szervíz

Mesél a szerviz – A semmiért fizetni (folytatás)

2016.08.30.

Számla, az van

A mai történet egy család Ford S-Max-járól szól. A szervizben, ahová hordták, jónak mondható körülmények voltak, tiszta és kulturált volt minden. Évekig idejárt az egyterű a kötelező karbantartásokra és az egyéb javításokra is. Aztán a sors úgy hozta, hogy a kocsi lerobbant, távol a megszokott szerviztől. A menetképtelen autót a legközelebbi márkaszervizbe vitték be javításra.

Megérdemelte volna a törődést (képünk illusztráció)

Levélírónk arról számolt be, hogy innentől kezdve, a jóval nagyobb távolság dacára a család másik Fordja is ennek a márkaszerviznek lett rendszeres látogatója, ahol a tulajdonost kávéval kínálják, a kulturált váróban ingyen wifi van, sőt, egy ablakon keresztül még azt is figyelemmel követheti, hogy éppen ki és mit csinál a kocsijával. De nem ez vezette őket a váltásra…

Ebben a szervizben derültek ki az előző turpisságai

A felmerült problémát megoldották, és ha már arra jártak rákérdeztek néhány dologra. Az egész egy navigációs térképfrissítéssel kezdődött. Az előző helyen azt mondták, hogy a 2013-as a legfrissebb térkép a Ford-hoz – gondolom ez állt rendelkezésre. A márkaszervizben ott volt a polcon a 2016. 6. havi friss térkép…

A féltengely gumiharang csere is érdekes adatokat mutatott. Az elhagyott szervizben számlával igazolva ez a mutatvány 78.933 Ft volt, ugyanez a márkaszervizben, cikkszámra is azonos alkatrészekkel 32.455 forintba került volna.

A hozzáértés is hiányzott korábban

Az automatikus (PowerShift) váltós S-Max váltásai nem voltak problémamentesek. A korábbi szerviz kiszámlázta a váltóolaj cseréjét (minden egyes szervizeléskor, amikor panaszkodtak a váltó működésére), és szerepelt még a számlán egy kalibrálás is – jelentsen ez bármit is. A probléma soha nem oldódott meg, a reklamációkra azt felelték: „ez ilyen”.

http://parkers.bauercdn.com/PageFiles/158865/DSC_5941.jpg

Ezzel szemben a márkaszerviz munkafelvevőjével megtett néhány száz méter után azonnal tudták mi a gond, és a gyári műszerrel „lenullázták” a váltót, valamint a kuplungok fogáspontjait is újratanították a rendszernek. A tulajdonos szinte el sem hitte, hogy újra a régi, sima váltások vannak az egyterűben.

De itt még nincs vége a meglepetéseknek

Az ügyfélnek megmutatták a kiszerelt olajszűrőt, ami olyan szinten volt olajsárral telítődve, hogy a funkcióját már biztosan nagyon régen nem látta el. A márkaszerviz szakemberei biztosra vették, hogy ez a szűrő nem a szervizkönyv szerinti 14.000 km-el azelőtti karbantartáskor került az autóba, hanem inkább 40-50 ezer kilométerre saccoltak.

http://www.widman.biz/img_usados_oil/Standard_90915-30002.jpg

Képünk illusztráció

Hát így tényleg könnyű

Az autójavítások körül mindig sok a kérdőjel. Látható, hogy például az előírások betartásának mellőzése, vagy illegális szoftverhasználat miatt tudnak spórolni, de a másik oldalon még ott van a laikus ügyfelek rendszeres megvezetése, átverése.

A gond csak az, hogy például nem kicserélt motorolaj szűrő könnyen okozhatja autónk szívének azonnali halálát, mert ezeknek a gépeknek alapvető fontosságú a megfelelő kenés, hűtés. Persze nem lehet minden javítás után beépítés ellenőrzést végezni az autókon, de mindenképpen érdemes tájékozódni, mielőtt javítót választunk kedvenc autónknak. Itt van erre például az NKH honlapja.

Ismerős a történet?

Ha Önnek is van az autójavítással, szervizekkel kapcsolatos tapasztalata, akkor írjon nekünk az info@autoszektor.hu címre. Lehet mások számára is hasznos lesz!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Két kerékpáros ütközött össze Debrecenben, egyikőjük súlyos sérüléseket szenvedett. ..
2024.05.29
Befejeződött a Hungaroringen zajló munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át....
2024.05.29
Megint jön egy újabb szezon, kétkerékre pattan a magyar! De jó is lenne, viszont nem eszik ilyen....
2024.05.29
A retró járművek rajongói 2024. június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villanymozdony....
2024.05.29
Visszatérnek az étkezőkocsik a Balaton InterCitykbe. Idén május 25-től – egészen a szezon végéig –....
2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....
2024.05.29
A magyarázat már-már banális, mégis kevesen tudják a választ.   ..
2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....