztosra veszem, hogy nem egy ember akad majd, aki meg akarja majd kaparintani ezt a koncepcióautót.

Na, ezt nem teheti meg az új tulajdonos, kivéve ha trélerrel viszi ki a kocsit. (Forrás: Ford Press)

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Nyitókép: Macum Auctions

Forrás: 
Motor1.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..