Forma-1

Minden idők legszebb F1 autói

2022.03.22.

Tudom jól, hogy érzékeny témába nyúlok most bele, hiszen a Forma-1 az az autósport szakág, amiről mindenkinek van véleménye, néha egészen határozott, ráadásul a szépség erősen szubjektív. 

Így könnyen lehet, hogy másoknak más versenyautók jutnak majd eszükbe, amikor a legszebb F1 autókat vesszük sorrendbe, de ha valakire, hát a Goodwood újságíróira érdemes hallgatni, amikor autósport történelemről van szó. Most ugyanis ők állították össze saját toplistájukat a királykategória minden idők legszebb autóiról, amin érződik ugyan némi brit befolyás, de legtöbbször igazat kellett nekik adnom.

Ligier JS/11

Akárhogyis: nincs is jobb pillanat egy kis időutazásra, mint most, a bajnokság egyik legkomolyabb szabályváltozása előtt. Az már most látszik, hogy a padlólemez alatt futó venturi-csatornák valamelyest visszahozzák a wingcar korszakot, ami teljesen más mérnöki megoldásokat igényel. Ugyanakkor korántsem láthatunk annyira elvetemült megoldásokat, mint amilyen például a Ligier JS/11 volt. Mindössze két aktív éve volt, 1979-ben és 1980-ban, és tulajdonképpen az egész autó egy nagy szárny volt. Azonban pont ez a puritán, funkcionális hozzáállás teszi a maga nemében vonzóvá is. A kaszni két oldalát erősen lezárták, hogy fokozzák a kocsi alatt keletkező szívó hatást, míg az első szárnyat teljesen elhagyták, hiszen a tapadást nem onnan szerezték.

McLaren MP4-20

Erős ugrás a korában a McLaren MP4-20, ami sokak szerint – többek között szerintem is – a világ legszebb Forma-1-es autója. 2005-öt írunk, amikor minden idők legarányosabb, legkecsesebb versenyautói születtek a Száguldó Cirkuszban, de közülük is kiemelkedik az a West dekoros, ezüst-fekete McLaren, amivel Kimi Raikkonen majdnem megszerezte első világbajnoki címét. Fernando Alonsoval egész évben csodálatos csatákat vívtak – olyanokat, amikre azóta sem volt példa, noha a két nagyöreg néha visszahozta számunkra azt a korszakot 2021-ben, amikor végre ismét együtt voltak pályán. Az MP4/20 volt az utolsó McLaren, ami Adrien Newey maximalista kezei közül kikerült, és ezzel szerintem mindent elmondtam.

Lotus 72

Ugyanakkor legalább ennyire ikonikus a Lotus fekete-arany John Player Special festése, ami talán a Lotus 72-n teljesedett ki leginkább – noha a duplaszárnyas Lotus 76 is elég vadul nézett ki. A 72-es tulajdonképpen a wedge forma kiteljesedése volt. Egy hasábként szelte át magát a levegőn, és még a szárny is a kaszni meghosszabbításaként működött. Nem véletlenül, hogy végül ennyire sikeres tudott lenni a típus, ami nem csak jellegzetes dekorjáról, de masszívan kiálló légbeömlőjéről is könnyen felismerhető.

Ferrari 641

Persze mit érnek egy ilyen lista az egyetlen gyártó nélkül, aki az F1 bajnokság 1950-es születésétől töretlenül ott van a rajtrácson minden egyes évben. Igen, ez a Ferrari, akinek még csak eredményeket sem kell felmutatnia, hogy legenda legyen – egyszerűen a Ferrari maga a Forma-1 . Megannyi gyönyörű versenyautót tudnánk a nevük mellett sorolni, ugyanakkor a Ferrari 641 az az autó, meghatározta egy modern Forma-1-es autó alapjait. Talán azóta sem készült ennyire letisztult, modern, szárnyas dizájn, amit vörös-fekete fényezésben csak még inkább tündökölt. Na jó, talán elődje, a 640-es még minimalistább, ugyanakkor a 641-es oldaldobozai csak még szexibbé varázsolták az olasz remekművet. Egyébként utóbbi szintén ettől fogva lett alapvetés az F1-ben, egészen a mai napig.

Williams FW14B

Még magam sem tudom, hogy zseniális Canon-Camel-Renault festése miatt, vagy Adrien Newey korszakalkotó mérnöki megoldásai miatt került be a listába a Williams FW14B a listába, de az biztos, hogy itt a helye. Hiszen a Williams név nem véletlenül volt és marad legendás a Forma-1 történelmében – még, ha most sereghajtók is. Olyan technológiákat alkalmaztak a brit versenyautón már akkor, mint a kipörgésgátló vagy az az aktív futómű. Nem véletlen, hogy az 1992-es szezon első öt futamát zsinórban megnyerték, majd lettek világbajnokok. Ez volt a Williams aranykora, és talán az egyetlen autó, aminek ennyi szín is jól állt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.31
Átadták a japán Seiren csoport első európai gyártóegységét a városban, amely mintegy 15 milliárd....
2023.05.31
Nem hallott még Fecóról? ..
2023.05.31
Két különálló baleset miatt lassú a haladás az M1-es autópályán, a Győrt elkerülő szakaszon....
2023.05.31
A Labdarúgó Európa-liga döntőjét a Puskás Arénában rendezik meg szerda este, ezért a környéken már....
2023.05.31
Több mint 20 év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben tett szakmai vizsgát....
2023.05.31
Harmadik alkalommal rendezték meg a kelet-magyarországi régió legnagyobb autó- és járműipari....
2023.05.31
A Bosch csoport teljes magyarországi nettó árbevétele 2255 milliárd forint volt tavaly, ami 32....
2023.05.31
Ez az eszköz nem tűnhet el!   ..
2023.05.31
Letért az úttestről, egy fának ütközött, majd visszacsapódott az útra egy gépkocsi a Szerencset és....
2023.05.30
A motorsport szerelmesei mostantól testközelből tanulmányozhatják a Toyota egyedülálló versenyautó-....