Tóbiás és Balambér Kalandjai – Tóbiás szülinapja mese I. rész | Autoszektor
Tóbiás CD

Tóbiás és Balambér Kalandjai – Tóbiás szülinapja mese I. rész

2016.01.09.

Tóbiás és Balambér minden hétre tartogat nektek egy tanulságos történetet vagy egy vidám mesét. Ezen a héten a Tóbiás szülinapja című mesével kedveskednek Nektek, amelyben a nagyobbik kutyakölyök egy csodaszép új biciklit kap ajándékba szüleitől. A végén pedig összefoglaljuk azokat a fontos közlekedési ismereteket, amiket megtanulhattatok a történetből.

Nagyon boldog a két kis kölyökkutya, hogy Tóbiásnak születésnapja van

Tóbiásnak csodaszép napja volt. Minden tökéletesen sikerült. Frissen és vidáman ébredt, a napocska is szebben sütött, mint máskor. A reggeli kakaó különösen finom volt, és általában az egész világ derűsebben mosolygott rá ma, hiszen igazán különleges volt ez a nap: Tóbiás születésnapja.

A születésnap remek dolog! Teljesülnek a kívánságok – és ezen a napon a szeretetet is sokkal erősebben érezzük; majdnem olyan jó, mint a karácsony!

Tóbiás egész délelőtt a szobájában játszott kisöccsével, Balambérral. Az már igaz, hogy Tóbiás is elég kicsike kölyökkutya volt, de Balambér még nála is kisebb. És Balambér még óvodás volt – Tóbiás pedig már iskolába járt. Óriási várat építettek Tóbiás színes építőkockáiból, majd beköltöztették a várba az összes játékkatonát. Balambér éppen az utolsó katonát tuszkolta át a kapun, vad harci kiáltások kíséretében, mikor Édesanyjuk bekukkantott a szobába:

- Kézmosás, kölyköcskéim, készen van az ünnepi ebéd!

Tóbiás és Balambér lelkesen loholt a fürdőszobába, s pár perccel később már mindnyájan ott ültek a konyhaasztal körül. Az asztalon ott gőzölgött Tóbiás kedvenc eledele: a rakott krumpli, rengeteg kolbásszal. Úgy jóllaktak, mint a duda!

- A születésnapi tortát majd akkor vágjuk fel, ha megérkeztek a vendégek. – mondta Édesanya, miközben eltakarította az ebéd maradékait – Addig menjetek ki a kertbe, segítsetek Édesapának az előkészületekben.

No, ezt sem kellett kétszer mondani: Tóbiás és Balambér már futottak is, hogy segítsenek Édesapjuknak a kerti mulatság előkészítésében. Tóbiás a fákra, bokrokra színes papírkígyókat akasztott, Édesapa kicipelte a garázsból a kerti asztalt a székekkel, Balambér pedig megpróbálta felfújni a léggömböket, de a nagy igyekezettől úgy elszédült, hogy le kellett ülnie, pihenni. A szorgos munkának meg is lett az eredménye: elkészült a színpompás díszítés, az ünneplőbe öltöztetett kert készen várta a vendégeket.

Hamarosan meg is szólalt a csengő: megérkezett az első vendég, a család kedves barátja, Józsi, a szamár.

- Isten éltessen, Tóbiás! Nagyra nőj, kiskomám! – veregette hátba Józsi Tóbiást, majd átadta a születésnapi ajándékot: egy kis kék játékteherautót – éppen olyat, amivel ő szállítja minden héten a Széna téri piacra a friss, illatos kukoricát.

- Köszönöm szépen, Józsi bácsi! Igazán köszönöm! – mosolygott Tóbiás, és nagyon örült a kis kék teherautónak – Erről mindig Józsi bácsi fog majd eszembe jutni…

A csengő újból vidáman csilingelt, megérkezett Tóbiás két jóbarátja: Egon, a béka és Léna, az egérke. Illedelmesen köszöntek a felnőtteknek, majd ők is átadták Tóbiásnak az ajándékot:

- Tessék, Tóbiás! Isten éltessen, barátom! – nyújtott Tóbiás felé egy furcsa csomagot Egon.

