önvezető autó

Toyotától a Suzukiig - öt márka fejleszti közösen járműkommunikációját

2021.05.07.

A Toyota és az ugyancsak a vállalatcsoporthoz tartozó Daihatsu, valamint a Subaru, a Mazda és a Suzuki megállapodott az új generációs járműkommunikációs eszközökre vonatkozó műszaki specifikációk közös fejlesztéséről. A kommunikációs rendszerek egységesítésének célja a biztonságosabb és kényelmesebb rendszerbe kapcsolt szolgáltatások mielőbbi biztosítása.

A Lexust és a Daihatsu budget márkát is jegyző Toyota, amely Subaruban 20, a Mazdában 5,1, a Suzukiban pedig 4,9 százalékos részesedéssel bír, megállapodást kötött a említett japán autógyártókkal a következő generációs járművek kommunikációját biztosító eszközök műszaki specifikációinak közös fejlesztéséről és a járműveket összekötő rendszerek közös használatának előmozdításáról. Az együttműködés célja, hogy az autók és a társadalom közötti kapcsolatra irányuló, egységesíteni tervezett, biztonságosabb és kényelmesebb rendszerbe kapcsolt szolgáltatások vonzóvá váljanak, új értéket és szolgáltatásokat teremtsenek, és azokat minél korábban fel lehessen használni.

A CASE (rendszerbe kapcsolt, önvezető/automata, közösségi, elektromos) mozaikszóval jelzett törekvések révén jelentős átalakulás várható az autóiparban, és a rendszerbe kapcsolt terület rohamosan fejlődik a technológia és az üzleti felhasználás kommunikációs és adatszempontjai tekintetében, ideértve a felhőalapú szolgáltatásokat, a dolgok internetjét (IoT), a nagy mennyiségű adatelemzést (Big Data) és a mesterséges intelligenciát (MI) is. Az egyes autógyártók egymástól függetlenül fejlesztik a járművek közötti kommunikációt biztosító eszközöket, a cégek mégis különböző megközelítést választottak a fejlesztés és a releváns erőforrások bevonása kapcsán, akár olyan esetekben is, amikor ugyanarról a szolgáltatásról (például távműködtetési funkciókról) van szó.

Az említett körülményekre reagálva a vállalatok a rendszerbe kapcsolt autók alapvető funkcióit nyújtó, járművek közötti kommunikációs eszközök fejlesztésének együttműködéses alapokra helyezésével, az alkalmazások és szolgáltatások saját cégeiken belüli fejlesztésével, valamint a járművek közötti kommunikációs eszközök fejlesztésének hatékonyabbá tételével és felgyorsításával tudnak biztonságosabb és kényelmesebb rendszerbe kapcsolt szolgáltatásokat nyújtani. Ezekkel a lépésekkel és a közös infrastruktúra révén mindegyik vállalat több figyelmet fordíthat az alkalmazások és szolgáltatások fejlesztésére.

A Suzuki, a Subaru, a Daihatsu és a Mazda jelenleg a saját technológiáikat építik be a Toyota által kifejlesztett járműkommunikációs alaptechnológiába, ugyanakkor közösen alakítják ki azokat a rendszereket a következő generációs járművek számára, amelyek ugyanazt a technikai specifikációt alkalmazzák a járművek és hálózatok, valamint a járművek és járműkommunikációs központ közötti kommunikációban. Ennek eredménye, hogy a járművek és a járművek közötti kommunikációt biztosító eszközök kommunikációs minőségének további stabilizálásával kényelmesebb rendszerbe kapcsolt szolgáltatásokat, például jobb minőségű ügyfélszolgálati hívásokat és nagyobb adatsebességet lehet nyújtani az ügyfeleknek. Ugyanakkor lehetőség nyílik az egyes résztvevő vállalatok fejlesztési terheinek csökkentésére, valamint a rendszer működésének és verzióváltásainak egyszerűsítésére, ami pedig lehetővé teszi az erőforrások, így a létesítmények és a munkaerő optimalizálását.

A Toyota vezetésével együttműködésre lépett öt japán autógyártó nyitott más, hasonló gondolkodású partnerekkel is megvizsgálni a most elfogadott közös fejlesztés kapcsán kialakítandó együttműködés lehetőségét, mialatt tovább dolgoznak az emberek életét javító és a társadalmi problémákat megoldó szolgáltatások létrehozásán.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....
2023.05.30
Oroszországban 63,1 százalékkal 32 ezer 500-ra esett az új autók és haszonjárművek eladása....
2023.05.30
Széldzseki, ami tölti a telefont? Téglamintázatú szolárcellák, amelyek beleolvadnak környezetükbe?....