Teszt

Minőségi elektronok – Volkswagen E-Golf teszt

2019.07.06.

Lassan kifut, de még mindig befutó a VII. Golf tisztán elektromos változata.

Már két éve, hogy a hetes Golfból készült elektromos kivitel frissített változata megérkezett, de lehet, hogy tesztet, vagy ajánlót készíteni róla most a legjobb. A kivezetés előtt mindig van egy jó kis akció, hátha most is lesz.

Lassan búcsúzik a hetes széria

Állítólag még az idén megpillanthatjuk a kereskedésekben a Volkswagen fejőstehenének 8. generációját. Nem pejoratív mondom a tehenet, hanem marketing szempontból, ugyanis a Golf széria annyira sikeres (1974 óta több mint 34 millió db kelt el), hogy Golf néven szinte bármi értékesíthető. Így lehet, hogy a klasszikus Golf formát csak nyomokban tartalmazó Plus, illetve később Sportsvan is viseli a Golf nevet.

Parkolás ingyen

Ez azzal is együtt jár, hogy ha valami „Golf”, akkor abban hiba egyszerűen nem lehet, hiszen egy 45 éven át épített nimbuszt öngyilkosság lenne romba dönteni valamivel, ami nem megfelelő minőségű. Alapvető elvárás volt tehát, hogy a Golf tisztán elektromos változatának sok mindenben a versenytársak felett kell teljesítenie és ez így lett.

Minőség

Ami a Golf-ba szállva azonnal feltűnik, hogy még véletlenül sem spóroltak a belső anyagválasztáson. Aki „Golfos” azonnal otthon érzi magat, de aki ilyenbe először ül, annak is minden a kezére esik, látszik, hogy a koncepció több, mint kiforrott.

Az elektromos kivitelt a belső színvilág azonnal elárulja. Egyrészt a középkonzolon megkapjuk az e-Golf feliratot, másrészt a kormány és a váltó bőrburkolata rikító kék cérnával van kivarrva. A kék szín az alumínium küszöbburkolat csíkjában LED-fényként is visszaköszön és hogy a harmónia tökéletes legyen az Active Info Display (LCD kijelzős műszerfal, ami az e-Golf-ban alapfelszereltség, de belső égés kivitelekhez csak kétszázezer forint felár ellenében kapható) alapértelmezett színbeállítása is kék.

Nincs mit mondani a többi belső dologról. Az ülés németesen kemény, a kormány fogása példás. A váltókaré is, bár ehhez nem is fogunk nyúlni és váltó amúgy sincsen benne. A teszt során azt írtam fel: értem már miért tolta meg ennyire a Mercedes az új A-osztályt!

Hatótávolság

Az előző modell akkumulátorcsomagját 35,8 kWh-ra bővítették, így az e-Golf 231 km-es hatótávolságot ígér WLTP szerint, ami a gyakorlatban (fűtés, vagy klímahasználat mellett, hegyvidéki utazásokat is beleértve) inkább a 200-hoz közelít, ezt viszont alapvető takarékossági előírásokat betartva simán hozza.

Ha minden spórolási technikát bevetettem, akkor a fogyasztásmérő 13,3 kWh/100 km-t mutatott, ami viszont 250 km-t is lehetővé tenne, ha nullára ürítenénk az akkumulátort.

Töltés

Az e-Golfot én kizárólag a mélygarázsban töltöttem. Napi 30-40 km-es futásteljesítmény mellett elég lenne kétnaponta feltölteni az akkumulátort, de 50%-os töltöttség mellett 13 óra volt töltési idő. (100%-ig).

Ha véletlenül ennyi időnk nincs akkor a következő napon még véletlenül se legyen hosszabb útigényünk, feltéve, ha nem szeretnénk valahol megállni, mert az autót tölteni kell.

Töltés a mélygarázsban 230V-os szabványos aljzatról

A másik véglet a 40 kW-os egyenáramú gyorstöltő, ez kb. 45 perc alatt pumpálja 80%-os töltöttségre az akupakkot.

A jó megoldás azonban egy otthon fali töltő lehet, ami lehet, hogy több százezer forintba kerül, de egyszer kiépítettük, 6 óra alatt teljesen feltölthetjük az autót. Akinek nincsen garázsa, vagy lehetősége otthoni töltésre, annak továbbra is a nyilvános töltőket kell vadásznia.

100 kW

Szép kerek számra növekedett az elektromos gép teljesítménye is. Belső égésű motorral ellátott testvéreihez hasonlóan 100 kW-os csúcsteljesítményre képes az e-Golf. A 290 Nm viszont egyrészt magasabb, mint az aktuális 1.5 TSI nyomatéka (250 Nm), másrészt ez az indulás után azonnal rendelkezésre áll. Ezért van az, hogy az elektromos autók dinamikája érzetre jóval a benzines kocsik felett van.

Kifogástalan, de egyelőre csak városi közlekedésre

A Golf méltó maradt a nevéhez elektromos kivitelben is és tökéletes összeszerelési minőségével, műszaki paramétereivel megállja a helyét az egyre erősödő mezőnyben is. 12,5 millió forintos alapára sokallható, de hosszú távon használva nem csak a kedvező működtetési költségeken spórolunk, hanem a parkolás is ingyenes (most nem sorolom fel a többit), hogy az elérhető állami támogatásról már ne is beszéljünk.

Én úgy látom, hogy aki nem akar abba energiát fektetni, hogy úttervezéssel készüljön minden hosszabb út előtt, annak egyelőre a városi használatra ajánlott a hasonló hatótávolságú elektromos autók használata. Városi „rohangálósnak” azonban az e-Golf több mint elég: tökéletes.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.25
Baleset miatt lezárták a 47-es utat a 180-as kilométernél, a Csongrád-Csanád vármegyei Székkutas....
2024.07.25
Arról híres a Lanzante cég, hogy régi Forma-1-es motorokat raknak ikonikus sportautókba, majd....
2024.07.24
- Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentes közelében szerda este - közölte....
2024.07.24
Az olimpia évében Párizs helyett Nizzában volt a Tour de France befutója. ..
2024.07.24
A használtautó vásárlás pszichológiája ..
2024.07.24
- Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF-41....
2024.07.24
Van, ahol már működik az új rendszer.   ..
2024.07.24
A debreceni BMW gyár munkatársai idén a Campus Fesztivál legnagyobb közösségi terén várnak....
2024.07.24
A hárommotoros hajtáslánc 1341 lóerőt képes küldeni az autó kerekeire.  ..
2024.07.24
- Magyarország és Románia közlekedési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megkezdik a Szeged....