- Igazából én választottam! – kotyogott közbe Léna.

Tóbiás a KRESZ Parkban egy másik biciklin

- De együtt csomagoltuk! – vágta rá büszkén Egon, és Tóbiás mosolyogva nézett a kicsit tépett, össze-vissza ragasztózott csomagra, és a tetején pompázó boglyas, ferde szalagra. Izgatottan hámozta le a csomagolópapírt, amely alól kibukkant egy csodálatos új könyv, gyönyörű színes képekkel a borítóján: A világ hét csodája.

- Hát, őőő… Tudjuk, hogy mennyire érdekel a nagyvilág… - motyogta Egon.

- És úgy gondoltuk, hogy ebből a könyvből még többet megtudhatsz róla. A világ hét csodája! Ha kiolvastad, kölcsönkérhetem? – hadarta egy szuszra Léna.

Tóbiás végtelenül boldog volt. Neki vannak a világon a legjobb barátai…

- Tudod mit, Léna? Sokkal jobb ötletem van… - ölelte át barátait Tóbiás – Mi lenne, ha együtt olvasgatnánk? Iskola után kimehetnénk a parkba, leülhetnénk egy árnyékos padra, és felolvashatnánk egymásnak.

- Remek ötlet! – lelkendezett Léna – Így talán Egonra is ragad majd valami a tudományból…

Ám még mielőtt Egon bármit is válaszolhatott volna erre, újból megszólalt a csengő. Megérkezett Lujza néni. Lujza néniről két dolgot érdemes tudni: egyfelől, hogy nagyon szereti össze-vissza csipkedni Tóbiás és Balambér pofácskáját – ám ezt Tóbiás és Balambér nem nagyon szereti… Másfelől, Lujza néni táskájában mindig lapul pár szem a világ legfinomabb karamellás cukrából – és ez némileg feledtetni tudja a pofácska-csipkedést… Lujza néni most is egy hatalmas zacskó karamellás cukorral érkezett. Tóbiás illedelmesen megköszönte az ajándékot. Majd mosolyogva figyelte, hogy rajta kívül nem csak Balambérnak jut ám a pofácska csipkedésből, hanem Egon és Léna is megkapta belőle a maga részét.

A vendégsereg összegyűlt, mindenki helyet foglalt az asztalnál. Édesanya óvatosan egyensúlyozott a születésnapi tortával a kerten át, és letette az asztal közepére, Édesapa pedig meggyújtotta a gyertyákat.

- Isten éltessen, Tóbiás! Éljen, éljen! – s szépen, sorban mindenki megölelte Tóbiást, s szívből kívántak neki boldog születésnapot.

- Fújd el a gyertyákat, Tóbiás! – lelkendezett Balambér – És kívánj is valamit! Az ilyenkor mindig teljesülni szokott!

Tóbiás jó erősen behunyta a szemét, és nagyon-nagyon erősen kívánt valamit – ami persze titok… Majd nagy levegőt vett, s elfújta a gyertyákat. Mindenki tapsolt, éljenzett, Édesanya pedig szép szeletekre vágta a születésnapi tortát: az első szelet természetesen Tóbiást, az ünnepeltet illette. Miután mindenki jól befalatozott, Édesapa így szólt:

- És most, Tóbiás, hunyd be a szemed, és várj itt.

Tóbiás izgatottan engedelmeskedett. Lépteket hallott maga körül, suttogást. Mintha valami elgurult volna mellette…

- Így, most kinyithatod a szemedet. Isten éltessen, kölyköcském!

Tóbiás alig akart hinni a szemének. Az ajándék, melyet Édesanyja és Édesapja közösen átadtak neki, nem volt más, mint egy vadonatúj, csodálatos ezüstszínű bicikli. A legszebb, leggyönyörűbb bicikli, amit Tóbiás valaha is látott. Az ezüstszínű váz szikrázva csillogott a napfényben.

- Aztaaaaa! – ámuldozott Egon – Ez nem semmi, pajtikám! Ez aztán a bicikli! Odanéééézz, még csengő is van rajta! Aztaaaaa….

