HUMDA

Népszerű volt a HUMDA országjárásának szegedi állomása

2024.04.24.

A második napon, péntek délután már csúcsra járt a HUMDA Zöld Életre Valók komplex e-mobilitási roadshow Szegeden, egymást érték a rollerező és bicikliző gyerekek a KRESZ-parkban, de nagyon népszerű volt a gokartozás is.

A Szeged Pláza parkolójában április 18. és 21. között várták a szervezők az érdeklődőket az óvodásoktól egészen az idősebb korosztályig. A HUMDA Zöld Életre Valók országos e-mobilitási és technológiai roadshow küldetése az ismeretterjesztés a hidrogén-technológiáról, az energiatárolásról és az elektromos járművekről, azok környezeti vonatkozásairól.

Mért köridő és zrika a gokartpályán

Péntek délelőtt, munka- és dologidőben nem kellett igazán sorba állni az elektromos gokartra, így néhány felvezető kör után e sorok írója is megpróbált néhány gyors kört a szlalompályán. Legyen elég annyi, hogy nem veszélyeztettem a rekordot. A pályát ugyan nem rendeztem át teljesen, de azért dőltek a bóják. És az is kiderült, miért mutatta meg akkurátusan a pályára ügyelő fiatalember azt, hol kell kapcsolni a hátramenetet. E nélkül többször külső segítségre is szorultam volna.

A szokásos élmény gokartozással ellentétben itt nagy erő kellett a kormányzáshoz, az zavarhatott össze. Délután, az iskola- óvódaidő végeztével már többet kellett várni a gokartra és a fiatalok láthatóan jól szórakoztak és persze náluk már komoly tétre mentek a köridők. Volt bőven hangos buzdítás és persze zrika is.

A Bánk család

Délutáni csúcsforgalom alakult a gyermekek KRESZ-parkjában is, itt már a bicikli-, illetve rollerválasztás is tartogatott izgalmakat, nem beszélve a beöltözésről. Bőven volt dolga a pályafelügyelőnek, amikor a helyes sávba terelte a kicsiket és felhívta a figyelmet az elsőbbségadás fontosságára.

A Bánk család kitűnő programot kerekített a középdélutánból, láthatóan jól érezte magát a 6,5 éves Hanna és ötéves öccse, Zénó is. Az eseményről nem tudtak, véletlenül látták meg útközben és kiderült, jól tették, hogy betértek. – Fontosnak tartom a gyerekek közlekedési nevelését, azon túl, hogy jól szórakoznak a pályán, közben tanulnak is. Némi előzményt jelentett, hogy korábban jártunk már játszótéri KESZ parkban – mondta portálunknak az apuka.

Nacsa Anna Éva és Chuky

A pályára kutyát is beengedtek és ezzel a lehetőséggel élt is Nacsa Anna Éva anyukája, aki hol gyermekét, hol Chuky-t terelgette, de ügyesen megoldott mindent, kétfelé is tudott figyelni. A kislány is ügyes volt, és próbálta megszívlelni a pályafelügyelő tanácsait is. Velük a VR-szemüveges pavilonban is találkoztam, Anna Éva boldogan gyűjtötte a pecséteket a Humda zöld útlevelébe.

Nagyékkal a gokartpályán futottam össze, a család éppen Robit fotózta a járgányban, aki láthatóan el volt kicsit keseredve, hogy ő nem mehet néhány kört, mint ahogy apukája tette. Kérdésemre, miszerint mennyire rendezte át a pályát a családfő, meglehetősen diplomatikus választ kaptam: „néhány bóját azért érintett”. Robinak, még nőni kell, hiszen el sem éri a lába a gáz- és fékpedált, és erre apukája is felhívta a figyelmet. Így azután maradt a fotó, de a képre azért „ráengedte” testvérét, Viktóriát is.

Viktória és Robi

Az eseményre kitelepült a Szegeden nagy múltra visszatekintő, Dacia és Renault modelleket forgalmazó Molnár Autóház is. Többféle kocsit is kiállíthattak volna, ők a tisztán elektromos Megane E-Tech mellett döntöttek, kiemelve a vállalkozásoknak járó 4 millió forintos állami támogatást. Így gyakorlatilag 12 millió forintért elvihető a „pofás”, zéró károsanyag-kibocsátású autó.

A hoszteszek mindenkit regisztrációra buzdítottak a standon, és aki megadta e-mail címét és telefonszámát, mindkét csatornán keresték a Molnár autóház udvarias munkatársait és időpontot is ajánlottak a tesztvezetésre. Az öt év vagy 100 ezer kilométer garanciával kínált modell hatótávolsága 450-470 kilométer, átlagos fogyasztása 15,5-16,1 kWh/100 km. Nyomós érv az is, hogy a kocsi DC villámtöltővel akár 1 óra 15 perc alatt is „teletankolható”. A modellről bővebben itt olvashat.

Udvarias és mosolygós hoszteszek a Renault standján

A HUMDA közkedvelt Road Safety közlekedésbiztonsági programjának a tudatos közlekedővé formálás a célja. Ezek mellett az egész családot elektromos busz és e-autó kiállítás is várta, valamint e-rollereket is ki lehetett próbálni Szegeden. Egy VR-szemüvegen számos, a zöld mobilitáshoz kapcsolódó virtuális „kiállítást” lehetett megnézni, az energiatárolási megoldások iránt érdeklődők pedig egy interaktív falon találhattak meg minden lényeges információt a korszerű technológiákról.

A roadshow-t az online térben egészíti ki a Zöld Életre Valók kampány, ahol játékos formában, nemcsak mobilitási, hanem számos hétköznapi témában, például étkezési, hulladékgyűjtési és fogyasztási témakörökben kaphatnak tanácsot az érdeklődők. A „fizikai” országjárás helyszíneiről és az időpontokról a roadshow honlapján, a zoldeletrevalok.hu oldalon, valamint a HUMDA felületein, közösségi oldalán lehet tájékozódni.

A csúcsra járó közlekedési park

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. HUMDA Green néven koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára együttműködésével. Az Ügynökség részt vesz a Nemzeti Hidrogénstratégia 2030 megvalósításában, közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében, a hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát. A HUMDA a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy a világ legnagyobb országában, Oroszországban találjuk a....
2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....