Chevrolet

Svájcból indult, Amerikában lett legenda - a Chevrolet története

2021.12.19.

Bár Magyarországon egy ideje nem forgalmaznak Chevrolet modelleket, a márka jelentősége az autóiparban megkérdőjelezhetetlen. A több, mint 100 éves történelem számos fordulatot tartogatott, ezeket mutatjuk be most.

Louis Chevrolet Svájcban született 1878-ban, és ott is töltötte gyermekkorát. Később Párizsban, Kanadában és az Egyesült Államokban élt, ahol autóversenyzői karrierje is elindult. A Buicknál is versenyzett, ott ismerkedett meg William C. Durant-tal. Bár az autógyártó Chevrolet nevét viseli, Louis csak néhány évig játszott szerepet annak történetében, elsősorban Durant-nak köszönhető, hogy a Chevrolet ma az, ami.

A márka nem csak nevében emlékezik meg az alapítóról, ugyanis egy  történet szerint a svájci zászló egy módosított változata a logójuk, hogy ezzel tisztelegjenek Chevrolet hazája előtt. Egy másik verzió szerint pedig egy párizsi szálloda tapétája adta az ötletet Louis-nak, amikor megszállt ott.

Durant volt a General Motors alapítója, aki néhány év alatt jelentős konszernt csinált a vállalatból. 1908-ra felvásárolt 13 autóipari vállalatot és 10 alkatrész- és tartozékgyártót, köztük a Cadillac-et is. 1910-re viszont visszaütött a sok meggondolatlan felvásárlás, jelentős készpénzhiányban szenvedtek, ami végül Durant bukásával végződött, eltávolították a GM vezetőségéből.

Durant azonban nem adta fel és támogatni kezdte barátja, Louis Chevrolet ambícióit, akivel 1911-ben közösen megalapították a Chevrolet autógyártót. A Chevrolet hamar nagyon népszerű lett, de a két alapító között számos nézeteltérés volt, elsősorban az autók dizájnját illetően. Chevrolet 1915-ben eladta tulajdonrészét Durantnak, aki ezt kihasználva visszakerült a GM élére. Chevrolet részvényeket adott GM részvényekért, aminek köszönhetően újra ő állt a vállalat élén, ami 1917-ben egyesült is a Chevrolet-vel, így Durant mindkét vállalatot irányíthatta egyszerre.

Durant 1919-es második és immár végleges kiszorítása után Alfred Sloan, a GM új vezetője az „egy autó minden pénztárcához és célra” elv híve volt. A Chevrolet márkát választotta, hogy a General Motors konszern elsőszámú jelképévé váljon. 1929-re a Chevrolet megelőzte a Fordot, ugyanis az Egyesült Államok legkelendőbb autója a Chevrolet International lett.

A 30-as és 40-es években tovább folyt a verseny a Ford és a Chevrolet között, ebbe a versenybe csatlakozott még a Plymouth a 20-as évek végén. A Chevrolet nagy előnye volt ebben az időben, hogy ők már hat hengeres motorokkal szerelt autókat árultak, amikor a Ford még mindig csak négy hengerrel dolgozott.

A Chevrolet 1953-ban mutatta be legendás modelljét, a Corvette-t. Az 1960-as években és az 1970-es évek elején a Chevrolet Impala, az Egyesült Államok történetének egyik legkelendőbb modelljévé vált.

A hetvenes és nyolcvanas években a kicsi, alacsony fogyasztású, elsősorban japánból importált autók népszerűségére a Chevrolet a Vega modelljével válaszolt. A 80-as évek végére a Vega visszavonult és mivel nem volt versenyképes kisautójuk, a Chevrolet japán modelleket importált és árult Chevrolet márkajelzéssel.

A Chevrolet kisebb megszakításokkal volt jelen Európában, legutóbb 2013-ban vonultak ki. Bár Corvette és Camaro modellek kaphatóak Európában, a többi Chevrolet modell már nem elérhető nálunk.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.18
Csehországban az idei első fél évben 774 310 személyautót gyártottak, ami éves szinten 4,9....
2024.07.18
A HangZóna mai vendége Piri András, a Q-Service partnerhálózati vezetője, a Young Car Mechanic....
2024.07.18
Várhatóan izgalmasan alakul majd a hétvégi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futama, melynek....
2024.07.18
A gyorshajtási bírságok is elkerülhetőek lesznek az új eszközzel. ..
2024.07.18
Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.07.18
Látványosan frissült a Cupra Formentor és a Cupra Leon/Leon Sportstourer duó. A plug-in hibrid....
2024.07.18
Az őzek kezdődő párzása miatt óvatosságra, figyelmesebb közlekedésre hívja fel a figyelmet a....
2024.07.18
Ahogy február óta töretlenül, úgy júniusban is a kontinens élmezőnyébe tartozott a magyarországi....
2024.07.18
Megadta a módját a Goodwoodi Sebességfesztiválon való részvételének a Toyota. A márka....
2024.07.18
A BMW Group a világ első autógyártó vállalata, amely a digitális járműhozzáférés terén....