- Van bizony! – felelte Édesapa – Ez ugyanis nem akármilyen bicikli ám! Ez egy igazi, jól felszerelt bicikli. Minden rajta van, amit a szabályok előírnak!

- Szabályok? – álmélkodott Léna – Azt tetszik mondani, hogy arra is vannak szabályok, hogyan kell kinéznie egy biciklinek?

- De vannak ám! – szólt közbe Józsi, a szamár – Méghozzá igen szigorú szabályok! Ugye emlékeztek rá, mi is az a KRESZ?

- Hát persze! – felelte kórusban Tóbiás és Léna - Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása.

- Ja, ja… - motyogta Egon is – Közkúti izék szabványozása… Én is emlékszem…

- És a KRESZ előírja, mi minden szükséges ahhoz, hogy egy bicikli igazán szabályos legyen? – érdeklődött tovább Léna.

- De elő ám! – helyeselt Tóbiás édesapja - És hogy biztosan mindent helyesen csináljunk, megkérdeztük OBB Marcit, az Országos Baleset megelőzési Bizottság munkatársát is, hogyan is kell felszerelni szabályosan egy biciklit.  Mikor megtudta, hogy pont Tóbiás születésnapi ajándékáról van szó, nagyon készségesen segített, és ellátott minket rengeteg jó tanáccsal. És persze boldog születésnapot kíván neked, Kölyköcském.

 

Balambér jóban van a rendőrökkel, szívesen beszélget barátjával, OBB Marcival, a város rendőrével

 

A mesét jövő héten folytatjuk, most pedig összefoglaljuk, hogy milyen fontos dolgokat tanulhattatok meg a meséből:

  • Tóbiásnak születésnapja van, ilyenkor teljesül az ünnepelt kívánsága, amikor elfújja a gyertyákat.
  • Evés előtt kezet kell mosni, szappannal. Ahogy Tóbiás és Balambér is tette. Tiszta kezecskékkel üljünk az asztalhoz mindig.
  • A biciklin kötelező tartozék a csengő. A csengővel jelezni tudjuk, hogy jövünk, vagy ha gyalogosok sétálnak előttünk, jelezhetünk, hogy álljanak arrébb.
  • Fontos szabályok vonatkoznak arra, hogy miknek kell szerepelnie a biciklin. A mese folytatásában jövő héten összefoglaljuk.
  • KRESZ: Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása, hazánkban a legfontosabb közlekedési szabályrendszer.
  • OBB Marci, a város rendőre mindig segít, hogy szabályosan és biztonságosan közlekedjenek a környéken élők.

Ezt a mesét a 2. CD-n hallgathatod meg

Megtetszett a mese? Vásárold meg most a Tóbiás és Balambér hangoskönyveket! Mindennapos friss hírért lájkold Tóbiás és Balambér Facebook oldalát, hetente frissülő írásainkért pedig kövess minket itt, az autoszektoron a Tóbiás és Balambér Kalandjai rovatban!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.19
A korábbi keretet csaknem a duplájára emelve több mint 10 milliárd forintot biztosít a kormány a....
2024.05.19
Két Bentley is áldozata lett egy közlekedési balesetnek, amelyet egy kisteherautó figyelmetlen....
2024.05.19
Az Egyesült Államokban 2029-től kötelezővé teszik az automatikus vészfékező rendszer beépítését....
2024.05.18
Amikor a hirdetés tételesen cáfolható. ..
2024.05.18
Szombaton délelőtt 28 km-es dugó volt a dél felé vezető autópályán – írja a Heute című osztrák....
2024.05.18
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a....
2024.05.18
Csaknem egy méter hosszú, villamosított V16-os szívómotor fogja működtetni az új Bugattikat a régi....
2024.05.18
Az egykori F1-es pilóta, Marc Gené lesz a vendéglátója, és egy Ferrari 296 GTB-vel még egy gyors ..
2024.05.18
2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-....
2024.05.18
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) immár hetedik alkalommal adta át a Megbízható....