járműipar

Túlélési gyakorlat kezdődött a német beszállítóknál

2024.01.13.

Az autóipari beszállítók előtt óriási kihívások állnak. Bizonyos esetekben teljesen újra fel kell találniuk magukat - méghozzá bizonytalan időkben. Hogyan lehetnek sikeresek?

Hogy mennyire nehéz az átalakulás a németországi autóipari beszállítók számára, jól megfigyelhető Stuttgartban. Július közepén a Mahle főnöke, Arnd Franz a vállalat hidrogén tesztközpontjában mutatta be a jövőt. Odabent minden a hőmenedzsmentrőll vagy a környezetbarát kibocsátású belsőégésű motorokról szólt, kint pedig azt lehetett kipróbálni, hogyan töltődnek induktív módon a villanyautók. Egyszerre két világnak fejleszteni komoly erőfeszítést kíván. Mert ki tudja ma biztosan, hogy holnap merre megy a világ?

mahle_kompressor_170307

Valamikor régen a Kolben-Mahle néven is ismert beszállító szépen keresett a belsőégésű motorok fejlesztésével. Az elmúlt években azonban a stuttgarti székhelyű vállalat hatalmas veszteségeket termelt. A jövő az elektromos, és a Mahle-nek továbbra is be kell fektetnie az e-mobilitásba - nyilatkozta Franz. De nem számít arra, hogy a vállalat a következő években nyereséget fog termelni.

A beszállítói ipar dilemmában

Sok németországi autóipari beszállító ugyanúgy gondolkodik, mint a Mahle. Az iparág dilemmában van. Az egész autóipar átalakítása hatalmas feladat. El a piszkos belső égésű motoroktól a villanyautók irányába - ezt diktálja a politika. De vajon jó az irány? Közben persze fókuszálni kell a több digitalizációra, a jobb szoftverekre, az autonóm vezetésre. A költségek magasak. Zsugorítják a haszonkulcsot és sok beszállítót a veszteségbe taszítanak. De azok, akik most nem fektetnek be nagy összegeket a jövő technológiájába, hamarosan lemaradhatnak - ha még nem tették volna meg.

Az autóipar "a feldolgozóipar legnagyobb ágazata, és a forgalmat tekintve messze a legfontosabb ipari ágazat Németországban" - állítja honlapján a szövetségi gazdasági minisztérium. A VDA ágazati szövetség szerint 2022-ben a hazai termelésből származó árbevétel meghaladta az 500 milliárd eurót. A beszállítók ennek mintegy ötödével járultak hozzá. Az autóipar globális sikerének egyik központi pillére az innovációs vezető szerep - olvasható ugyanott.

quantvw3

Hogyan lehet újra előrébb jutni?

- Sok beszállító valószínűleg az eddigi legnagyobb vállalkozói kihívás előtt áll - állítja a dpa hírügynökségnek adott interjúban Hildegard Müller, a VDA elnöke. Egyeseknek teljesen új üzleti modelleket és termékeket kellene kifejleszteniük, miközben még sokáig gyártanak alkatrészeket a belsőégésű motorhoz. Az iparág teljes innovációs erejével és a munkavállalók iránti felelősséggel néz szembe a változással. De ez önmagában nem elég. - A német kormány és az EU arra hivatott, hogy a lehető leggyorsabban javítsa a német és az európai telephely keretfeltételeit - mondta Müller.

Bosch

- Aki erősen belsőégésű motorokra összpontosító üzletággal rendelkezik, az nincs még vesztes helyzetben, de most masszívan be kell fektetnie a jövőbeli üzletágakba és ki kell építenie azokat - nyilatkozta Klaus Stricker, aki a Bain tanácsadó cég partnereként a Bain Automotive and Mobility Practice Groupját vezeti. De még a belátható időn belül zsugorodó hagyományos belsőégésű motorok üzletága is nyereségesen működtethető, mert alig igényel beruházást.- Kritikus azok számára lesz a helyzet, akiknek a portfóliójuk nincs erőteljes növekedésben, azaz nincs folyamatosan gyarapodó kereslet a termékeik iránt - mondta Stricker.

