ICDP

A legnagyobb független használtautó piaci szereplők Európában 2. rész - Tudod ki a vetélytársad?

2016.10.26.

Az autóipari kutatásokkal foglalkozó ICDP nemzetközi szakmai szervezet legújabb anyagában azt fejtegeti, vajon a használtautó piac szereplői tudják-e, kik a versenytársaik? A beszámoló tartalmazza a használt autó piacon a legnagyobb független piaci szereplők legfőbb jellemzőit, különös figyelmet fordítva a kiskereskedelmi tevékenységre. A második részben ezeknek a szereplőknek a teljesítményét elemezzük, és mutatjuk be működésüket az egyes piacokon.

A főbb európai piacokon jelenlévő, legnagyobb független használt autó piaci szereplők súlyának, illetve méreteinek érzékeltetése céljából az alábbi ábra szolgál, amelyen a piaci részesedés és átlagos jellemzők vannak feltüntetve a forgalom és az értékesített autók függvényében. Az ábrán egy összehasonlítás látható a piaci részesedést tekintve a top 10 független használtautó kereskedő (lásd kék színű sáv) és a top 10 franchise kereskedő (lásd piros sáv) között az összes használtautó eladás alapján. Látható, hogy a független értékesítők piaci részesedésének aránya mindenütt alacsonyabb, mint a franchise kereskedőké: Franciaországban, Németországban és Olaszországban 1,5% körül mozog, míg a franchise partnerek 3% körül teljesítenek. Az Egyesült Királyságban a legnagyobb független piaci szereplők teljes használtautó értékesítése 3% körül mozog, míg a legelső 10 franchise kereskedő részesedése közel 9%.

A franchise kereskedők jobban teljesítenek, mint a függetlenek, derül ki az ICDP kutatásából (forrás: ICDP)

Mindehhez hozzátartozik, hogy a legnagyobb független piaci szereplők telephelyeinek száma általában jóval kevesebb, mint a legelső 10 franchise kereskedőé. Így van ez az Egyesült Királyságban is, ahol legnagyobb 10 független használtautó kiskereskedő mintegy 30 üzletet birtokol, míg a top 10 franchise kereskedők több mint 1100 helyszínen működik, bár nem minden telephelyükön foglalkoznak használtautó értékesítéssel. Az ábrán a narancssárga színű jelzés mutatja az értékesített gépjárművek mennyiségét a telephelyekre vetítve. Jól látszik, hogy számos különbség van a különböző piacokon, továbbá a legnagyobb független résztvevők hozáállása és üzleti modellje is eltérhet az egyes piacokon. Olaszországban és Franciaországban a tíz legelső független használtautó piaci szereplő átlagosan körülbelül 1000 autót értékesít a telephelyein, Németországban ez a mennyiség már 3000 darab, az Egyesült Királyságban pedig több mint 7000 darab.

Ahogyan már korábban is említettük, a legnagyobb független használt gépjármű értékesítők az egyes piacokon különböző üzleti modellek szerint működnek, de általában jövedelmezőségük magasabb, mint a franchise kereskedőké. Az, hogy ez miért van így, a következőkben részletesebben meg is magyarázzuk.

A következő ábra a legnagyobb független használtautó piaci szereplők telephelyre vetített értékesítési mennyiségét szemlélteti. Egy nagyon lényeges különbség látszik, ha az ábrán megfigyeljük Franciaországot, Németországot, Olaszországot, és ezt összevetjük az Egyesült Királysággal. A vizsgált időszakban (2014) az átlagos értékesítési mennyiség Franciaországban, Németországban és Olaszországban telephelyenként egyenként 650, 1000 és 500 darab volt, az Egyesült Királyságban a Car Giant közel 55 000 (!) használt autót értékesített egymaga.

