légiszerencsétlenség

Szmolenszki légikatasztrófa: robbanás történhetett a vizsgálóbizottság szerint

2017.04.11.

Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti: Sok jel utal arra, hogy robbanás történt a 2010-es szmolenszki légi katasztrófa során, a gép még a levegőben esett szét darabokra - közölték a lengyel kormánygép egykori tragédiájának körülményeit vizsgáló, a lengyel nemzetvédelmi tárca mellett működő bizottság hétfői varsói sajtóértekezletén.

A tájékoztatón egy dokumentumfilmet vetítettek, amelyben összefoglalták a tavaly február óta működő vizsgálóbizottság által megállapított tényeket. A bizottság bejelentette: munkáját továbbra is folytatja a tragédia okainak végleges tisztázásáig. A katasztrófa folyamatát animációk révén szemléltették. A dokumentumfilm narrátora úgy értékelte: az orosz légiirányítók tudatosan hibásan tájékoztatták a lengyel pilótákat a gép elhelyezéséről, nem közölték velük, hogy a gép letért útvonaláról.

A fedélzeti műszerek olvasatai, a katasztrófa helyszínén végzett terepszemle, valamint az utólagos tudományos kísérletek alapján készített animációk szemléltették: a repülés utolsó másodperceiben a repülőgép műszerei több műszaki hibát jeleztek, és a gép még a levegőben esett szét darabokra. Anélkül, hogy akadályba ütközött volna, levált többek között a bal szárny egy része, ami azonban nem akadályozhatta volna a gépet abban, hogy tovább repüljön - értékelte a bizottság. Több érvet mutattak fel arra vonatkozóan, hogy a pilóták közvetlenül a katasztrófa előtt nem próbáltak leszállni, hanem észlelve a közeledő veszélyt, még a biztonságos magasságban fel akarták emelni a gépet, amely azonban ismeretlen okokból irányíthatatlanná vált.

A roncsdarabok elhelyezkedése a földön, a holttestek sajátos sérülései "arra késztették a bizottságot, hogy teljesen valósnak tekintse a robbanás lehetőségét". A bizottság által végzett kísérletek eredményei szerint a robbanás "legvalószínűbb kiváltója egy termobarikus töltet volt, amely erős lökéshullámot eredményezett" - hangzott el a filmben. A bizottság szerint a robbanás a lezuhanás előtt a pilótafülkében, a gép szárnyán, valamint a törzs és a szárny kapcsolódási pontjain történt. A robbanásra az is utalhat, hogy eddig négy olyan holttestet azonosítottak, amely nem a baleset okozta tüzek közelében feküdt, mégis súlyos égési sérüléseket fedeztek fel rajtuk.

Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter a sajtókonferencia elején elmondta: a légi katasztrófát ennek bekövetkezése után vizsgáló intézmények nem teljesítették kötelességüket. A Lengyelországot 2015 novembere óta kormányzó, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt úgy látja, hogy az eddigi lengyel- és oroszországi vizsgálatok alapvető tényeket és információkat hallgattak el, amelyek lényegesen módosítják az események megítélését.

A hét évvel ezelőtt, 2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszknél bekövetkezett, a lengyel kormánygép fedélzetén utazó 96, többségében magas rangú személyiség - köztük Lech Kaczynski lengyel elnök - halálával járó katasztrófa okait illetően az orosz és a lengyel vizsgáló hatóságok eddig eltérő részeredményekre jutottak. Oroszország a lengyel kormánygép pilótáira hárította a teljes felelősséget.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.21
Ideje átgondolni, hogy mit tartunk egyáltalán automobilnak, azaz önmagától mozgó személy- és....
2021.10.21
Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos....
2021.10.21
A németországi, és ezen belül is a Baden-Württemberg tartományban működő vállalatok főszerepet....
2021.10.21
Átadták csütörtök délután az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes között nettó 62 milliárd forintos....
2021.10.21
Nem csak Bécsben, Salzburgban is kedvelt a turisták körében a ló vonatta kocsi, a fiáker. Úgy tűnik....
2021.10.21
A padlógáz nem csupán a többi közlekedőre nézve lehet veszélyes, de sokba kerülhet annak is, aki....
2021.10.21
A hidrogén felhasználása számos területen elképzelhető Magyarországon - mondta az innovációs és....
2021.10.21
Elemzők által becsültnél nagyobb mértékben nőtt a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és....
2021.10.21
Teljes útzár mellett tűzoltók végzik a mentést - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.21
Miközben a személyautó és a tehergépkocsi gumiabroncsok piaca stagnál idén a harmadik negyedévben....