A nyomás egyre nagyobb, mind a gyártókra, mind a beszállítókra. - A beszállítók csak a megnövekedett költségek egy részét tudták áthárítani a gyártókra - erősítette meg Stricker. Még a vezető beszállítók sem pótolhatatlanok, és ezt a döntéshozók jól tudják. Nem tudnak önkényesen nyomást gyakorolni a gyártókra. - A siker kulcsa az lesz, hogy a beszállítóknak egyedi értékesítési ajánlatokat kell kialakítaniuk, hogy aztán a megfelelő versenyben érvényesülni tudjanak - tette hozzá a szakember.

Az átalakulás a német beszállítók nagy részét érinti

- Az átalakulás már most közvetlenül és azonnal érinti a német beszállítók nagy részét és portfóliójukat - nyilatkozta augusztus elején Simon Schnurrer, az Oliver Wyman tanácsadó cég autóipari beszállítói szakértője és partnere. Az értékesítés nehezebben tervezhető, a termékéletciklusok megváltoznak. - Részben az új piaci szereplők miatt is, akik teljesen más tempóban dolgoznak, mint a már bevált szereplők - mondta Schnurrer. A jövedelmezőség tekintetében szerinte szakadék tátong a gyártók és a beszállítók között. - A koronavírus-járvány előtt a beszállítók nyereségesebbek voltak, mint a gyártók. Ez a trend a világjárvány után megfordult - mondja Schnurrer. Néhány esetben a beszállítóknak sikerült legalább bizonyos mértékig helyreállniuk a jövedelmezőséget illetően - de még nem a minősítésükben. - A befektetők szempontjából az iparág jelenleg rizikós - figyelmeztett Schnurrer. Ez megnehezíti a beszállítók számára, hogy ebben a kritikus átalakulási szakaszban tőkéhez jussanak. Schnurrer szerint a beszállítóknak földrajzi szempontból új utakat kellene bejárniuk. - Sok német beszállító még mindig erősen Európában gyökerezik, és néha Európán kívül kell fejleszteniük, ami néha fájdalmas folyamat - tette hozzá, ami nem jó tanács a magyarországi kilátások tekintetében.

német feldolgozóipar

Nincs csődhullám

Máskülönben a költségeket nehéz visszafogni. Hogy az Európán belüli áttelepülés önmagában mennyire fájdalmas tud lenni, azt Baden-Württemberg mutatja. Ott februárban a nagy beszállítók, a Bosch, a ZF és a Mahle üzemi tanácsai az IG Metallal együtt megkongatták a vészharangot. Az ipar átalakulása miatt az új termékek fejlesztése és gyártása egyre inkább Kelet-Európába helyeződik át - mondta az IG Metall baden-württembergi vezetője, Roman Zitzelsberger. Ha az ipari kompetencia egyszer eltűnik, nem jön vissza.

Schnurrer nyilatkozata szerencsére optimizmussal zárult: - Nagy teljesítményű beszállítóipar nélkül nincs nagy teljesítményű autóipar Európában. Ennek megfelelően a gyártók is sok beszállítót támogatnának. De ezt nem locsolókannával fogják tenni. Továbbra is látni fogunk fizetésképtelenségeket és kihívásokat a beszállítók körében. De nem látok nagy csődhullámot - mondta. Az autóipari beszállítók többsége jól felkészült a változásokra.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.17
Ahogy minden évben, idén is személyes élményekkel jelentkezünk majd a Rally Croatia-ról, azaz....
2024.04.17
Eddigi legnagyobb projektjébe vágott bele az Autistic Art Alapítvány annak érdekében, hogy egy....
2024.04.17
És egyetemistákkal együtt tervezték.   ..
2024.04.17
Állványon elhelyezett és menet közbeni sebességmérő eszközzel is dolgoztak BRFK XVIII. Kerületi....
2024.04.17
Lássuk azokat az ikonikus autótípusokat, amiket sikerült a modern korba is sikerrel átültetni. ..
2024.04.17
Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés az első negyedévben - derül ki a....
2024.04.17
Új kiskereskedelmi koncepció hirdetett meg a Toyota, amelynek jegyében megújulnak és gyökeresen....
2024.04.17
- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak összehasonlíthatósága érdekében....
2024.04.17
Nyugat-Európában már egyre gyakoribb, és 1-2 éven belül itthon sem lesz ritka, hogy a kereskedők....
2024.04.17
- Újabb pályázati kör nyílt meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító,....