Jól látszik a telephelyre vetített értékesítési mennyiségek különbözősége. Az Egyesült Királyság áll a dobogó legfelső fokán a franchise használtautó értékesítők között. (forrás: ICDP)

Franciaországban, a legnagyobb független szereplő az Aramis, amely az „ügynökség” modell alapján működik, 2014-ben megközelítőleg 15 000 használt autót adtak el, mintegy 360 millió eurós forgalommal és 1,5%-os árbevétel arányos jövedelmezőséggel (ROS = Return On Sales). Az egyik fő jellemzője ennek a kereskedőnek az a karbantartó és felújító szervizközpont, amely 2014-ben alakult használt autó értékesítés céljából Dél-Franciaországban. A létesítmény jelenleg mintegy 50 szerelőt foglalkoztat, és mintegy 5000 autót tudnak felújítani évente, megcélozva a 10 000 felújított járművet 2018-ra.

Németországban, az Autoland a „hub & spoke” gyűjtő-elosztó modellel irható le. A kereskedők 2014-ben mintegy 20 000 használtautót adtak el kb. 166 millió eurós forgalommal, és nagyon magas, 12% körüli jövedelmezőséggel.

Olaszországban, az Ariel Car extra hosszú autóbérlést ajánl az Arval által (aki a legnagyobb szereplő ezen a piacon), egyfajta kizárólagos megállapodással használt autókra specifikus jellemzőkkel. Ennek köszönhetően 2014-ben 6000 darabot értékesítettek, 52 millió euró forgalommal és körülbelül 1%-os jövedelmezőséggel. Ez a teljesítmény nem éppen kimagasló, de a történethez hozzátartozik, hogy egy fiatal cégről van szó, növekvő értékesítéssel és növekvő jövedelmezőséggel, köszönhetően egy nagyon pontos stratégiának és üzleti modellnek.

A Car Giant egyúttal Guiness rekorder is – ez a kereskedés a legnagyobb a világon… (kép forrása: bizdiruk.com)

Végül érdemes szót ejteni az Egyesült Királyságról, ahol a legnagyobb szereplő a Car Giant, amely egyetlen telephellyel rendelkezik, ahol egy év alatt 55 000 használt autót értékesített, 610 millió eurós forgalommal és mintegy 8%-os jövedelmezőséggel. A Car Giant fő jellemzője, hogy a raktárkészlete kb. 8-szor cserélődik egy évben.

A következő ábra a 10 legelső független szereplő átlagos használtautó értékesítési forgalmát mutatja a négy fő Nyugat-Európai piacon, kihangsúlyozva a piacok közötti különbséget. Olaszországban ezek a kereskedők 4000-nél kevesebb használtautót értékesítenek mintegy 40 millió eurós forgalommal, ezzel szemben az Egyesült Királyságban a használtautó értékesítés meghaladja a 21 000 darabot, ami több mint 250 millió eurós forgalmat jelent. Franciaország és Németország a középmezőnyben van, és bár az átlagos használtautó értékesítés hasonlóan alakul a 10 legelső független szereplő esetében (9000 Franciaországban és 8400 Olaszországban), a forgalmat tekintve a differencia nagyobb a különböző üzleti modellnek köszönhetően.

A független kereskedők közt is a britek teljesítenek a legjobban. (forrás: ICDP)

borítókép forrása: flamholc.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....
2021.11.27
Megtörtént az új Jaguar és Land Rover szalon műszaki átadása a Váci úton. ..
2021.11.27
Az év sötétebb hónapjaiban a rossz időjárási és látási viszonyok miatt megnő a közlekedési....
2021.11.27
A Mercedesnek vannak a legfiatalabb vásárlói, ha új autóról beszélünk, míg a Smartnak a....
2021.11.26
Összeroncsolódott személyautó a II. kerületi Nagykovácsi úton november 26-án, miután a járműre....
2021.11.26
Az FIA Túraautó Világkupa menetrendje szerint 2022-ben ismét 10 versenyhelyszín lesz. ..
2021.11.26
A legtöbb európai országban már kötelező a téli abroncs, van, ahol a hólánc is, de vannak, akik....
2021.11.26
A BMW Group újabb húsz európai városban, így többek között Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban....
2021.11.26
A Bács-Kiskun megyei rendőrök közúti veszélyeztetés bűntette miatt folytattak eljárást, és....