innováció

A Toyota Prius+ kapta a főszerepet az oroszoknál

2017.07.15.

Az internetes alkalmazások és keresőrobotok területén ismert orosz Yandex cég, a Yandex.Taxi alkalmazás fejlesztője befejezte első autonómgépkocsi-tesztjét. A tesztek során a Yandex autonóm vezetési rendszerét egy hibrid Toyota Prius+ modellben tesztelték.

A zárt területen lefolytatott tesztekben két, személyzet nélküli autó vett részt. Mindkét autó – bár további fejlesztésre szorul – képes függetlenül közlekedni a megadott útvonalon, valamint időben észrevenni és kikerülni az akadályokat, beleértve az autókat, embereket és állatokat. Amennyiben az akadály kikerülése nem lehetséges, a kocsi megáll, és akkor indul el újra, amikor az lehetségessé válik.

A rendszer nagy érzékenységű szenzorokon, az autóról és környezetéről információt gyűjtő kamerákon, valamint a Yandex által fejlesztett szoftveren alapul, amely feldolgozza a szenzorokból érkező adatokat, és meghatározza a jármű optimális útvonalát. Az érzékelők és kamerák lehetővé teszik más autók, emberek és tárgyak helyzetének pontos meghatározását, az úttest széleinek felismerését, valamint a közlekedési táblák és egyéb jelzések leolvasását. A kamerarendszer az autó más tárgyaktól való távolságának meghatározására ugyancsak képes.

Az autó tetejére egy 360 fokos Lidar lézeres távolságmérőt helyeztek el, amely valós időben szkenneli az autó környezetét. A visszaverődő jelekből és rádióhullámokból származó információk alapján a rendszer háromdimenziós térképet készít, és segít kiszámítani az autó tárgyaktól való pontos távolságát. A rendszert kiegészíti egy nagy hatótávolságú radar is, ennek nagy sebességű haladás mellett van jelentősége. A további érzékelők és a nagy pontosságú GPS-vevők pedig lehetővé teszik az autó helyzetének, irányának és sebességének felügyeletét, és emellett például az egyes kerekek forgási sebességének ellenőrzését is.

Az első autonómgépjármű-tesztekre zárt területen került sor – Moszkvában, a Yandex központjának közelében. A szoftveres finomhangolást követően a közutakon végrehajtott éles teszteket 2018 tavaszára tervezik a mérnökök.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.20
A hibrid LMP1-es prototípusok utoljára vehettek részt a világ leghíresebb autóversenyén, ahol....
2020.09.20
A történelmi helyszínek felkutatása mellett a mezőgazdasági területek parlagfűvel való....
2020.09.20
Hétfőtől a ceglédi vonalon is forgalomba áll egy emeletes motorvonat - közölte a MÁV Zrt. az MTI-....
2020.09.20
A férfi mindkét szemére vak volt, mégis megkapta a vezetői engedélyt. A hatóságok most vizsgálják,....
2020.09.20
Maria Plotena Csehországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.09.20
A Tihanyi révnél szervezett Kicsik-nagyok kerékpáron programon népszerűsítette a TUKE a....
2020.09.20
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) használatba kívánja adni 11 vitorláskikötőjét, 15 éves,....
2020.09.20
Összeütközött két gépkocsi az M5-ösön, Ócsa és Inárcs között. A baleset a sztráda Szeged felé....
2020.09.20
A kutyatulajdonosok jó része autóval is szállítja kedvencét, de csak kevesen ügyelnek arra, hogy....
2020.09.20
A MÁV-Start és a Volánbusz a napokban megjelent kormányrendelet értelmében  hétfőtől tovább....