autóipar

Jelentősen sújtotta a Covid-19 világjárvány a Volkswagen Csoport üzleti tevékenységét

2020.04.30.

Jelentős veszteségeket könyvelhetett el üzleti tevékenysége során a Covid-19 világjárvány következtében a Volkswagen Csoport a folyó pénzügyi év első három hónapját követően. 

Ügyfélkiszállításai 23,0 százalékkal 2,0 (2,6) millió járműre estek vissza az előző év azonos időszakához képest, forgalma pedig januártól március végéig 8,3 százalékkal 55,1 (60,0) milliárd euróra csökkent. A különleges hatások nélküli működési eredmény jelentősen, 81,4 százalékkal 0,9 (4,8) milliárd euróra mérséklődött. Az előző évben a dízel témakörből adódó különleges hatások –1,0 milliárd euróval terhelték az eredményt, míg 2020 első negyedévében nem adódtak különleges tételek. A forgalomarányos működési nyereségarány 2020 első negyedévében 1,6 százalékra (6,4 illetve 8,1 a különleges hatások nélkül) adódott. A vásárlói kereslet visszaesése miatt bekövetkezett értékesítéscsökkenés mellett a nyersanyag- és tőkepiacokon támadt zavarok a nyersanyag-fedezeti ügyletek valós értékének (Fair Value) képzéséből, valamint a devizaárfolyamokból származó negatív hatásokhoz vezettek. Az adózás előtti eredmény 0,7 (4,1) milliárd euróra csökkent.

Frank Witter, a vállalatcsoport igazgatótanácsának a pénzügy és az IT területeiért felelős tagja hangsúlyozta: „A világméretű Covid-19 járvány jelentősen sújtotta üzleti tevékenységünket az első negyedévben. Számos ellenintézkedést foganatosítottunk a költségek csökkentése és a likviditás biztosítása érdekében, s pénzügyi helyzetünk továbbra is stabil. Megkezdődött a Kínán kívüli gyáraink fokozatos újraindítása is, amely során egyértelműen munkavállalóink és beszállítóink egészsége áll az első helyen, a múlt héten pedig Németországban újra kinyitottak a márkakereskedők. Mindezzel közösen tettük meg az első lépéseket üzleti tevékenységünk újraindítása felé. A Volkswagen Csoport intenzíven összpontosítva és elkötelezetten vészeli át ezt a példátlan válságot.”

A teljes évre pozitív működési eredmény várható

A Volkswagen Csoport arra számít, hogy ügyfélkiszállításai a Covid-19 világjárvány következtében jelentősen az előző évi alatt alakulnak 2020 folyamán. Kihívások adódnak továbbá elsősorban a fokozódó piaci versenyből, a nyersanyag- és a devizapiacok volatilitásából, valamint a szigorúbb károsanyag-kibocsátási követelményekből. A Covid-19 világjárvány következtében a Volkswagen Csoport forgalma 2020-ban várhatóan jelentősen elmarad az előző évi szinttől. Összességében a Volkswagen Csoport az előző évhez viszonyítva nagymértékben csökkenő, ám továbbra is pozitív működési eredményt vár a 2020-as évre.

Az autós üzletág kutatás-fejlesztési (R&D), valamint eszközberuházási aránya a keresletcsökkenéssel visszaeső forgalom következtében a vonatkozó intézkedések ellenére is várhatóan egyaránt az előző évi felett alakul 2020 során. A csökkenő vásárlói igények, a dízel témakörhöz kapcsolódó kifizetések, valamint a fúziók és felvásárlások (Mergers & Acquisitions) likviditás-kiáramlása következtében 2020-ra a tavaly évi érték alatti nettó cash-flow várható. Ennek eredményeként az autós üzletág nettó likviditása szintén elmarad az előző évi szinttől. A befektetésarányos megtérülés (ROI) eredménytől függően várhatóan az előző évi értéknél alacsonyabban alakul, illetve a befektetett értékre meghatározott, kilencszázalékos minimális kamatelvárástól is elmarad.

Továbbra is stabil az autós üzletág nettó likviditása

Az autós üzletág nettó likviditása március végén 17,8 milliárd eurót, míg 2019 december végén 21,3 milliárd eurót tett ki, az autós üzletágbeli –2,5 milliárd euró nettó cash-flow pedig 4,5 milliárd euróval alacsonyabb az előző évi értéknél. A kutatás-fejlesztési költségek az első három hónapban 3,6 milliárd eurós értékkel 2,3 százalékkal adódtak magasabbra, mint az előző év azonos időszakában. A kutatás-fejlesztési arány elsősorban a forgalomcsökkenés következtében 8,0 (6,9) százalékra nőtt. A vállalatcsoport autós üzletágának eszközberuházásai 2,1 (2,0) milliárd euróra, eszközberuházási aránya pedig a világjárvány következtében csökkenő forgalom eredményeképpen 4,7 (4,0) százalékra emelkedett.

Márkák és üzletágak

A Volkswagen Személyautók márka 765 000 (910 000) gépkocsiját értékesítette az év első három hónapja alatt, ami 16,0 százalékos csökkenést jelent. A Gol és a Passat sorozat eladásai e tendenciával szemben bővülést mutattak és a T-Cross is nagyon népszerűnek bizonyult. A 19,0 milliárd eurós forgalom 11,9 százalékkal alakult alacsonyabban az előző évinél, míg a működési eredmény (az előző évben különleges hatások nélkül) 481 (921) millió euróra csökkent. Utóbbi esetében a Covid-19 világjárvány okozta volumencsökkenés, a költségnövekedés és a modellek szerinti megoszlás (modellmix) kedvezőtlenebb alakulásának hatásait nem tudták ellensúlyozni a csökkentett értékesítési támogatások és az előnyösebb árpozícionálás.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.18
Minden évben lehetne írni arról, hogy készüljünk fel a motorosokra az utakon, mert minden évben (....
2022.05.18
Mladá Boleslavban a ŠKODA AUTO megkezdi a Volkswagen-csoport Moduláris elektromos platformjának (....
2022.05.18
Több logisztikai szolgáltató figyelmeztető sztrájkja miatt átmenetileg leálltak a gyártósorok a....
2022.05.18
A brit gyártó akadályokat nem ismerő 4x4-es modellcsaládja tovább bővül a legtágasabb Defender 130....
2022.05.18
Januártól márciusig a Daimler Truck a vártnál sokkal jobban teljesített. A haszonjármű-gyártó most....
2022.05.18
Kamion és busz ütközött az M1-es autópályán - írja a Katasztrófavédelem. A busz kigyulladt, a....
2022.05.18
A hazai bevásárlóközpontok közül elsőként a Westend tette lehetővé a teljesen automatizált, okos....
2022.05.18
Biatorbágy térségében, az M0-ás autóút csomópontja közelében, a főváros felé vezető oldalon....
2022.05.18
A következő öt évben 150 millió forintnak megfelelő összeget költ méhek, pillangók, bogarak,....
2022.05.18
Az ellátási láncokkal kapcsolatos problémák hatással voltak a Schaeffler első negyedévi eredményére....