Toyota Yaris GR

Indul a továbbfejlesztett GR Yaris értékesítése, kiderültek a limitált szériák árai is

2024.03.31.

A Toyota bejelentette, hogy a frissített modellt április 8-tól lehet megvásárolni Japánban. A minden részletében javított új verzió drágább lett elődjénél, de a legtöbbet a különleges festésű és technikájú Sébastien Ogier Editionért és a Kalle Rovanperä Editionért kell fizetni.

A két ralivilágbajnokkal közösen fejlesztett, sorszámozott különkiadásokból összesen csak 100-100 darabot fognak Japánban értékesíteni, a vásárlás jogát lottóhúzással döntik el. Az április 18-i sorsoláson csak a Gazoo Racing Garage-okban értékesített szelvényekkel lehet részt venni. Japánban az Ogier Editionért és a Rovanperä Editionért is 8,45 millió jent (20,5 millió forint) kell fizetni, ami 70%-kal több, mint a normál, kézi váltós Toyota GR Yaris RZ High Performance 4,98 millió jenes (12,1 millió forint) ára. A limitált szériás modellekhez az új nyolcfokozatú GR Direkt automata váltó nem választható, a normál modellekhez 350 ezer jen (850 ezer forint) a felára.

Európában többet kell fizetni az új GR Yarisért, pedig a vásárlók 304 helyett „csak” 280 lóerővel, és 400 helyett „csak” 390 Nm-rel kapják meg az autót. Az Egyesült Királyságban az alapváltozat kézi váltóval 44 250 fontba (20,47 millió forint), az Ogier és a Rovanperä Edition is 60 ezer fontba (27,75 millió forint) kerül. A limitált szériás modellekhez Európában sem választható automata váltó, a normál modellekhez 1500 font (694 ezer forint) a felára. Magyarországon áprilisban derülnek ki a frissített GR Yarisok árai, de annyit már most lehet tudni, hogy csak a sportcsomagos (Circuit), javított hűtésű verziót fogják forgalmazni.

A Toyota a GR Yaris 2020-as debütálása után is folytatta a modell fejlesztését a különböző motorsport-szakágakban történő versenyzés által. A gyári sportrészleg a „vezetőközpontú autógyártást” az extrém környezetben alkalmazott „törés és javítás” módszere, valamint a hivatásos versenyzőktől, továbbá a Toyota elnökétől, Tojoda Akiótól (Morizo) kapott visszajelzések segítségével valósította meg.

Az elhíresült „köszönöm, hogy összetörted” kifejezést többször is elmondhatták a mérnökök a járművet határokig feszegető versenyzőknek, akik nélkül az 1,6 literes, háromhengeres turbómotort nem lehetett volna erősebbé tenni. A Japán Ralibajnokságban futó versenyautókban ugyanis olyan terhelésnek tették ki az erőforrásokat, ami néha a dugattyúk és más alkatrészek töréséhez vezetett. Az okok elemzésével és az ellenintézkedések végrehajtásával a mérnökök végül növelni tudták az utcai változatokban is a teljesítményt a megbízhatóság megtartásával. Emellett az olajhűtőt többfokozatúvá tették a nagy terheléssel járó vezetési idő (pályázás) meghosszabbítása érdekében.

Ha fejlesztés közben a GR Yaris néha elromlott, az azt jelentette, hogy egy újabb problémát kellett rajta megoldani. A szerelők minden esetben keményen dolgoztak a törött alkatrészek helyszínen történő javításán vagy cseréjén, hogy a versenyautó tovább mehessen. Közben a mérnökök hálásak voltak a pilótáknak a problémák feltárásáért. „Nem érdekel, ha elromlik, megpróbálom újra” – volt a másik jelmondat a fejlesztés során, ami jól jellemzi Tojoda Akio és a Toyota filozófiáját arra vonatkozóan, hogy hogyan kell egyre jobb autókat készíteni. A Gazoo Racing mérnökei a versenyzők véleményét nemcsak a motorral, hanem a hajtással, a karosszériával, a belső térrel, a külsővel kapcsolatban is kikérték a teljesítmény átfogó javítása érdekében.

A továbbfejlesztett, 2024-es Toyota GR Yaris főbb újdonságai:

- erősebb, nyomatékosabb motor (Japán: 304 LE/400 Nm, Európa: 280 LE/390 Nm)

- nagyobb teljesítményű hűtő, olajhűtő, töltőlevegő-hűtő (utóbbi vízpermettel hűthető)

- új nyomatékelosztási arányok az összkerékhajtásnál (normál: 60:40, versenypálya: 30:70, murva: 53:47)

- opciósan nyolcfokozatú, kézzel is kapcsolható GR Direkt automata váltó

- üzemmódválasztó három állással (sport, normál, üzemanyag-takarékos)

- megerősített első futómű-bekötési pontok

- feszesebb rugók

- több darabból álló, sérülés esetén olcsóbban javítható lökhárítók

- nagyobb légbeömlők elöl, légkivezető nyílás hátul

- a hátsó lámpába áthelyezett ködlámpa, valamint a tolatólámpa

- a tetőszpojlerről a hátsó lámpák közé költöztetett harmadik féklámpa

- merevebb karosszéria 24%-kal több ragasztással és 13%-kal ponthegesztéssel

- 25 mm-rel alacsonyabbra beépített vezető és utasülés

- új, 15 fokkal a vezető felé döntött műszerfal, amely 50 mm-rel alacsonyabb a réginél

- 12,3 colos digitális műszerfal-kijelző

- továbbfejlesztett Toyota Sefety Sense

- digitális kulcs

Mindkét limitált széria világpremierjét a Monte Carlo-ralin (január 25-28.) tartották, amely a 2024-es rali- világbajnokság első fordulója volt. Az Ogier Edition egy új matt ezüst árnyalatban pompázik, míg a Rovanperä Edition háromtónusú fényezéssel rendelkezik, amelyet a kétszeres világbajnok finn pilóta barátja tervezett. Egyedi, szénszálat hátsó szárnyat is kaptak a limitált szériák, de Ogier és Rovanperä arra törekedett, hogy a róluk elnevezett GR Yarisok nem csak külsejükben, hanem vezethetőségükben is többet nyújtsanak az alapváltozatoknál. Ennek érdekében 2x2 új összkerékhajtás-üzemmódot fejlesztettek ki, amelyek a „Murva” és „Versenypálya” módokat váltották fel. Ogier autójában a Morizo és a Seb állások jelentek meg, amelyek könnyebben uralhatóvá, semlegesebben kanyarodóvá teszik az autót, Rovanperäéba pedig a Donut és a Kalle üzemmódok érkeztek, amelyek a driftelést és az erőcsúsztatást segítik elő.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..