Mesél a szakértő – Mesél az eladó | Autoszektor

szakértő

Mesél a szakértő – Mesél az eladó

2015.04.14.

Egyre többen keresnek meg azzal, hogy nézzem meg a neten kiszemelt autót – sokszor semmi szükség a szemlére, mondom miért…

Most nem esettanulmánnyal fogunk foglalkozni, ezekből volt néhány az elmúlt hetekben, tessék visszalapozni ide, vagy ide, vagy ide. Természetesen a rovat is vissza fog térni a rendes kerékvágásba, de úgy érzem muszáj egy kitérőt tennünk.

Amikor egy használt autóra vadászó ügyfél felhív, általában lelkesen magyarázza, hogy milyen kocsit talált, és hogy már beszélt is az eladóval, aki elmondta, hogy…

Itt következik a mese, amelynek elsődleges definícióját most itt idézem – köszönet a wikiszotar.hu-nak.

mese (főnév) 1.Rövid, kitalált történet, amely szórakoztató, érdekfeszítő és erkölcsileg oktató célú. Jellemzője, hogy kitalált szereplők vannak benne, valamint olyan csodás részletek, amelyek a valós életben nem fordulhatnak elő. A történet jellemzően a jók sikerével fejeződik be, és ezáltal az életre is alkalmazható tanulságot hordoz.

Mielőtt a definíció értelmezésébe kezdenénk, lássunk két példát az autókkal kapcsolatos mesékre. Az Anyukám is érteni fogja című rovatban ezt a történetet már egyszer kifejtettem, lényege, hogy az eladót nem lehetett felhívni telefonon, csak e-mail-ben volt hajlandó kommunikálni és ott is kissé zavaros, állandóan változó történetekkel állt elő. Már olyan ajánlatokat mondott, hogy némi előleg fejében a kocsit 3 napra odaadja kipróbálásra…

Mi fogjuk megvenni az öregúr megkímélt Mercijét nemsokára - na persze (Illusztráció - Forrás: autospies.com)

Frissebb történet, hogy egy eladó Mercedes miért eladó, és miért van benne olyan kevés kilométer. Itt a történet lényege az volt, hogy megörökölték a nagypapától az autót, aki újonnan vette a márkakereskedésben, majd azt oda is hordta vissza rendszeres karbantartásra. Azt is megtudtuk, hogy a kocsi papír alapú szervizkönyve azért üres, mert a (Figyelem!!) a jármű kulcsai tartalmazzák a szervizadatokat.

Ebben aztán nincs szervizinfó...

Néztem nagyokat, de lehet, hogy én nem tudok valamit. Ezért felkerestem azt az embert, aki Mercedes-ügyekben ritkán téved. Megtudtam, hogy a szóban forgó típusnak még nem volt elektronikus szervizkönyve, és hogy a kulcs – bár valóban tárol némi azonosító adatot a kocsiról – egyáltalán nem tartalmaz a karbantartásra vonatkozó adatokat. Ezen kívül bennem keltett némi gyanút, hogy a 2007-es autón új, „N” betűs rendszám van, de ez már csak hab a tortán.

Bónusz mese - de ez sajnos igaz

Nemsokára megismerhetik részletesen is olvasóim, hogy hogyan csapták be egyik kedves, jó barátomat. Ők a vállalkozásuk számára kerestek egy furgont. A régit sajnos ellopták, muszáj volt gyorsan valami jót venni. Nem kímélték a pénztárájukat, megbízható, újszerű járműre vágytak, mert rendszeresen kell külföldre árut hordaniuk. A legenda szerint 74.000 km-t futott kisteherautóra még hitelt is vettek fel. A papírok kitöltésénél azonban már szemre is túl sok volt az adminisztráció. Mindegy, kell a gép, aláírtak mindent, meg is lett a kocsi.

Ez egy katalógusfotó, de kb. ilyen képet mutatott a kocsi a kereskedésben

Az autó egyébként műszakilag valóban kifogástalan, de azért eljöttek hozzám, hogy túrjuk már bele egy kicsit a számítógépébe a műszerrel, nézzünk körül. Kiderült, hogy 80.000 km-el többet futott már az autó, mint amit a km-óra mutat, de ez csak a baj egyik része. Amikor elhatározták, hogy esetleg reklamálnak emiatt az eladónál, akkor látták, hogy olyan kusza, három céget és a hitelt adó bankot tartalmazó szerződéshálózatot írattak alá velük, amely alapján sehol, senkinél sem tudnak reklamálni…

Elemzés a mese jelentéséről

Rövid kitalált történet: a szélhámos eladók előre jól átgondolt történetet találnak ki, az autó korábbi életéről. Itt jön képbe a nagypapa, meg az öröklés, a lényeg, hogy hihető legyen. A vevő pedig el akarja hinni, hogy most végre rámosolygott a szerencse és megvehet egy alig 60 ezer km-t futott Mercedes-t. Drága, drága, az igaz, de ennyi extrával, ilyen kevés futással a hülyének is megéri. A mese lényege, hogy a hallgatója higgyen benne, sőt a főhősévé is válhasson.

Felhívnám még a figyelmet a definícióban olvasható „kitalált” szóra. Tehát ezek a mesék a képzelet szüleményei. Kitalált szereplők, csodás részletek, amelyek a valóságban nem fordulhatnak elő. Persze létezik a svájci orvos-házaspár hölgytagjának templomba járós autója, de azt vagy nem adják el, vagy nem mi jutunk hozzá…

Hans Christian Andersen - ha tényleg mesékre vágyunk... (Forrás: Wikipédia)

A definíció ott sántít, hogy ezek a mesék legfeljebb annyi tanulságot hordoznak, hogy legközelebb ne dőljünk be ezeknek a történeteknek, ne hagyjuk magunkat kábítani azzal, ami nyilvánvalóan csodaszámba megy.

További szépséghiba, hogy a jó győzelmére kevésbé számíthatunk ezekben a történetekben. A mesélő eladó nyom nélkül eltűnik, ha cég volt, felszámolják, egyszóval futhatunk a pénzünk után. Az életre is alkalmazható tanulságokról pedig annyit, hogy tanuljunk a másoknak már sikeresen beadott mesékből, és amikor saját részre keresünk a használt piacon autót, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ez velünk ne fordulhasson elő és vizsgáltassuk át az autót!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.30
Az idei év futama nem csak az ország legjobb kamionsofőrjének megtalálásáról szólt, hanem ennél....
2022.09.30
A lényegi kérdések a hétvégén eldőltek: Kiss Norbert negyedszer is kamion Európa-bajnok, a....
2022.09.30
A GSe visszatér! Miután az Opel bejelentette, hogy GSe néven új, dinamikus, és villamosított....
2022.09.30
A háború elől Ukrajnából elmenekülteknek 24 óra elteltével újra jegyet kell venniük – írja az....
2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....